Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Κορονοϊός: Στη «δίνη» της πανδημίας βόρεια Ελλάδα κι όχι μόνο – Ανησυχία για τον συνωστισμό στις παρελάσεις

παρελάσεις

Ασταμάτητος είναι ο κορονοϊός σε όλη τη χώρα με τα επιδημιολογικά δεδομένα να προκαλούν τεράστια ανησυχία την ώρα μάλιστα που σε κάποιες περιοχές θα γίνουν παρελάσεις και ο συνωστισμός είναι αναπόφευκτος. Και ο συνωστισμός είναι ο καλύτερος σύμμαχος του κορονοϊού. 

Η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία «βράζουν» από τον κορονοϊό και οι προβλέψεις των ειδικών δεν είναι αισιόδοξες. Το τελευταίο 24ωρο, μάλιστα, η χώρα μας μέτρησε 3.651 νέα κρούσματα, ενώ 63 συμπολίτες έχασαν την ζωή τους και 387 παραμένουν διασωληνωμένοι. Από τις 18 Μαΐου είχαμε να δούμε τόσους πολλούς νεκρούς μέσα σε μια μέρα και από  τον περασμένο Απρίλιο πάνω από 3.000 κρούσματα για τρεις σερί μέρες. 

 Και όλα αυτά την ώρα που ανακοινώθηκαν 721 κρούσματα στην Αττική, 602 στη Θεσσαλονίκη και πάνω από 500 στη Θεσσαλία που ο κορονοϊός κάνει πάρτι. 

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης είναι το σκηνικό σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη με τεράστια άνοδο κρουσμάτων, γεμάτες εντατικές και διακομιδές διασωληνωμένων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη σε μια εβδομάδα μετρά 3.500 κρούσματα.

Οι αριθμοί, λοιπόν, είναι αδυσώπητοι, ο προβληματισμός τεράστιος, ενώ από την αρχή της εβδομάδας παρατηρείται ένα άλμα της πανδημίας σε όλη την Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο Υγείας με συνοπτικές διαδικασίες υπέγραψε συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές.

Μπλόκο στις παρελάσεις 

Το γεγονός ότι ο κορονοϊός καλπάζει οδήγησε τις αρχές στην απόφαση να ματαιώσει σε κάποιες περιοχές τις παρελάσεις, καθώς δεν θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία και Θράκη.

Συγκεκριμένα δεν θα γίνουν στις περιφέρειες Ροδόπης, Έβρου, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, όπως επίσης στην Πιερία, Ημαθία και στην Πέλλα. Αποφασίστηκε το πρωί της Τετάρτης (27.10.2021) να ακυρωθεί η μαθητική παρέλαση και στο Κιλκίς, ενώ στη Δράμα και στο δήμο Κορδελιού θα γίνει παρέλαση μόνο με σημαιοφόρους και παραστάτες.

Στη Θεσσαλονίκη η στρατιωτική παρέλαση θα γίνει κανονικά με όλους όμως να φορούν μάσκες, ενώ δεν θα παρελάσουν οι μαθητές και οι σύλλογοι.

Αλλά και όπου θα γίνουν θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα τόσο για τους θεατές όσο και για αυτούς που θα παρελάσουν.

  • Μάσκα κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και αναμονής
  • Χωρίς μάσκα στη διάρκεια της παρέλασης
  • Μάσκες και αποστάσεις για τους θεατές

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού. Οι εικόνες μάλιστα από τη Θεσσαλονίκη στην εορτή του Αγίου Δημητρίου με πιστούς να κατεβάζουν τις μάσκες μέσα στην εκκλησία μόνο στην αναχαίτιση της πανδημίας δεν συμβάλλουν.

Στο κόκκινο και άλλες περιοχές 

Από τη στιγμή που ο κορονοϊός δεν έχει φρένο αναπόφευκτες ήταν και αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη. Αυτό αποδεικνύει η ένταξη τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Πελοποννήσου στο «κόκκινο» επιδημιολογικό επίπεδο κινδύνου, αλλά και ακόμη δύο περιοχών από τα δυτικά.

Click4more: Κορονοϊός – Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Συναγερμός για τη μεταδοτικότητα της υποπαραλλαγής ΑΥ.4.2

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε στο τέταρτο επίπεδο «κόκκινο» του πολύ αυξημένου κινδύνου να αναβαθμιστούν η Αρκαδία, η Αχαΐα, η Μεσσηνία, η Ζάκυνθος και τα Ιωάννινα, ενώ σε όλες οι υπόλοιπες επιβαρυμένες «κόκκινες» περιοχές της βόρειας Ελλάδας δεν σημειώθηκε καμία βελτίωση.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις