Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Κραυγή απόγνωσης: Ο κορονοϊός «σκοτώνει» και τα λουλούδια – Στα σκουπίδια το 80% της παραγωγής!

Κραυγή απόγνωσης: Ο κορονοϊός «σκοτώνει» και τα λουλούδια – Στα σκουπίδια το 80% της παραγωγής!

Τα πετάνε, τα καίνε και εκπέμπουν SOS. Οι ανθοπαραγωγοί είναι ένας ακόμη κλάδος που «γονατίζει» και «ματώνει» οικονομικά εξαιτίας της κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός. Τα λουλούδια αντί να καταλήξουν στα ανθοπωλεία, ρίχνονται στα σκουπίδια. Η ζημιά ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και το μέλλον μοιάζει ζοφερό.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ανθοπώλες και οι παραγωγοί λουλουδιών και άλλων φυτών, μιας και το νέο lockdown αποτελεί σκληρή δοκιμασία για την οικονομική τους επιβίωση. Λουλούδια και φυτά από όλη τη χώρα που προορίζονταν για τα ανθοπωλεία και τους πάγκους των λαϊκών αγορών έχουν καταλήξει στα σκουπίδια.

Το newsit.gr βρέθηκε στην ανθαγορά της Αθήνας και μίλησε με τους ανθοπαραγωγούς, οι οποίοι έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά από τον περασμένο Μάρτιο με το πρώτο lockdown. Οι ζημιές τους ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, αφού τα λουλούδια τους καταλήγουν στα σκουπίδια!

Στη δεύτερη παραγωγή, που ξεκίνησαν να κάνουν το καλοκαίρι και απέδωσε τώρα, δυστυχώς τους πρόλαβε το νέο lockdown. Και πάλι, όλα τα λουλούδια καταλήγουν στα σκουπίδια πριν καν φτάσουν στους πάγκους και στα καταστήματα της χώρας.

Οι φωτογραφίες που εξασφάλισε το newsit.gr από τα χωράφια όπου οι παραγωγοί αναγκάζονται να πετάξουν τα λουλούδια τους, είναι συγκλονιστικές.

Μιλώντας στο newsit.gr ο Άγγελος Αγγελόπουλος παραγωγός τριαντάφυλλων λέει πως ο ίδιος και οι άλλοι παραγωγοί βρίσκονται σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Δείχνει και εικόνα στην ανθαγορά της Αττικής, με τους κάδους των σκουπιδιών γεμάτους από λουλούδια. Όπως λέει, τα ανθοπωλεία είναι κλειστά και οι πάγκοι στις λαϊκές δεν στήνονται.

Εκπέμπει SOS, «προσπαθούμε να επιβιώσουμε, να ζήσουμε τις οικογένειές μας» λέει χαρακτηριστικά.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι μετά το πρώτο lockdown, που η παραγωγή που είχαν τότε πετάχτηκε και η δεύτερη που έσπειραν το καλοκαίρι επίσης κατέληξε στα σκουπίδια, τότε εύκολα γίνεται κατανοητό πως «έχουν στερέψει δυνάμεις μας, οι οικονομικές και οι ψυχικές, δεν μπορούμε να είμαστε σωστοί στις υποχρεώσεις μας και στους προμηθευτές μας, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τρίτη προσπάθεια παραγωγής γιατί η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει για τους επόμενους μήνες οπότε δεν έχουμε τη δύναμη να καλλιεργήσουμε και αυτό θα φέρει έλλειψη λουλουδιών στην αγορά».

Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις το 20% της παραγωγής τους, αυτή την περίοδο, φτάνει στις αγορές και το υπόλοιπο 80% καίγεται και πετιέται κατευθείαν από τα χωράφια!

Ένας άλλος ανθοπαραγωγός ο Κωνσταντίνος Ηριώτης που παράγει γαρίφαλα αναφέρει πως η οικονομική καταστροφή του ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ αφού τα καταστήματα διασκέδασης, τα μπουζούκια και τα μεζεδοπωλεία με ζωντανή μουσική, δεν λειτουργούν, άρα δεν έχει πελάτες να τα πουλήσει και επίσης η ζήτηση στις κηδείες είναι περιορισμένη πια αφού υπάρχουν μέτρα και σε αυτές.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις