Ελλάδα

Κώστας Παπαζάχος για τους σεισμούς στο Άγιο Όρος: Το ρήγμα είναι σε διέγερση – Πρέπει να ληφθούν μέτρα

«Πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί για το επόμενο διάστημα δεδομένου ότι εκεί υπάρχουν και οι μονές που είναι ευπαθείς ως κατασκευές»

Για ρήγμα που είναι σε διέγερση με αποτέλεσμα να υπάρχει σεισμική δραστηριότητα εδώ και μήνες κάνει λόγο ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος για τους σεισμούς που σημειώθηκαν στο Άγιο Όρος το πρωί της Παρασκευής (13.12.24)

Τρεις σεισμοί ταρακούνησαν το Άγιο Όρος το πρωί της Παρασκευής με τον πρώτο να είναι μεγέθους 3,1 Ρίχτερ, τον δεύτερο με 3,8 Ρίχτερ και με τον τρίτο και μεγαλύτερο 4,6 Ρίχτερ. Μάλιστα, λόγω των σεισμών αποφασίστηκε να κλείσουν για σήμερα τα σχολεία στον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

«Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Αγίου Όρους έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Δεν ξεκίνησε τώρα, έχει αρκετούς μήνες αυτή η ακολουθία. Δεν έχει σημασία που έγιναν τρεις σεισμοί σε μισή ώρα, δεν έχει σημασία ο χρόνος που γίνονται. Είναι όπως όταν έχουμε ένα κλαδί και το σπάμε, αυτό πολλές φορές σπάει σταδιακά μέχρι να σπάσει οριστικά. Οπότε δεν είναι κάτι περίεργο αυτό. Αυτές οι περιοχές είναι συνηθισμένες σε αυτές τις σεισμικές ακολουθίες και φαίνεται να επιμένει πολύ», τονίζει ο Κώστας Παπαζάχος στο newsit.gr.

«Προφανώς και υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί έχουμε μία ακολουθία που είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες και, όπως είπαμε, φαίνεται να επιμένει. Το ρήγμα είναι σε διέγερση και άρα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί για το επόμενο διάστημα δεδομένου ότι εκεί υπάρχουν και οι μονές του Αγίου Όρους που είναι και ευπαθείς ως κατασκευές και σημαντικής ιστορικής αξίας», υπογραμμίζει.

Όταν υπάρχει μια διέγερση όπως αυτή θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα, να αποφεύγεται η χρήση τέτοιων ευπαθών κτιρίων και να γίνει μια οργάνωση ώστε στην περίπτωση να γίνει μια ισχυρή σεισμική δόνηση να μην υπάρξουν προβλήματα ή συνέπειες», επισημαίνει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ανησυχία για την έξαρση της γρίπης: 400 παιδιά σε κάθε εφημερία στα Παίδων, το 1 στα 5 κάνει εισαγωγή
Η γρίπη μάλιστα, παρά την ανησυχητική της εικόνα δεν έχει φτάσει ακόμα στην πλήρη της έξαρση, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στον Ιανουάριο, όταν θα ξανανοίξουν τα σχολεία
Γρίπη
Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους – Πρωτοφανής ταλαιπωρία για τους εκδρομείς των Χριστουγέννων
Οι αγρότες αναμένεται να μπουν με τα τρακτέρ στην πόλη της Λάρισας - Στα Μάλγαρα, ανοιχτά παραμένουν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από και προς Θεσσαλονίκη, λόγω της αυξημένης κίνησης
Ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα
15