Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: Το σχέδιο για να αποφευχθούν τα τοπικά lockdown στα νησιά – Ανησυχία για την Κάλυμνο

Κορονοϊός: Το σχέδιο για να αποφευχθούν τα τοπικά lockdown στα νησιά – Ανησυχία για την Κάλυμνο

Ο κορονοϊος επιμένει καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο και την Τετάρτη καταγράφηκαν ακόμη 2293 νέες μολύνσεις ενώ 53 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 642 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Τα νούμερα αυτά προκαλούν ανησυχία που όμως μετριάζεται από το γεγονός πως οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς αλλά και από τον καιρό που αποτελεί σύμμαχο.

Το μεγάλο στοίχημα μετά το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων είναι ο τουρισμός που έχει ξεκινήσει και επίσημα στη χώρα μας με τα μέχρι τώρα δεδομένα να είναι θετικά.

«Καμπανάκι» για τα νησιά με χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού

Στα περισσότερα νησιά προχωρούν γρήγορα οι εμβολιασμοί με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσο πάντως να χτυπάει «καμπανάκι» για τα νησιά με το χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού.

Ο κ. Ρέτζος κατά την ενημέρωση για την πανδημία επισήμανε πως τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού θα είναι η αρνητική εξέλιξη της τουριστικής σεζόν, όταν τα νησιά αυτά έχουν ανάγκη τον τουρισμό για τις οικονομίες τους.

Click4more: Κορονοϊός: 307 κρούσματα στο κέντρο της Αθήνας – Συνολικά 1056 στην Αττική – Ποιες περιοχές παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση

Σε ερώτηση για την χαμηλή συμμετοχή στους εμβολιασμούς σε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση όπως η Ζάκυνθος η Κεφαλονιά, κι ο Λέσβος και αν αυτό θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για την τουριστική κίνηση, ανέφερε πως οι  επαγγελματίες του τουρισμού γνωρίζουν πολύ καλά ότι το συντριπτικό ποσοστό του ΑΕΠ στα νησιά προέρχεται από τον τουρισμό, στο Ιόνιο άνω του 75% στο Νότιο Αιγαίο φτάνει το 95% και αντιλαμβάνονται ότι για να αρχίσουμε να έχουμε τουριστικές ροές πρέπει να μπούμε στο «πράσινο χρώμα» του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) κι αυτό μπορεί να γίνει σαφώς μόνο με την πτώση των κρουσμάτων.

Click4more: Κρήτη: Αγωνία για την 44χρονη που εμφάνισε θρόμβωση μετά το AstraZeneca – Μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ

«Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα που θα δοθεί η δυνατότητα θα αυξηθεί η συμμετοχή τους στο εμβολιασμό, αν όχι υπάρχει κίνδυνος, πέραν των συνεπειών της πανδημίας, να είναι αρνητική η εξέλιξη της τουριστικής σεζόν. Από τη στιγμή που θα τους δοθεί η δυνατότητα για το εμβόλιο θα το κάνουν σε μεγάλο ποσοστό θα το δούμε το επόμενο διάστημα» σχολίασε.

Στην Κάλυμνο ο Χαρδαλιάς

Στην Κάλυμνο μεταβαίνει την Πέμπτη ο Νίκος Χαρδαλιάς συνοδεία ειδικού κλιμακίου καθώς τα κρούσματα δεν υποχωρούν παρά το γεγονός ότι το νησί βρίσκεται ήδη εδώ και 3 εβδομάδες σε καθολικό lockdown και θα παραμείνει μέχρι και την επόμενη Δευτέρα.

Με διακομιδές σε νοσοκομεία κοντινών νησιών, όπως η Κως, προσπαθούν οι Αρχές να αντιμετωπίσουν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην Κάλυμνο, όπου παρά το 20ημερο lockdown τα κρούσματα δε μειώνονται.

Click4more: Κορονοϊός: Τι απάντησε ο Κικίλιας για τα περιστατικά θρόμβωσης στην Κρήτη – Ο τουρισμός και τα εμβόλια (video)

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και οι ανάγκες σε οξυγόνο καλύπτονται από δωρεές.Οι επιστήμονες είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για τη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας από τους πολίτες, καθώς σε πολλές περιοχές καταγράφονται τοπικές εξάρσεις, μετά την άρση των μέτρων.

Στο τραπέζι τοπικά lockdown

Νέα μέτρα που θα μπορούσαν να επιβληθούν σε τοπικό επίπεδο για να μην ξεφύγει η κατάσταση, εξετάζονται ήδη από τους ειδικούς, οι οποίοι, εφόσον χρειαστεί, δε θα διστάσουν να εισηγηθούν ακόμα και την επιβολή τοπικών lockdown, όπως στην Κάλυμνο εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Στα Χανιά, το ιικό φορτίο στα λύματα αυξήθηκε μέσα σε μία εβδομάδα κατά 196% και κατά 94% στο Ηράκλειο, ενώ ανησυχητική αύξηση καταγράφεται και στο ιικό φορτίο της Αλεξανδρούπολης.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν με αγωνία τα επιδημιολογικά δεδομένα και εύχονται να κερδηθεί το στοίχημα του καλοκαιριού χωρίς νέα ασφυκτική πίεση σε μεμονωμένες περιοχές αλλά και νοσοκομειακές μονάδες.

Το σχέδιο για να αποφευχθούν τα τοπικά lockdown

Το σχέδιο για να αποφευχθούν τοπικά lockdown στα νησιά εν μέσω τουριστικής περιόδου παρουσίασε ο Βασίλης Κικίλιας. Στην ερώτηση για το αν το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται κάποιο σχέδιο και ποιο είναι αυτό για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη πίεση των υγειονομικών δομών στα νησιά εν μέσω τουριστικής περιόδου και τόνισε ότι υπάρχει ένας «ακτινωτός σχεδιασμός διασύνδεσης των νησιών».

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού ο κ. Κικίλιας ανέφερε:

– Διασύνδεση περιφερειακών νοσοκομείων, κέντρων υγείας των νησιών και κεντρικών νοσοκομείων

– Αυξημένο testing και δυνατότητα μετάβασης κινητών ομάδων για επιτόπιους ελέγχους

– Έχουμε αναβαθμίσει πλήρως το ΕΚΑΒ

– Υπάρχουν 11 κάψουλες αρνητικές πίεσης

– Ειδικά διαμορφωμένο σκάφος της Πολιτικής Προστασίας για τη διακομιδή non covid ασθενών

– Δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη (δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) που χειρίζεται το ΕΚΑΒ για διακομιδές ασθενών

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι από πέρσι υπήρξε ανάλογο «δομημένο» σχέδιο και λειτούργησε χωρίς τότε να υπάρχει το όπλο του εμβολιασμού και κατέληξε λέγοντας:«Προσθέστε τη δυνατότητα να εμβολιάζουμε 100.000 ανθρώπους την ημέρα ώστε σύντομα να καλύψουμε το σύνολο του πληθυσμού».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις