Κορονοϊός: Πρωτοφανείς διαπιστώσεις των επιστημόνων – Πώς η καραντίνα επηρέασε τον ανθρώπινο οργανισμό και ο ρόλος της ρύπανσης

Πώς συνδέεται η πανδημία του κορονοϊού και η περιβαλλοντική υποβάθμιση. Τι συνέβη στην Ελλάδα μετά την άρση του lockdown.

Στο επιστημονικό μικροσκόπιο έχουν μπει πλέον τόσο η διασύνδεση ανάμεσα στον κορονοϊό και την περιβαλλοντική υποβάθμιση, όσο και η επίπτωση της ρύπανσης στην ασθένεια. Κι ενώ τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης έφεραν μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παγκοσμίως, η άρση τους επανέφερε τα αιωρούμενα σωματίδια και τις υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων.

“Η διασύνδεση ανάμεσα στην πανδημία COVID-19 και την περιβαλλοντική υποβάθμιση είναι από τις πλευρές που μελετώνται ιδιαίτερα έντονα από την πρώτη στιγμή που κηρύχθηκε η πανδημία από τον ΠΟΥ”, επισημαίνει ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και συμπληρώνει: “Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε ότι άνοδος κατά μόλις 1 μg/m3 στις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM2.5 συνδέεται με αύξηση 15% στη θνητότητα από COVID-19”

Η διασύνδεση αυτή σχετίζεται τόσο με την έναρξη και τους μηχανισμούς μετάδοσης της λοίμωξης όσο και με την τρωτότητα του πληθυσμού λόγω προηγούμενης επιβάρυνσης του οργανισμού από την έκθεση σε τοξικούς ρύπους που τείνουν να μειώσουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίσει ένα υψηλό ιϊκό φορτίο, αναφέρει ο ειδικός.

Με λίγα λόγια, δηλαδή, η ρύπανση επιβαρύνει σε τέτοιο βαθμό των ανθρώπινο οργανισμό, που το ανοσοποιητικό του σύστημα καταλήγει να αδυνατεί τελικά να αντεπεξέλθει στα υψηλά ιικά φορτία.

«Θα πρέπει να υπογραμμιστεί το πόσο ευάλωτος είναι ο πληθυσμός λόγω της πολύπλευρης ρύπανσης, Οπωσδήποτε η έκθεση σε ατμόσφαιρα με υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων ενισχύει την τρωτότητα του ανθρώπινου οργανισμού», τονίζει ο καθηγητής κ. Σαρηγιάννης.

Αύξηση επιπέδων ρύπανσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετά την άρση του lockdown

Σύμφωνα με μελέτη του Εργαστηρίου στον αστικό ιστό της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, μεγάλες πόλεις) καταγράφηκε μια μείωση στα αιωρούμενα σωματίδια κατά τη διάρκεια του lockdown, αλλά σημειώνεται μια επαναφορά σε υψηλότερα επίπεδα ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας άρσης των μέτρων αποκλεισμού τον Μάϊο.
Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται η χρονική διακύμανση των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων σε διαφορετικούς σταθμούς μέτρησης στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μέχρι σήμερα.

Μετά το κλείσιμο των σχολείων η ρύπανση από τις μεταφορές μειώθηκε κατά 25%, ενώ η συνολική μείωση της ρύπανσης από τις μεταφορές κατά τη διάρκεια του lockdown ανήλθε στο 38% σε σύγκριση με την προ lockdown εποχή. Τα επίπεδα ρύπανσης από τις μεταφορές στην πόλη αυξήθηκαν κατά 26% στις 11 Μαΐου ενώ σήμερα βρίσκονται στο +34% σε σχέση με την προ lockdownεποχή.
Συγκρίνοντας τις ίδιες μεταβλητές με την προηγούμενη χρονιά (2019) είχαμε μια μείωση της τάξης του 45-60% κατά τη διάρκεια του lockdown, ενώ μετά το άνοιγμα των καταστημάτων και των σχολείων σήμερα είμαστε στο +11% σε σχέση με πέρυσι. Η ρύπανση από τις λοιπές αστικές δραστηριότητες πλην των μεταφορών σημειώνει σήμερα μια μείωση της της τάξης του 30% σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ κατά τη διάρκεια του lockdown η σχετική μείωση ήταν μόνο 5-10% (προφανώς λόγω περισσότερων οικιακών δραστηριοτήτων).

Η λειτουργία του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στη δημόσια υγεία

Όπως εξηγεί ο κ Σαρηγιάννης, «τα παραπάνω αποτελέσματα του πειράματος μεγάλης κλίμακας που ήταν το lockdown για τις ελληνικές πόλεις καταδεικνύουν τη σημασία των αστικών μεταφορών στον περιβαλλοντικό φόρτο στη δημόσια υγεία. Η δυνατότητα ηλεκτροδότησης των μεταφορών στις πόλεις αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία μείωσης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στην υγεία των κατοίκων.

Μελέτη διαφορετικών σεναρίων σχετικά με παρεμβάσεις στο σύστημα μεταφορών στη Θεσσαλονίκη από το Eργαστήριo Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ (EnveLab) στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος ICARUS έδειξε ότι η έναρξη χρήσης του METΡO θα οδηγούσε σε μια μείωση της θνητότητας λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά 4-5% με μια εξοικονόμηση στο σύστημα δημόσιας υγείας της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση.

Η μετατροπή του 50% του στόλου των οχημάτων στη Θεσσαλονίκη σε ηλεκτροκίνητα θα οδηγούσε σε μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας λόγω μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά 4%, ενώ η εξοικονόμηση στο σύστημα δημόσιας υγείας θα ανέρχονταν σε 162 εκατομμύρια ευρώ ετησίως».

Κέντρο Πρόβλεψης Περιβαλλοντικών Προβλημάτων και ακραίων φαινομένων

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ ,ανιχνεύουν και την έκθεση στα χημικά. Για παράδειγμα, στο αίμα σχεδόν όλου του πληθυσμού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα εντοπίζονται και από το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ οι συνθετικές χημικές ενώσεις PFAS, που χρησιμοποιούνται σε μία σειρά οικιακών και βιομηχανικών προϊόντων, από τα μαγειρικά σκεύη τεφλόν, σε πολλές συσκευασίες τροφίμων μέχρι αδιάβροχα ρούχα.

Οι ενώσεις αυτές που επηρεάζουν έντονα την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίσει βιολογικές απειλές όπως ο νέος κορωναϊός, διασπώνται πολύ δύσκολα και δεν απομακρύνονται. Μαζί με άλλα μη βιοαποδομήσιμα στοιχεία συσσωρεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Γι’ αυτό πρέπει να βλέπουμε συνολικά το εκθεσίωμα, δηλαδή τη συνολική διαχρονική έκθεση του ανθρώπου σε παρόμοιες ουσίες και γενικότερα παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο καθηγητής.«Δυστυχώς», συμπληρώνει, « λείπει σε ευρωπαϊκό τουλάχιστον επίπεδο ένα κέντρο πρόβλεψης περιβαλλοντικών προβλημάτων και πιθανών ακραίων φαινομένων, όπως για παράδειγμα έχουμε για τον καιρό. Είναι φανερό ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθυστερήσαμε πολύ στο να αντιληφθούμε τη σφοδρότητα του κύματος του COVID-19. Θα μπορούσε να συγκροτηθεί άμεσα ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο, που θα συντονίζει ιδρύματα από διάφορες χώρες, θα συνενώσει γνώσεις και υπολογιστική ισχύ, θα λειτουργεί σαν ένα virtual ινστιτούτο άμεσης επιστημονικής δράσης, χωρίς όμως τα βαριά κόστη που συνήθως χαρακτηρίζουν τέτοιου είδους επιστημονικά κέντρα», προτείνει ο κ. Σαρηγιάννης.

Της Γιάννας Σουλάκη/ Πηγή: iatropedia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Αλκυόνη: Ο πριβέ εξωτικός παράδεισος με τη «σκοτεινή» ιστορία, μιάμιση ώρα από την Αθήνα

Αλκυόνη: Ο πριβέ εξωτικός παράδεισος με τη «σκοτεινή» ιστορία, μιάμιση ώρα από την Αθήνα

Πετάμε πάνω από την παραλία Μικρή Αλκυόνη, κοντά στα Στραβά Κορινθίας. Είναι ένας τόπος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, καθώς έχει τιρκουάζ, πεντακαθαρά νερά και σκεπάζεται από ... Διαβάστε περισσότερα
Αποκαλυπτικός Άντονι Φάουτσι για τα εμβόλια, τις παρενέργειες και την Ελλάδα (video)

Αποκαλυπτικός Άντονι Φάουτσι για τα εμβόλια, τις παρενέργειες και την Ελλάδα (video)

Ο Άντονι Φάουτσι, κορυφαίος επιστημονας και επικεφαλής λοιμωξιολόγος στις ΗΠΑ, μίλησε στον Αλέξη Παπαχελά και τα όσα είπε έχουν αρκετό ενδιαφέρον. Ο Άντονι Φάουτσι, επιδημιολόγος ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Κρίσιμο Σαββατοκύριακο – Το «crash test» που θα δείξει τον δρόμο του ανοίγματος

Κορονοϊός: Κρίσιμο Σαββατοκύριακο – Το «crash test» που θα δείξει τον δρόμο του ανοίγματος

Πώς η συμπεριφορά μας στο lockdown θα κρίνει πολλά. Μπλόκα και έλεγχοι παντού. Αγωνία για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που καλπάζουν και στο όριο συναγερμού ο δείκτης θετικότητας. Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς και όλες οι αλλαγές.
Κορονοϊός: «Βόμβα» Τζανάκη για 3.000 ημερήσια κρούσματα προσεχώς – Πότε προβλέπει αποκλιμάκωση

Κορονοϊός: «Βόμβα» Τζανάκη για 3.000 ημερήσια κρούσματα προσεχώς – Πότε προβλέπει αποκλιμάκωση

Για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που προκαλούν έντονη ανησυχία, αλλά και τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων μίλησε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης. ... Διαβάστε περισσότερα
Σκέρτσος: Τα περιοριστικά μέτρα αποδίδουν – Κλείσαμε τα «παραθυράκια»

Σκέρτσος: Τα περιοριστικά μέτρα αποδίδουν – Κλείσαμε τα «παραθυράκια»

Τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού αποδίδουν: Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η κυβέρνηση, δια του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακη Σκέρτσου, μετά και το πρώτο ... Διαβάστε περισσότερα
Δημήτρης Κουφοντίνας: Μαίνεται ο «πόλεμος» – Ακόμη 92 δικαστές κατά της ανακοίνωσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Δημήτρης Κουφοντίνας: Μαίνεται ο «πόλεμος» – Ακόμη 92 δικαστές κατά της ανακοίνωσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Με νέα ανακοίνωση-διαμαρτυρία, 92 ακόμα δικαστικοί λειτουργοί, όλων των δικαστικών βαθμίδων, από τον βαθμό του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου μέχρι του δικαστικού παρέδρου, τάσσονται κατά ... Διαβάστε περισσότερα
Lockdown: Ιδού το σχέδιο μετά την άρση – «Λίφτινγκ» στο λιανεμπόριο

Lockdown: Ιδού το σχέδιο μετά την άρση – «Λίφτινγκ» στο λιανεμπόριο

Με SMS, με συγκεκριμένο χρονικό όριο και... μια φορά την ημέρα τα ψώνια μας μετά το lockdown. Όχι όμως όπου θέλουμε. Όλες οι αλλαγές που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το «άνοιγμα» μετά τη νέα σκληρή καραντίνα.
ΕΛΑΣ: Διαψεύδει τραυματισμό αστυνομικού μετά από «καταδίωξη αναρχικών»

ΕΛΑΣ: Διαψεύδει τραυματισμό αστυνομικού μετά από «καταδίωξη αναρχικών»

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει η ΕΛΑΣ αναρτήσεις ιστοσελίδων, σύμφωνα με τις οποίες τραυματίστηκε αστυνομικός στην προσπάθειά του να ξεφύγει από αναρχικούς που τον ... Διαβάστε περισσότερα