Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: Πόσα είδη υπάρχουν και ποια προσβάλλουν πιο συχνά τον άνθρωπο

κορονοϊός

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Οι κορονοϊοί πήραν την ονομασία τους από την όψη που έχουν κάτω από το μικροσκόπιο, καθώς ο καθεαυτός ιός έχει προεξοχές που τον κάνουν να μοιάζει με στέμμα (κορώνα).

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Διαβάστε όσα δεν γνωρίζετε για τον κορονοϊό και τα διάφορα είδη, εκ των οποίων κάποια είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Τέσσερις είναι οι βασικές υποομάδες κορονοϊών που υπάρχουν, γνωστές ως άλφα, βήτα, γάμα και δέλτα. Οι κορονοϊοί που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Οι επτά κορονοϊοί που μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους είναι:
Οι πιο συνήθεις ανθρώπινοι κορονοϊοί
1. 229Ε (άλφα κορονοϊός).
2. NL63 (άλφα κορονοϊός).
3. ΟΟ43 (βήτα κορονοϊός).
4. HKU1 (βήτα κορονοϊός).

Άλλοι ανθρώπινοι κορονοϊοί
5. MERS-CoV (ο βήτα κορονοϊός που προκαλεί το Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής, πιο γνωστό από τα αρχικά του στα αγγλικά, MERS).
6. SARS-CoV (ο βήτα κορονοϊός που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, ή πιο γνωστό από τα αρχικά του στα αγγλικά, SARS).
7. 2019 Novel Coronavirus (ο νέος κορονοϊός που ξεκίνησε από την Κίνα και είναι γνωστός και ως COVID-19).

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συνήθως μολύνονται από τους ανθρώπινους κορωνοϊούς 229Ε, NL63, OC43 και HKU1. Μερικές φορές οι κορονοϊοί που μολύνουν τα ζώα μπορούν να εξελιχθούν και να εξελιχθούν σε νέους ανθρώπινους κορονοϊούς. Τρία πρόσφατα παραδείγματα αυτής της πιθανότητας είναι οι κορονοϊοί COVID-19, SARS-CoV και MERS-CoV.

Ο “δεκάλογος” κατά του κορονοϊού: Πρακτικές συμβουλές, σημαντικές αλήθειες και οι τρόποι προφύλαξης από τον κοροναϊό από έναν κορυφαίο Έλληνα επιστήμονα του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, Μ. Κέλλη.

Τι λένε οι ειδικοί για τον κορονοϊό

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» βρέθηκαν η Βαρβάρα Ανεμοδουρά, εκπρόσωπος των εργαζομένων στην πρωτοβάθμια φροντίδα, και ο Γιώργος Ράικος, ομότιμος καθηγητής παθολογίας, όπου μίλησαν για τον κορονοϊό. Ο κ. Ράικος τόνισε ότι είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και να κρατούνται οι αποστάσεις, ενώ και η κ. Ανεμοδουρά σημείωσε πως τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί πρέπει να ακολουθούνται, προσθέτοντας πως κατά τις εξετάσεις οι γιατροί θα πρέπει να χρησιμοποιούν κατάλληλη ενδυμασία προκειμένου να προστατεύουν τους εαυτούς τους.

«Αν δεν τηρούμε τα μέτρα θα έχουμε πρόβλημα». Οι ειδικοί τόνισαν πως όσοι νοσούντες έχουν ήπια συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικοί θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι. «Ένα σύμπτωμα ανησυχητικό είναι η δύσπνοια». Όσοι έχουν προβλήματα υγείας, καθώς και τα ηλικιωμένα άτομα, θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

«Η προφύλαξη έχει μεγάλη σημασία. Πρέπει να σταματήσουμε τη μεταδοτικότητα». Όσον αφορά τα παιδιά, περνάνε ήπια τη νόσο και τα περισσότερα είναι ασυμπωματικά. Παράλληλα, μια καλή φυσική κατάσταση και ένα δυνατό ανοσοποιητικό βοηθά στην καλύτερη καταπολέμηση του κορονοϊού.

Η κ. Ανεμοδουρά σημείωσε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα χρειαστεί γιατρούς, κάτι όμως που δεν προβλέπεται στην προκήρυξη του υπουργείου Υγείας που βγήκε προ ημερών, καθώς έχουν προκηρυχθεί θέσεις νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού αλλά όχι γιατρών. «Θα χρειαστεί αυξημένη δύναμη γιατρών για να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα κατάσταση αλλά και αυτή που θα έρθει».

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί και επιστήμονες για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού. Με ποιον τρόπο κολλάει ο κορoνοϊός.

Διατροφική προστασία από τον κορονοϊό. Ο διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης μας δείχνει πως να θωρακίσουμε διατροφικά τον οργανισμό μας απέναντι στον κορονοϊό.

Διαβάστε εδώ όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κορονοϊό.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις