Ελλάδα

Κορονοϊός: «Σπαστά» ανά πενταετία θα «ανοίξουν» όλα τα εμβόλια για τους 30-44 ετών! Ποιοι θα προηγηθούν

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Όπως κάθε Δευτέρα, έτσι και σήμερα, 10.05.2021, έγινε η ζωντανή ενημέρωση για τον κορονοϊό αλλά και το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» από τις αρμόδιες Αρχές.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει 1.904 νέα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα, με την Αττική να μην… αφήνει την πρωτιά για ακόμη μια μέρα, καταγράφοντας 802 νέα κρούσματα επί του συνόλου και την Θεσσαλονίκη να έπεται με 184 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων).

Astrazeneca… και αναταράξεις

Τον λόγο πήρε ξεκινώντας η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε στις αναθεωρήσεις των συστάσεων για εμβολιασμούς σε Γερμανία και Βρετανία με το εμβόλιο της Astrazeneca.

Στην Βρετανία, η σύσταση ήταν από 30 ετών και άνω και «ανέβηκε» στο 40+, ενώ στην Γερμανία η σύσταση ήταν να γίνεται το εμβόλιο της Astrazeneca σε πολίτες έως 60 ετών και πλέον συστήνεται στους 18 και άνω.

«Μετά από αυτές τις τροποποιήσεις και τις αναταράξεις λόγω των σπανίων θρομβωτικών επεισοδίων, ένα από τα ερωτήματα που περιμέναμε ξεκάθαρη απάντηση, ήταν η συνέχεια του εμβολιασμού με την δεύτερη δόση», είπε ακόμα και συνέχισε: «Η μόνο χώρα που θα μπορούσε να δώσει τεκμηριωμένα αποτελέσματα για την ασφάλεια της β’ δόσης ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και ο υπεύθυνος Οργανισμός παρουσίασε δεδομένα και την σύσταση ότι η β’ δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται».

Μίξη… εμβολίων και παιδιά

Ακολούθως, αναφέρθηκε σε μελέτη στην Βρετανία αναφορικά με το ενδεχόμενο… mix and match, δηλαδή διαφορετικό εμβόλιο σε α’ και β’ δόση, τονίζοντας πως για να ειπωθεί κάτι με σιγουριά, θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της μελέτης.

«Κι ενώ όλες οι χώρες πασχίζουν να εμβολιαστούν οι ενήλικες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό των παιδιών», είπε ακόμα, αναφέροντας επίσης πως διενεργούνται ήδη μελέτες για το κατά πόσο είναι ασφαλή τα εμβόλια για παιδιά 12 ετών και άνω.

Click4more: ΣτΕ: «Πράσινο φως» για την διεκδίκηση αποζημιώσεων σε ενδεχόμενες βλάβες από τον εμβολιασμό

«Ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι μικρός. Άρα ο στόχος είναι διαφορετικός. Πρώτον ότι τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού μιας χώρας και δεύτερον ότι ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει την διασπορά στην κοινότητα. Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν καλή αποτελεσματικότητα και μάλιστα στον Καναδά ξεκινά ο εμβολιασμός παιδιών 12 – 15 ετών. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί. Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες. Η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά πρέπει να γίνει με προσοχή και μόνο αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείξουν ότι πρέπει να γίνει. Το τείχος ανοσίας χτίζεται από τους ενηλίκους κι όσο έχουμε κενά εκεί, καλό θα είναι να δώσουμε εκεί βάση».

Πόσα εμβόλια έχουν ήδη γίνει

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε πως σήμερα έχουν γίνει ήδη πάνω από 90.000 εμβολιασμοί και η μέρα αναμένεται να κλείσει ξανά κοντά στους 110.000.

Από την πρώτη μέρα, έχουν γίνει συνολικά 3.740.000 εμβολιασμοί. Σχεδόν 2.500.00 με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 23,7% και 1.245.000 πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 12%.

Ανέφερε επίσης ότι στο ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί το 82% των υγειονομικών, 63% των νοσηλευτών και στον ιδιωτικό τομέα το 88% των υγειονομικών και 62% των νοσηλευτών. Είπε επίσης ότι ο εμβολιασμός προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί το 58%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 73% αν υπολογιστούν και τα ραντεβού. 

Τι αλλάζει με την… είσοδο του Johnson & Johnson

Στην συνέχεια, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως με την ένταξη του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, από σήμερα θα καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία τρεις δείκτες:

  • Το σύνολο των εμβολιασμών
  • Οι εμβολιασμοί με τουλάχιστον μία δόση
  • Οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα προσμετράται και στους εμβολιασμούς με τουλάχιστον μία δόση και στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς.

Freedom Pass

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στους ηλικίας 30-44 ετών

Σε μια εξέλιξη που ενδιαφέρει πάρα πολλούς συμπολίτες μας, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως η πλατφόρμα με όλο το… πακέτο επιλογών σε εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 30 έως 44 ετών θα ανοίξει το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου.

Click4more: Κρήτη: «Πονούσα πολύ στα πλευρά» – Τι λέει ο 59χρονος που έπαθε πνευμονική εμβολή μετά το AstraZeneca

Είπε ακόμη πως αυτό θα γίνει «σπαστά» ανά… πενταετία και θα προηγηθούν οι 40 έως 44 ετών. Θα ακολουθήσουν οι 35-39 ετών και μετά οι 30-34 ετών.

«Αφού δούμε πώς θα κινηθούν οι ομάδες αυτές», συνέχισε «και επιβεβαιωθούν οι παραδόσεις, που είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας, είναι πιθανό ενός του Ιουνίου να ανοίξουμε και τις επόμενες ηλικιακές ομάδες, από 18 και άνω. Δηλαδή τους 25-29 ετών και τους 18-24 ετών».

Πόσα εμβόλια περιμένουμε τον Μάιο από κάθε εταιρεία

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων για τον μήνα Μάιο, ανακοινώθηκε πως:

  • Από την Pfizer περιμένουμε 2.150.000 δόσεις.
  • Από την Moderna περιμένουμε 350.000 δόσεις.
  • Από την Johnson & Johnson περιμένουμε 220.000 δόσεις αλλά και μια επιβεβαίωση για ακόμα 80.000 δόσεις.
  • Από την Astrazeneca περιμένουμε κάποιες πρώτες παραδόσεις και επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες.

Κορονοϊός: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση όπως μεταδόθηκε ζωντανά

Φωτογραφίες αρχείου: Reuters / Intime.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Έκρηξη» των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου τις επόμενες εβδομάδες - Ο κίνδυνος έως το 2035 και το μοντέλο που προβλέπει εστίες
Η προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, ο ρόλος τις κλιματικής αλλαγής και οι δηλώσεις του καθηγητή Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Πέτρου Λυγοξυγκάκη
Φωτογραφία από ψεκασμούς στο Παλαιό Φάληρο για τη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών
Καιρός σήμερα: Άστατος με σποραδικές βροχές και πτώση θερμοκρασίας στους 32 βαθμούς – Βοριάδες έως 7 μποφόρ
Η θερμοκρασία σε Μακεδονία και Θράκη από 12 έως 27-29 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 15 έως 29-31, στην Ήπειρο από 15 έως 27-29 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα από 16 έως 29-31 βαθμούς, στα Επτάνησα, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και Κρήτη από 17 έως 28-30 βαθμούς
καιρός
Εμπλοκή του βαρυποινίτη Αλκέτ Ριζάι στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς στην Ανάβυσσο - Τι «έδειξαν» κάμερες ασφαλείας
Πλάνα φέρονται να δείχνουν τον Αλκέτ Ριζάι στο beach bar να βάζει δυνατά μουσική και να βγάζει όπλο έπειτα από παρατηρήσεις πελατών και του προσωπικού
Αλκέτ Ριζάι 14
«Τώρα φεύγεις κι είναι δύσκολη η ώρα»: Χιλιάδες άνθρωποι μια αγκαλιά για τον Γιώργο Μαζωνάκη στην Αγία Τριάδα της Νίκαιας - Συνεχίζεται η λαϊκή αγρυπνία
Τα πιο «δύσκολα φεγγάρια» ήρθαν για τον κόσμο που αγάπησε τον Γιώργο Μαζωνάκη, από τη στιγμή που πληροφορήθηκε τον πρόωρο χαμό του και τώρα, σπεύδει για τον πιο δύσκολο αποχαιρετισμό, στη Νίκαια, την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο αξέχαστος καλλιτέχνης
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
22