Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: Στο μάτι του κυκλώνα η Αττική – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Κορονοϊός: Στο μάτι του κυκλώνα η Αττική – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Η Αττική παραμένει σε τριψήφιο αριθμό μολύνσεων. Φόβοι για μεγαλύτερη διασπορά κρουσμάτων που προκαλεί ο κορονοϊός. Συστάσεις για μάσκα ακόμη και στο σπίτι από τους ηλικιωμένους ενόψει του ανοίγματος των σχολείων.

Η Αττική “φλέγεται” καθώς σήμερα είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων που επιφέρει ο κορονοϊός στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 158 κρούσματα στην Αττική ενώ ο αριθμός, στην συντριπτική του πλειοψηφία, είναι τριψήφιος τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η Αττική παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και παρατείνονται τα μέτρα περιορισμού για να μην ξεφύγει ο κορονοϊός και άλλο. Συγκεκριμένα παραμένει η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους καθώς και η τήρηση αποστάσεων. Επίσης παρατείνονται οι αποστάσεις σε παραλίες, και τα προσωρινά μέτρα που ισχύουν για τις εκκλησίες και την αναστολή θρησκευτικών τελετών που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής.

Click4more: Χαρδαλιάς: Παρατείνονται τα μέτρα στην Αττική και αλλού – Βγαίνουν Πάρος και Αντίπαρος από την καραντίνα

Ακόμη παρατείνεται η αποστολή πανηγυριών, αναστολή επισκεπτηρίων σε γηροκομεία και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, μέτρα τήρησης αποστάσεων σε ΚΥΤ και η συνάθροιση μέχρι 9 άτομα.

Τα πολλά κρούσματα στην Αττική προβληματίζουν έντονα τους ειδικούς καθώς την Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία και η κατάσταση ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Οι συστάσεις για χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων παραμένουν όμως στην πράξη συμβαίνει μάλλον το αντίθετο.

Και αυτό γιατί οι νέοι συγκεντρώνονται σε διάφορα μέρη και συνωστίζονται μετά τις 12 όπου κλείνουν τα μαγαζιά εστίασης και διασκέδασης. Παράλληλα πρόβλημα υπάρχει και στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου παρατηρούν φαινόμενα συνωστισμού, ειδικά τις πρωινές ώρες που ο κόσμος πάει στη δουλειά του.

Click4more: Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί στην Ελλάδα – Πέθανε 49χρονη στο “Σωτηρία”

Όλα αυτά, σε συνδυασμό και με αυτούς που αρνούνται να φορέσουν μάσκα, τόσο οι ίδιοι όσοι και τα παιδιά τους, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ με αποτέλεσμα οι επόμενες εβδομάδες να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη που θα έχει ο κορονοϊός στην Αττική.

Κορονοϊός: “Μάσκα άμεσα στο σπίτι για ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα”

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων και στο κατά πόσο θα επηρεάσει την πορεία που καταγράφει ο κορονοϊός είπε πως “ανησυχώ για το τι γίνεται στην κοινότητα εκτός σχολείου. Και στις υπόλοιπες χώρες όταν είχαμε αύξηση κρουσμάτων εκτός σχολείου, είχαμε μετά και στα σχολεία.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε καταγραφή περιστατικού θετικού στον κορονοϊό σε σχολείο. Ελπίζουμε να είναι πολύ λίγα και να μπορέσουμε να τα περιορίσουμε, να τα ιχνηλατήσουμε και το σχολείο να συνεχίσει να λειτουργεί.

Click4more: Κορονοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων στην Αττική – Πως κατανέμονται στην υπόλοιπη χώρα

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα καταλάβουν όλοι πως έχουμε ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας και στους ηλικιωμένους ανθρώπους.

Οι αρνητές της μάσκας υποστηρίζουν πως ο ΠΟΥ λέει πως καλό είναι τα παιδιά κάτω των 12 ετών να μην φορούν μάσκες κάτι που ο κ. Γαργαλιάνος το αρνείται.

“Δεν ισχύει αυτό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός, το CDC, η αμερικανική εταιρεία παιδιατρικής, όλες οι εταιρείες οι επιστημονικές συστήνουν τη μάσκα ασφαλή σε παιδιά άνω των δυο ετών. Έχουμε καθορίσει ποια παιδιά δεν μπορούν να φορέσουν τη μάσκα. Είναι σαφώς καθορισμένες κατηγορίες”.

Για το γεγονός πως οι μαθητές στο σπίτι θα βρίσκονται με ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες τόνισε: “Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό. Ο παππούς, η γιαγιά ή ενδεχομένως ο νέος άνθρωπος με υποκείμενο νόσημα θα πρέπει να μάθει να κυκλοφορεί στο σπίτι του ακόμα με τη μάσκα. Όταν θα έχει το παιδί που θα γυρίσει από το σχολείο, αν δεν μπορεί να έχει απόσταση θα πρέπει να έχει κάτι για να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε όλα. Ιδανικά θα έπρεπε να έχουμε 10 παιδιά σε ένα τμήμα με μάσκες, οι καθηγητές σε απόσταση πέντε μέτρων, δεν γίνονται αυτά.

Click4more: Κορονοϊός – Κεραμέως: Ασφαλώς θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα, ίσως και σχολεία

Ξεκινάμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Από κει και πέρα ξέρουμε πως κάνει κακό αν δεν πάνε τα παιδιά στο σχολείο. Στην ψυχική τους υγεία, στην ανάπτυξή τους, στη μαθησιακή διαδικασία και πάμε να κάνουμε το καλύτερο. Όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Δεν έχουμε βιώσει άλλη πανδημία μετά το 1918 με την ισπανική γρίπη”.

Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Δε θα ανοίξει σχολείο που δεν έχει μάσκες

Συναγερμός έχει σημαίνει λίγο πριν το πρώτο κουδούνι τα σχολεία, αφού πολλές μονάδες δεν έχουν παραλάβει ακόμη τις μάσκες, με τους εκπαιδευτικούς να εκφράζουν τον προβληματισμό τους.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και την Κατερίνα Παναγοπούλου, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος ΚΕΔΕ, ανέφερε ότι γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να φτάσουν οι μάσκες σε όλα τα σχολεία μέχρι τη Δευτέρα.

«Είμαστε όλο και πιο βέβαιοι ότι θα καταφέρουμε μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι να έχουμε μοιράσει τις μάσκες σε όλη την Ελλάδα».

Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι τα προβλήματα που προέκυψαν οφείλονταν στους ποιοτικούς ελέγχους των μασκών. Δε θα ανοίξει σχολείο που δεν έχει μάσκες. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι χωρίς μάσκες δε θα ανοίξει κανένα σχολείο τη Δευτέρα «Σκοπός της ΚΕΔΕ είναι να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις