Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός – Βάνα Σύψα: Πόσα είναι τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα

Κορονοϊός – Βάνα Σύψα: Πόσα είναι τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Για κορύφωση της καμπύλης του κορονοιού στην Ελλάδα κάνει λόγο η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βάνα Σύψα.

Για σχετική κορύφωση της καμπύλης του κορονοιού στη χώρα, και εν συνεχεία για καθοδική της πορεία κάνει λόγο η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βάνα Σύψα.

Δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας, σχετικά με την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, η ειδικός τόνισε πως σε κάθε περίπτωση το παραπάνω δεν θα πρέπει να παρερμηνευτεί προσθέτοντας πως  έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά είναι παρήγορο να βλέπουμε πως υπάρχει μια κάποια αποτελεσματικότητα.

“Πολύ σύντομα θα βλέπουμε καθοδική πορεία της καμπύλης, αλλά είναι πολύ εύκολο αυτό να αλλάξει και να ξεφύγει γιαυτό πρέπει να παραμείνουμε στα μέτρα αυτά που έχουμε για να αξιοποιήσουμε το όφελος της προσπάθειας μας. Θεωρώ τουλάχιστον σε ότι αφορά τις εισαγωγές σε ΜΕΘ ακόμα και μες την εβδομάδα θα παρατηρήσουμε αυτή τη μείωση στην καμπύλη.”, δήλωσε συγκεκριμένα αναφέροντας πως καθημερινά λαμβάνει στοιχεία και προσπαθεί να κάνει κάποιες, βραχυπρόθεσμες κυρίως, εκτιμήσεις όσον αφορά το πόσοι θα χρειαστεί να εισαχθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Σύψα, τα στοιχεία που επεξεργάζεται και λαμβάνει από τον ΕΟΔΥ αλλά και όσα βλέπουμε σε σχέση με τους θανάτους και τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, την οδηγούν στην εκτίμηση πως τις επόμενες λίγες μέρες θα δούμε μια μείωση των ατόμων που θα χρειάζονται εισαγωγή στις ΜΕΘ και λίγο πιο μετά μια μείωση στους θανάτους.

Αναφερόμενη στον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων η κα Σύψα, ξεκαθάρισε πως στην πραγματικότητα είναι αβέβαιο το πόσα ακριβώς είναι τα πραγματικά κρούσματα, καθώς δεν ξέρουμε αρκετά ακόμη για τον ιό.

Στην ουσία όλες οι εκτιμήσεις βασίζονται στα δεδομένα των θανάτων ακριβώς επειδή ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μπορεί να δώσει μια πραγματική εικόνα ενώ το πόσοι πεθαίνουν και ή χρειάζονται εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι συγκεκριμένα στοιχεία που πραγματικά μπορούμε να εμπιστευτούμε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις