Κυριακή, 19 Μαΐ
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ρεβεγιόν με μάσκες μετά την έκρηξη των κρουσμάτων – Οι συστάσεις των ειδικών

Κορονοϊός: Ρεβεγιόν με μάσκες μετά την έκρηξη των κρουσμάτων – Οι συστάσεις των ειδικών
photo eurokinissi

Ο κορονοϊός έχει επιστρέψει με άγριες διαθέσεις καθώς βρίσκεται σε έξαρση, με τα νοσοκομεία να έχουν γεμίσει και η ανησυχία για περαιτέρω έκρηξη των κρουσμάτων μετά τις γιορτές να είναι έκδηλη.

Δεν είναι όμως μόνο ο κορονοϊός που προκαλεί ανησυχία τους ειδικούς καθώς σε μεγάλη έξαρση βρίσκονται όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις γιορτινές ημέρες και το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς καθώς σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχει και κάποιος που νοσεί και τα νοσοκομεία έχουν ήδη γεμίσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, καταγράφεται αύξηση της διασποράς στην κοινότητα, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσίασαν αύξηση 37% και ο αριθμός είναι υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 62 θάνατοι ενώ ανιχνεύθηκαν 102 στελέχη JN.1 -υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που αναγνωρίστηκε από τον ΠΟΥ ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος.

Επίσης η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 5 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Μετά από αυτά τα δεδομένα η επιστροφή της μάσκας για να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένοι με τους ειδικούς να συστήνουν να χρησιμοποιείται σε μέρη που υπάρχει συνωστισμός καθώς και από τις ευπαθείς ομάδες.

photo eurokinissi

Παράλληλα υπάρχει και ισχυρή σύσταση για εμβολισμό των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων καθώς είναι πολύ μικρά τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρας την φετινή χρονιά.

Με αφορμή την έξαρση του κορονοϊού συνεδρίασε η Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία του ιού SARS COV-2 καθώς και άλλων ιών του αναπνευστικού (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV).

Οι πέντε ισχυρές συστάσεις από τον ΕΟΔΥ

Μετά από την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνονται ισχυρά από τον ΕΟΔΥ τα ακόλουθα:

1.Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για το Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

2.Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

3.Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.

4.Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

5.Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων,απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να επιτηρεί συστηματικά την πορεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού, η κορύφωση των οποίων αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, εντατικοποιείται η γονιδιοματική επιτήρηση των παραλλαγών των ιών που κυκλοφορούν στην κοινότητα.

Παρακαλούμε θερμά τους πολίτες για την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων, έτσι ώστε να αποφύγουμε σοβαρές περιπτώσεις νόσησης και να έχουμε απώλειες συνανθρώπων μας. Ειδικά, από την στιγμή που έχουμε πλέον στην διάθεση μας αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης όπως τα εμβόλια και την αποτελεσματική θεραπεία όπως η αντιική θεραπεία κατά του Covid, είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις