Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα… ισοπεδώνουν τα γυμναστήρια – Κραυγή αγωνίας από ιδιοκτήτες και επαγγελματίες

Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα… ισοπεδώνουν τα γυμναστήρια – Κραυγή αγωνίας από ιδιοκτήτες και επαγγελματίες

Ρολά κατέβασαν σήμερα (03.11.2020) και τα γυμναστήρια, ακολουθώντας τις επιταγές της κυβέρνησης, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Οι αντιδράσεις από επαγγελματίες του κλάδου είναι έντονες, καθώς θεωρούν ότι δεν έχουν υιοθετηθεί τα ίδια μέτρα και σταθμά σε αντίστοιχους κλάδους, όπως για παράδειγμα οι σχολές χορού ή τα φυσιοθεραπευτήρια, που παρέχουν και αυτά υπηρεσίες εκγύμνασης.

Το newsit.gr βρέθηκε στο γυμναστήριο “ΔΙΑΘΛΟΝ” και μίλησε με τον ιδιοκτήτη, αλλά και με μία εργαζόμενη, η οποία -όπως λέει χαρακτηριστικά- μένει άνεργη για δεύτερη φορά σε έξι μήνες.

Αγωνία για το αβέβαιο εργασιακό μέλλον της και για το πώς θα πληρώσει τους λογαριασμούς της έχει η Κωσταντίνα Αθανασοπούλου. Όπως λέει, φοβάται ότι με τον τρόπο που λειτούργησε κυβέρνηση στο τελευταίο lockdown, θα ενισχύσει την μαύρη εργασία, αφού πάρα πολλοί πελάτες ζητούν από προπονητές να τους γυμνάσουν στο σπίτι τους και αυτό αποφέρει ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού, αφού μαζεύονται περισσότερα άτομα σε ένα σπίτι για ομαδικά μαθήματα εκπαίδευσης και γυμναστικής. Αντίθετα, στα γυμναστήρια πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις που είχαν δώσει ο ΕΟΔΥ και η κυβέρνηση.

“Ήταν πάρα πολύ απότομο. Όταν βγήκαν τα μέτρα, δεν περιμέναμε να κλείσουν τα γυμναστήρια, γιατί δεν πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο κέντρο διασποράς. Μέχρι στιγμής δεν έχω προγραμματίσει κάτι, προσπαθώ να σκεφτώ για να δω τι θα κάνω. Συγκριτικά με το προηγούμενο lockdown, η άθληση έξω, έστω και με ένα άτομο, επιτρεπόταν με 2 μέτρα απόσταση και με μάσκες. Τώρα δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο και αυτό μας κάνει στην κυριολεξία ανέργους και δεν μπορούμε να βγάλουμε ούτε τα βασικά μας έξοδα. Είναι πάρα πολλά τα έξοδα. Το επίδομα είναι πάρα πολύ μικρό και όταν μένεις μόνος σου δεν αρκεί για να πληρώσεις τους λογαριασμούς, το ενοίκιο… Θα δυσκολευτούμε για δεύτερη φορά, όπως δυσκολευτήκαμε και στην καραντίνα. Πάνω στο μεταίχμιο που ετοιμαζόμασταν να ορθοποδήσουμε και ξεκίνησαν τα μαθήματα για δεύτερη φορά, μας κλείνουν. Μας πήρε έξι μήνες για να συνέλθουμε από το σοκ”.

Η Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου τονίζει ότι δεν υπήρχε συνωστισμός στα γυμναστήρια. “Γενικότερα στα γυμναστήρια τηρούνταν τα μέτρα οι αποστάσεις, σε όλα τα οργάνα ήταν υπολογίσμενες, ενώ ο κάθε πελάτης μπορούσε να χρησιμοποιεί ένα παρά ένα μηχάνημα. Δεν επιτρέπεται να είναι ο ένας κοντά στον άλλο. Αναλόγως τα τετραγωνικά της αίθουσας έμπαιναν και τα ανάλογα άτομα που επιτρεπόταν”.

“Αφήνουν να αναπτυχθεί η μαύρη εργασία”

“Δυστυχώς, όλο αυτό το πράγμα και η κατάσταση που δημιουργείται, θα ενισχύσει την “μαύρη” αγορά και την “μαύρη” εργασία. Θεωρούμε ότι οι πελάτες θα αρχίσουν να ζητάνε να κάνουν γυμναστική στο σπίτι και σίγουρα θα βρεθούν κάποιοι επιτήδειοι για να πηγαίνουν να κάνουν προπονήσεις σε ένα κλειστό χώρο με παραπάνω από 3-4 άτομα. Οπότε αυτό θα είναι χειρότερο και για εμάς και για την αγορά, καθώς θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα και για την διασπορά του ιού. Αντίθετα, στα γυμναστήρια υπήρχε απόλυτος έλεγχος και για τα άτομα που αθλούνταν και για την διασπορά με τα μέτρα προφύλαξης για τον κορονοϊό”.

“Δεν έχουν παρθεί ίσα μέτρα”

Στο newsit.gr μίλησε και ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου “ΔΙΑΘΛΟΝ”, κ.Γιωργος, που -όπως λέει χαρακτηριστικά- δεν έχουνε παρθεί ίσα μέτρα και σε άλλους επαγγελματίες στους άλλους χώρους και πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με δυο μέτρα και σταθμά τον κλάδο.

“Δεύτερο κλείσιμο των γυμναστηρίων -μέσα σε έξι μήνες- με πάρα πολλά λειτουργικά έξοδα και καθόλου έσοδα και αυτά δεν βγαίνουν. Ήδη μας είχαν κλείσει τρεις μήνες, υπολειτουργήσαμε όλο το καλοκαίρι, αρχίσαμε να παίρνουμε μπρος από το Σεπτέμβρη, παρόλα αυτα τον Οκτώβρη ήμασταν στο 50 % συγκριτικά με το περασμένο έτος και τώρα μας κλείνουν πάλι. Και όλα αυτά τα έξοδα που έχουν συσσωρευθεί, δεν ξέρω πως θα καλυφθούν”, λέέι στο newsit.gr.

Και συνεχίζει: “Όλο αυτό τον καιρό που λειτουργούσαμε με μειωμένα άτομα και την δυναμική που είχαμε, δεν αρκούσαν αυτά τα έσοδα για να καλύψουν τα έξοδα που έχουμε. Για να μπορέσει να είναι υγιής μία επιχείρηση και να βγει ένα ομαδικό πρόγραμμα κερδοφόρο, πρέπει να υπάρχουν μέσα σε ένα ομαδικό πρόγραμμα τουλάχιστον 30 άτομα για να μπορέσει να πληρωθεί και ο δάσκαλος που κάνει την προπόνηση, αλλά και τα έξοδα του γυμναστηρίου. Το γυμναστήριο το δικό μας έχει πάγια έξοδα 2.500 ευρώ, χωρίς την μισθοδοσία των υπαλλήλων μας. Τα γυμναστήρια δεν είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Έχουν πάρα πολύ ακριβό ρεύμα, διότι τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν, καταναλώνουν πολλή ενέργεια, ενώ έχουμε πάρα πολλούς υπαλλήλους για κάθε διαφορετικό είδος άθλησης και προπόνησης.

Τέλος, ο κ. Γιώργος εκφράζει την δυσαρέσκειά του και αναρωτιέται πώς γίνεται να αφήνουν τα κομμωτήρια ανοιχτά που πάλι μπαίνουν άτομα μέσα και είναι ο ένας κοντά στον άλλον, ενώ τους αθλητικούς χώρους τους κλείνουν που έχουν μεγαλύτερη άνεση χώρου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΪΜΠ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις