Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Κούλουμα με μέτρα – Καλό Απρίλιο για άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων

Κούλουμα με μέτρα – Καλό Απρίλιο για άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων

Το νέο ορόσημο του Απριλίου για το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων. Διαδηλώσεις και Καθαρά Δευτέρα ο νέος «πονοκέφαλος». «Είμαστε στο τέλος του σκοτεινού τούνελ» διαμηνύει η κυβέρνηση. Στη διάθεση του ΕΣΥ για περιστατικά Covid από σήμερα δυο ιδιωτικές κλινικές.

Η πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού και των κρουσμάτων που για άλλη μια μέρα ήταν πάνω από 2.000, βάζει φρένο στον κυβερνητικό σχεδιασμό για άνοιγμα δραστηριοτήτων (λιανεμπόριο, σχολεία) μέσα στον Μάρτιο.

Τα κρούσματα χτες (10.03.2021) σημείωσαν μια μικρή μείωση όμως η κατάσταση παραμένει μη διαχειρίσιμη και σύμφωνα με εκτιμήσεις που υπάρχουν στο Μέγαρο Μαξίμου και για τις επόμενες 10 ημέρες η κατάσταση στα νοσοκομεία θα είναι εκρηκτική.

Click4more «Χαλάρωση» του lockdown με 21.121 κρούσματα κορονοϊού σε δέκα μέρες… γίνεται;

«Η συζήτηση για άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν είναι της παρούσης» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ενώ και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, αναθεωρεί την άποψη του ότι το λιανεμπόριο θα μπορέσει να ανοίξει στις 22 ή στις 29 Μαρτίου, τονίζοντας τώρα με σαφήνεια ότι «εάν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται».

Έτσι το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων βαίνει προς αναβολή για τον Απρίλιο, και μόνο αν η επιδημιολογική εικόνα ομαλοποιηθεί αισθητά ως τις 20 Μαρτίου μπορεί να ξανατεθεί προς συζήτηση στο τραπέζι, κάτι που δεν φαίνεται καθόλου πιθανό.

Σχέδιο για την αποσυμπίεση του Ε.Σ.Υ.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το Σχέδιο έκτακτης ανάγκης που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Υγείας για την αποσυμπίεση του Ε.Σ.Υ. Στο Εθνικό Σύστημα εντάχθηκαν δύο ιδιωτικές κλινικές που από σήμερα (11.03.2021) θα νοσηλεύουν Covid περιστατικά.

Πρόκειται για το Ιατρικό Περιστερίου και την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, ενώ θα προστεθεί κι ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης για τα περιστατικά κορονοϊού που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες.

Η συνεργασία με τον  ιδιωτικό τομέα Υγείας θα διευρύνεται συνεχώς δηλώνει η κυβέρνησης, ενώ ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα λαμβάνονται επιπλέον πρόνοιες.

Ανησυχία σκορπούν οι διαδηλώσεις…

Κυβέρνηση και ειδικοί στρέφουν τώρα το βλέμμα τους καταρχήν στις διαδηλώσεις, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι θα πυροδοτήσουν αύξηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, τα πρώτα δείγματα γραφής είναι άκρως ανησυχητικά. «Υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα λόγω του καιρού και λόγω της μετάλλαξης, αλλά και λόγω όλων αυτών των  συγκεντρώσεων» δήλωσε η κ. Πελώνη στον ΣΚΑΙ, δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία για την εξέλιξη των κρουσμάτων μετά τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Alpha υπέρ των διαδηλώσεων… «Από τις 10 Φεβρουαρίου, από το «δέχομαι το ρίσκο» (του Α. Τσίπρα) από τα 1.496 κρούσματα και τους 284 διασωληνωμένους, φτάσαμε στις 10 Μαρτίου στα 3.215 κρούσματα, στους 484 διασωληνωμένους και στους  46 θανάτους. Προφανώς,  λοιπόν, έπαιξαν ρόλο και οι συγκεντρώσεις» τόνισε με νόημα.

Click4more Δημοσκόπηση Metron για τον κορονοϊό: «Μαύρο» στα μέτρα – Τι «βγαίνει» για Μητσοτάκη και Τσίπρα

Τη διάσταση αυτή της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των συγκεντρώσεων στην εποχή της πανδημίας αναμένεται να υπερτονίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή, στην «’Ώρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας.

Οι τόνοι θα ανέβουν κατακόρυφα, καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταλογίσει υποκρισία και ανευθυνότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι την ώρα που καταγγέλλει την ασφυξία στα νοσοκομεία καλεί τα μέλη του σε διαδηλώσεις και ότι καλλιεργεί κλίμα διχασμού μεταξύ των πολιτών οι οποίοι έχουν κουραστεί από τους περιορισμούς στη ζωή τους λόγω του covid-19.

Με το βλέμμα στραμμένο και στην Καθαρή Δευτέρα

Όμως ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει και για την Καθαρά Δευτέρα.

Οι συστάσεις προς τους πολίτες για τήρηση των περιοριστικών μέτρων και την αποφυγή μαζικών εορτασμών, πλην του οικογενειακού και στενού περιβάλλοντος, θα πυκνώσουν τις επόμενες ημέρες.

«Είμαστε στο τέλος του σκοτεινού τούνελ» το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους πολίτες με τη σύσταση για υπομονή στο τελικό στάδιο πριν την έξοδο από τη μεγάλη αυτή περιπέτεια.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις