Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Κραυγή αγωνίας για την Αττική: Ακολουθήστε τα μέτρα – «Υπάρχει πακέτο μέτρων αν χρειαστεί»

Κραυγή αγωνίας για την Αττική: Ακολουθήστε τα μέτρα – «Υπάρχει πακέτο μέτρων αν χρειαστεί»

Η κατάσταση στην Αττική δημιουργεί επικίνδυνο σκηνικό και εκείνο που λένε όλοι οι ειδικοί πλέον είναι να ακολουθηθούν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί (και παρατάχθηκαν) για να μη χρειαστούν κι άλλα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων, για την ώρα.

Πριν δούμε πως θα αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, δεν θα πάρουμε άλλα γιατί τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι ήδη πάρα πολλά, τόνισε ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας το πρωί του Σαββάτου (02.10.2020) στο Open για την κατάσταση στην Αττική.

Το ότι τα νέα μέτρα είναι αχρείαστα γιατί πρέπει πρώτα να τηρηθούν αυτά που ήδη ισχύουν είπε και ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, μιλώντας επίσης στο Open.

Ο καθηγητής λοιμωξιολόγιας τόνισε ότι είναι μεγάλη η επιδημιολογική πίεση που ασκείται στην Αττική και αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι η διασπορά του ιού και το γεγονός πως αυτή γίνεται νωρίτερα απ’ ό,τι περίμεναν. Εκτίμησε δε ότι το χειμώνα τα πράγματα θα δυσκολέψουν.

Click4more Κορονοϊός: Άκρως επικίνδυνο το σκηνικό – Παράταση των μέτρων για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Για να είναι καλύτερες οι συνθήκες τους επόμενους μήνες, ο Νίκος Σύψας απηύθυνε έκκληση θα περιοριστεί τώρα η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Γι’ αυτό, είπε, το μεγαλύτερο όπλο είναι οι αποστάσεις, οι μάσκες, το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή του συνωστισμού. Τάχθηκε κατά των προστίμων για τη μη χρήση μάσκας, λέγοντας πως «δεν το θεωρώ σημαντικό» και πως «οι πολίτες έχουν καταλάβει».

«Στο Λευκό Οίκο δεν φορούσαν μάσκα, είδατε τι έγινε», είπε ο Νίκος Σύψας αναφερόμενος στο γεγονός πως όχι μόνο νοσεί ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια αλλά και πολλοί από τους στενούς του συνεργάτες.

Ο Νίκος Σύψας πρόσθεσε πως «υπάρχει ήδη απόλυτο πρωτόκολλο, τι γίνεται σε κάθε πιθανή εξέλιξη της επιδημίας. Υπάρχει πακέτο μέτρων τα οποία τα έχουμε αποφασίσει να ληφθούν. Ό,τι χρειαστεί να γίνει, θα γίνει, ακόμη και τα πιο ακραία μέτρα», είπε αλλά εξέφρασε την ελπίδα να μη χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα.  

Κοτανίδου: Τα κρούσματα δεν πέφτουν γιατί δεν ακολουθούμε τα μέτρα

Την άποψη πως τα κρούσματα στην Αττική δεν μειώνονται γιατί δεν ακολουθούνται με ευλάβεια τα μέτρα που έχουν ληφθεί εξέφρασε, μιλώντας στο MEGA, η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

«Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ακόμη και σε κλειστούς χώρους αρνούνται να φορέσουν μάσκα. Πιστεύω πως αν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, τα κρούσματα θα μειωθούν ριζικά», τόνισε.

Click4more Μαγιορκίνης: «Μαύρος χειμώνας» ενόψει! Δεκαπλάσια η μετάδοση του κορονοϊού

Πηγή ανησυχίας είναι επίσης ο συνωστισμός σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους αλλά και η εικόνα σε κλειστές δομές και εστίες, όπως το εργοστάσιο κονσερβοποιίας στη Σκύδρα.

Η κα Κοτανίδου τόνισε πως μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί η γενικευμένη χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους γιατί η Επιτροπή είναι κατά των προστίμων. Άφησε, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να προταθεί κάτι τέτοιο αν ο κόσμος συνεχίσει να μην ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των ειδικών.

Ως προς τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για έως και 2.000 ημερήσια κρούσματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η κ. Κοτανίδου υπογράμμισε πως τα μαθηματικά μοντέλα δεν είναι «πανάκεια».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις