Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊος: Στο φουλ κρούσματα και δείκτης θετικότητάς – Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του ανοίγματος

Κορονοϊος: Στο φουλ κρούσματα και δείκτης θετικότητάς – Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του ανοίγματος

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση με τον κορονοϊό στη χώρα μας με τα κρούσματα καθημερινά να είναι χιλιάδες, τα ρεκόρ στον αριθμό των διασωληνωμένων συνεχή και τον δείκτη θετικότητας να έχει απογειωθεί την ώρα που μετράμε αντίστροφα για το άνοιγμα της αγοράς.

Οι πολίτες βρίσκονται στα όριά τους μετά από τόσους μήνες lockdown, η οικονομία στενάζει και η σταδιακή άρση των μέτρων ήταν μονόδρομος αν και το επιδημιολογικό φορτίο συνεχίζει να είναι σε υψηλά επίπεδα στη χώρα μας και τα νοσοκομεία να είναι γεμάτα από ασθενείς με κορονοϊό.

Τα πράγματα είναι σε κρίσιμο σημείο κάτι το οποίο αποτυπώνεται και από το δείκτη θετικότητας. Επί 27 ημέρες παραμένει εκτός ελέγχου δείγμα του πόσο μεγάλη είναι η διασπορά του κορονοϊού. Για 27 συνεχόμενες ημέρες παραμένει πάνω το όριο που έχουν θεσπίσει οι ειδικοί με την ανησυχία να είναι έκδηλη. Την Πέμπτη (01.04.2021) μετά από 53.458 διαγνωστικά τεστ ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται σκαρφαλωμένος στο 6,50 όταν το όριο είναι το 4. Η χώρα μας νοσεί βαριά και απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για να έρθει η αποκλιμάκωση και να υποχωρήσει ο δείκτης θετικότητα.

Το πρόβλημα άλλωστε αποτυπώνεται και στα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα. Ανακοινώθηκαν σήμερα 3.491 νέα κρούσματα, 67 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, ενώ 755 άτομα είναι διασωληνωμένα και δίνουν τη μεγάλη μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

Και όλα αυτά ενώ η Αττική θυμίζει «ηφαίστειο» με 1.649 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο με το κέντρο της Αθήνας να είναι σε εξαιρετικά δύσκολη με 469 νέες μολύνσεις.

Παρασκευής: Προσωπική ευθύνη και τήρηση των μέτρων στο άνοιγμα

Τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα, ωστόσο, από ΣΚ απελευθερώνεται  το καθεστώς των μετακινήσεων επιτρέποντας σε κάποιον να αλλάξει δήμο, ενώ από τη Δευτέρα ανοίγει το λιανεμπόριο. 

Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής μιλώντας στην εκπομπή Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο σημείωσε ότι η άρση των περιορισμών θα πρέπει να συνοδεύεται από την προσοχή του κόσμου.

«Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όλοι μας και ως καταναλωτές αλλά και οι επαγγελματίες γιατί ο κίνδυνος είναι σημαντικός λόγω του υψηλού φορτίου στην κοινότητα».

«Κάθε άνοιγμα εμπεριέχει ρίσκο»

«Στην περίοδο που διανύουμε, κάθε άνοιγμα εμπεριέχει κάποιο ρίσκο», τόνισε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερης σημασίας η προσωπική ευθύνη και η τήρηση των μέτρων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσουν και τα self-tests τα οποία αναμένονται την επόμενη εβδομάδα και μέσω αυτών θα μπορούμε να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα της πανδημίας.

«Το άνοιγμα το οποίο επιχειρείται γίνεται με τρόπο ο οποίος περιορίζει τον συγχρωτισμό. Παρόλα αυτά, απαιτείται τόσο η προσωπική ευθύνη όσο και η τήρηση των μέτρων».

Σχετικά με τις διαδημοτικές μετακινήσεις, ο κ. Παρασκευής σημείωσε ότι τα περισσότερα μέλη της επιτροπής διαφωνούσαν για απελευθέρωσή τους, ωστόσο πρόκειται για ένα μέτρο που έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Από τη μία μπορεί να λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης της κούρασης του κόσμου, αλλά από την άλλη μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

«Είμαστε σε μια περίοδο που πραγματικά δεν υπάρχει ιδανική λύση».

Σχολεία μόνο με self-tests

Το άνοιγμα των σχολείων, μόνο των λυκείων, θα έρθει μόνο με την έλευση των self-tests στα οποία θα υποβάλλονται τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί.

«Θα πρέπει όλοι μας να είμαστε ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά τη συμπεριφορά μας», κατέληξε ο καθηγητής.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις