Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός – Ψαλτοπούλου: Συρροές κρουσμάτων στα σχολεία περιοχών με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Κορονοϊός – Ψαλτοπούλου: Συρροές κρουσμάτων στα σχολεία περιοχών με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού μετά το άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (29/9) στο Πρώτο Πρόγραμμα. Οι πρώτες δύο εβδομάδες, όπως είπε, δεν είχαν κάποια τρομερή επιβάρυνση, ωστόσο το επόμενο διάστημα αναμένονται συρροές κρουσμάτων σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ εξήγησε ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον εμβολιασμό των ενηλίκων κατά του κορονοϊού και τον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίζονται στα σχολεία. «Βεβαίως περιμένουμε συρροές κρουσμάτων στα σχολεία που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ενηλίκων. Το είδαμε και στην Αμερική, όταν μια κοινότητα έχει μεγαλύτερη προστασία με τον εμβολιασμό της προστατεύονται τελικά και τα σχολεία» είπε χαρακτηριστικά η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. 

σχολεία μαθητές κορονοϊός

Υπογράμμισε επίσης ότι η συμπεριφορά των ενηλίκων επιδρά στα παιδιά και πως είναι σημαντικό να τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό. «Έγκειται σε εμάς τους γονείς να κάνουμε με ευλαβική σταθερότητα τα σελφ τεστ, πριν πάμε τα παιδιά σχολείο ή αν τύχει το σαββατοκύριακο να πάμε κάπου, να είμαστε προσεκτικοί ή αν δούμε κάποιο παιδί από την παρέα ή γονιός να έχει κάποιο σύμπτωμα, καλό είναι να κάνουμε ένα σελφ τεστ παραπάνω ή να κρατήσουμε το παιδί μας στο σπίτι» σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ανησυχία της για την πορεία της πανδημίας, και ειδικότερα την μεταδοτικότητα στα παιδιά, εξέφρασε νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης (29/9) και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Αναφερόμενη στα παιδικά πάρτι, δήλωσε ότι καλό θα ήταν να γίνονται με λιγότερα παιδιά και με ανοιχτά παράθυρα, ενώ τόνισε ότι η μετάδοση του ιού μεταξύ των παιδιών γίνεται μέσα σε 15 δευτερόλεπτα.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης (29/9), η Ματίνα Παγώνη ανέφερε ότι ήδη νοσηλεύονται 15 παιδιά με κορονοϊό, σημειώνοντας ότι ακόμα δεν έχουν περάσει 20 ημέρες από το άνοιγμα των σχολείων. Τον χειμώνα, όπως είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, τα σχολεία πρέπει να είναι με ανοιχτά τα παράθυρα και τα παιδιά να είναι με τα μπουφάν προκειμένου να αλλάζει ο αέρας.  

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι περίπου το 30% των κρουσμάτων εντοπίζονται σε παιδιά, καθώς από τις 2.978 νέες διαγνώσεις οι 1.002 αφορούσαν άτομα έως 17 ετών. Προς το παρόν ο αριθμός των νοσηλευόμενων παιδιών παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, νοσηλεύονται περίπου 15 παιδιά με κορονοϊό, ανάμεσά τους εκτός κινδύνου και ένα αγοράκι 2 μηνών στη ΜΕΘ.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΝΤ1 και ΣΚΑΪ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις