Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Κορονοϊός: Πιστοποιητικά νόσησης 90 ημερών και σενάρια για άμεσο lockdown σε όσους δεν έκαναν εγκαίρως τρίτη δόση εμβολίου

Κορονοϊός: Πιστοποιητικά νόσησης
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Η κυβέρνηση υιοθετεί την εισήγηση των ειδικών, όπως σας έχει ενημερώσει εγκαίρως το newsit.gr, να λήγουν τα πιστοποιητικά νόσησης από κορονοϊό στους 3 μήνες αντί για τους 6 που ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά και το να εκδίδονται μόνο μετά από μοριακό test κι όχι μετά από rapid test.

Αυτό σημαίνει πως τα πρώτα πιστοποιητικά νόσησης θα λήξουν στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς το επικρατέστερο σενάριο είναι το εξής:

  • Όσα πιστοποιητικά νόσησης εκδόθηκαν έως 30.10.21 θα λήξουν στις 31.01.22.
  • Όσα εκδόθηκαν από την 01.11.2021 κι έπειτα, θα λήγουν ακριβώς στο τρίμηνο.

Αλλαγές

Το ότι υιοθετείται τελικά η πρόταση της επιτροπής, αποτελεί ακόμα ένα μέτρο για να αυξηθεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα των εμβολιασμών κατά της Covid 19, ενώ η μετάλλαξη Όμικρον «επελαύνει».

Μετά την παρέλευση του 3μηνου, οι νοσούντες θα έχουν περιθώριο ενός μήνα για να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους για τον κορονοϊό και να αποκτήσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν εμβολιαστούν δε θα έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους όπως ακριβώς ισχύει σήμερα με τους ανεμβολίαστους.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των τελευταίων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης μπορούν να μπουν σε:

  • εστίαση (κλειστοί χώροι)
  • κέντρα διασκέδασης
  • γυμναστήρια
  • θέατρα
  • κινηματογράφους
  • μουσεία
  • εκθέσεις
  • συνέδρια
  • γήπεδα

Όλα αυτά την ώρα που ο κορονοϊός «υπενθυμίζει» καθημερινά την παρουσία του, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει την Τετάρτη, 08.12.2021, 5.899 νέα κρούσματα σε 24 ώρες, ενώ 81 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους και 709 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Την ίδια ώρα, 1783 κρούσματα καταγράφηκαν μόνο στην Αττική, με την Θεσσαλονίκη να καταγράφει 935 και την Θεσσαλία 377 (σ.σ. διαβάστε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων).

Lockdown από 13 Δεκεμβρίου στους άνω των 60 που δεν έκαναν εγκαίρως τρίτη δόση εμβολίου

Την ίδια ώρα, απαγορευτικό στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και άθλησης μπαίνει από τη Δευτέρα 13.12.2021, για χιλιάδες εμβολιασμένους άνω των 60 ετών που έχασαν την προθεσμία για εμβολιασμό με την τρίτη δόση στους επτά μήνες, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Click4more: Ηλίας Μόσιαλος για μετάλλαξη Όμικρον: Αν επικρατήσει θα πάρουμε μεγάλη ανάσα – Σε 15 μέρες ασφαλή δεδομένα

Όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ, οι άνω των 60 ετών που έχουν κάνει την δεύτερη δόση πριν από επτά μήνες και περισσότερο, αλλά δεν έκαναν την τρίτη δόση εμβολίου, μπλέκουν από τη Δευτέρα σε… περιπέτειες. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν λήγει αυτομάτως και δε θα πάρουν ούτε ώρα παράταση. Μάλιστα, θα αντιμετωπίζονται όπως και οι πλήρως ανεμβολίαστοι!

Πού θα εφαρμόζεται το απαγορευτικό σε +60 από τη Δευτέρα

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που είχαν ήδη δε θα περνά καν από το σκανάρισμα της εφαρμογής Covid Free App. Τι σημαίνει αυτό;

  • Για να πάνε στην δουλειά τους θα χρειάζονται δύο rapid test την εβδομάδα.
  • Αποκλείονται και δεν θα μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους, όπως σε εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, θέατρα, σινεμά και στους εσωτερικούς χώρους άθλησης.
  • Θα χρειάζονται rapid test για να ψωνίσουν σε εμπορικά καταστήματα και για να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, πλοίο η τρένο.

Το μέτρο επηρεάζει  τουλάχιστον 150.000 πολίτες άνω των 60 που έχουν υπερβεί το επτάμηνο από την δεύτερη δόση κι όσο περνούν οι μέρες.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

Με πληροφορίες από: Star.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις