Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: Τα Χριστούγεννα κρας τεστ για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς – Άνοδος του δείκτη θετικότητας

Χριστούγεννα

Η στάση των πολιτών τα Χριστούγεννα θα κρίνει αν θα υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα την Πρωτοχρονιά. Σκέψεις για έλεγχο σε κάθε αυτοκίνητο που κυκλοφορεί μετά τις 22.15 το βράδυ. Πάνω από το 4 και πάλι ο δείκτης θετικότητας.

Τριψήφιος ήταν και πάλι ο αριθμός των κρουσμάτων την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου καθώς καταγράφηκαν 526 νέες μολύνσεις, κάτι που γεμίζει με αισιοδοξία, συγκρατημένη πάντα, κυβέρνηση και ειδικούς αναφορικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Παράλληλα όμως το ανησυχητικό σημείο από την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ είναι ο δείκτης θετικότητας ο οποίος μετά από έξι ημέρες ξεπέρασε και πάλι το 4 και συγκεκριμένα έφτασε το 4,40.

Και αυτό παρά το γεγονός πως την Κυριακή γίνονται πολύ λιγότερα κρούσματα καθώς τα 526 νέα διαγνώστηκαν σε σύνολο 11.861 τεστ.

Click4more: Κορονοϊός: Σε αυτές τις περιοχές εντοπίστηκαν τα 526 νέα κρούσματα

Άλλο σημείο που προβληματίζει έντονα του ειδικούς είναι οι θάνατοι που κυμαίνονται καθημερινά σε υψηλό επίπεδο καθώς στην τελευταία καταμέτρηση 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 526 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Αυτά τα στοιχεία είναι που έχουν οδηγήσει κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους να μην προχωρούν σε χαλάρωση των μέτρων ούτε στο ελάχιστο τις γιορτινές ημέρες καθώς ο φόβος να εκτροχιαστεί η κατάσταση είναι μεγάλος και κρέμεται σε μια κλωστή.

Την ίδια στιγμή οι εικόνες από τους δρόμους και η κίνηση είναι αποκαρδιωτικές καθώς δεν θυμίζουν σε τίποτα πως η χώρα βρίσκεται σε αυστηρό lockdown. Χαρακτηριστικά τα πλάνα από την πλατεία Συντάγματος που καθημερινά συρρέουν εκατοντάδες άνθρωποι για βόλτα και φωτογραφίες στο κέντρο.

Μάλιστα οι επισκέψεις δεν περιορίζονται από ανθρώπους που μένουν κοντά στην περιοχή αλλά και απο μακρινές περιοχές όπως ο Πειραιάς, η Γλυφάδα και η Κηφισιά. Και που δεν δικαιολογούνται με μήνυμα σε κανέναν κωδικό με αποτέλεσμα τα πρόστιμα να πέφτουν βροχή.

Click4more: Αττική: Που εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού

Και οι έλεγχοι των αρχών όσο περνάνε οι μέρες και φτάνουμε πιο κοντά στα Χριστούγεννα θα γίνονται ακόμη πιο έντονοι και αυστηροί. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δεν θα γίνονται δεκτές ούτε οι βεβαιώσεις εργασίας ως λόγος μετακίνησης.

Πως θα κινηθούμε τις μέρες των γιορτών

Για τη μετακίνηση σε ρεβεγιόν σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο του Star οι πολίτες θα στείλουν μήνυμα τον κωδικό «6» ή «2» στο 13033, δηλαδή το μήνυμα για σωματική άσκηση ή αγορά.

Η επίσκεψη θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο σε ένα συγγενικό σπίτι και οι πολίτες πρέπει να έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους μέχρι τις 10 το βράδυ, καθώς οι μετακινήσεις από τις 10 το βράδυ ως τις 5 το πρωί απαγορεύονται.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως η επίσκεψη ή το ρεβεγιόν θα πρέπει να έχει τελειώσει πριν τις 10 το βράδυ ή αλλιώς οι επισκέπτες θα πρέπει να διανυκτερεύσουν στο σπίτι που βρίσκονται μέχρι τις 5 το πρωί για αποφύγουν το βαρύ πρόστιμο.

Σκέψεις για ακόμη πιο σκληρά μέτρα την Πρωτοχρονιά

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των ειδικών να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό, οι εικόνες στο Σύνταγμα το Σαββατοκύριακο προκαλούν ανησυχία ενώ το ίδιο ισχύει και από τις ουρές που σχηματίζονται κάθε μέρα έξω από τις τράπεζες.

Μάλιστα η συμπεριφορά των πολιτών τα Χριστούγεννα θα αποτελέσει κρας τεστ ενόψει του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς και αν η εικόνα δεν είναι καλή δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη σκληρότερα μέτρα όπως τόνισε άλλωστε σε εκπομπή του Mega, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Επίσης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε ευθέως ότι τα ρεβεγιόν είναι για την κυβέρνηση βασική πηγή ανησυχίας.

Ήδη ορισμένοι, όπως ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προτείνουν παράταση του lockdown. Οι απόψεις μεταξύ των λοιμωξιολόγων διίστανται και για το άνοιγμα των σχολείων.

Click4more: Μετάλλαξη κορονοϊού: Δέκα μέρες καραντίνα για όσους έρχονται από Βρετανία ζητούν οι ειδικοί

Άλλοι όπως ο κ. Γώγος θεωρούν ότι είναι εφικτό να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου και άλλοι, όπως η κα Λινου διαφωνούν. Πρόθεση της κυβέρνησης πάντως είναι τα σχολεία να ανοίξουν αμέσως μετά τις γιορτές.

Έλεγχος σε όλα τα αυτοκίνητα μετά τις 22.15

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, υπάρχει εντολή να ελέγχονται όλα τα αυτοκίνητα που θα κινούνται μετά τις 22:15 το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων και ανήμερα, με τους αστυνομικούς ελέγχους να είναι ιδιαιτέρως αυστηροί.

Οι δύο αυτές μέρες των Χριστουγέννων θα είναι κρας τεστ για την Πρωτοχρονιά, με αξιωματούχους να τονίζουν ότι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα υπάρχει «κόφτης» στα εννέα άτομα στα ρεβεγιόν.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις