Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Κορονοϊός: Τα δύο «πρόσωπα» του Σεπτεμβρίου – Οι περιοχές που προκαλούν ανησυχία

Φωτογραφία αρχείου

Σταθεροποιητική είναι η εικόνα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες 15 ημέρες, όπως «μαρτυρούν» τα ημερήσια κρούσματα, ωστόσο οι αριθμοί των νεκρών και των διασωληνωμένων ασθενών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. 

Σύμφωνα με όσα είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Πέμπτης (09.09.2021), η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί στα 35 έτη, ενώ παρατηρείται σταθερή αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των 7 τελευταίων ημερών ανέρχεται στα 2.274 κρούσματα ανά ημέρα, εμφανίζοντας μείωση 20%. Ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 2,4%.

Επίσης, ύφεση κατά 15% παρουσιάζει ο μέσος κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών του 7ημερου με 223 εισαγωγές ανά ημέρα. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στις ΜΕΘ εμφανίζει σταθεροποίηση, ενώ αυξάνεται η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων που είναι στα 66 έτη. Όπως τόνισε η κα Παπαευαγγέλου, επικαλούμενη στοιχεία του ΕΟΔΥ, 9 στους 10 ασθενείς στις ΜΕΘ ήταν είτε ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 26 Αυγούστου οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 336 και στις 9 Σεπτεμβρίου – δηλαδή μέσα σε δύο εβδομάδες – έφτασαν τους 384. 

Οι περιοχές που ανησυχούν τους λοιμωξιολόγους

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού – Πρακτορείου Ειδήσεων, παραδέχθηκε ότι ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για έναν Σεπτέμβριο με «εκτόξευση» κρουσμάτων, ωστόσο υπάρχουν αρκετές περιοχές της χώρας που προκαλούν ανησυχία. 

«Ο φόβος που υπήρχε ότι θα γυρίσουμε από τα νησιά και μέσα στο Σεπτέμβριο θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν το είδαμε», είπε, χαρακτηρίζοντας «ικανοποιητική» την πορεία της πανδημίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Click4more: Κορονοϊός: Κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζουν αρκετές περιοχές στη χώρα, όπως η Αργολίδα, η Αρκαδία, Ευρυτανία, η Ροδόπη, τα Γιάννενα και περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης (09.09.2021), η Αργολίδα και η Ευρυτανία μπαίνουν σε μίνι «lockdown» από την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στις 6 το πρωί έως την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου (6 π.μ.), ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και στον Δήμο Ικαρίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι τα εξής:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
-Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις