Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Κρίσεις 2019: Αποστράτευσαν υποστράτηγο που κατέθεσε ότι γνώριζαν από νωρίς για τους νεκρούς στο Μάτι

Κρίσεις 2019: Αποστράτευσαν υποστράτηγο που κατέθεσε ότι γνώριζαν από νωρίς για τους νεκρούς στο Μάτι

Κρίσεις στην Πυροσβεστική με «θύμα» τον υποστράτηγο Ιωάννη Ράμφο, ο οποίος είχε καταθέσει πως το αρχηγείο του Σώματος γνώριζε από νωρίς και πριν από τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πως από τη φωτιά στο Μάτι υπήρχαν νεκροί. Παρέμεινε στη θέση του ο αρχηγός της Πυροσβεστικής.

Οι κρίσεις στην Πυροσβεστική ανακοινώθηκαν την Παρασκευή (01.02.2019). Ο αρχηγός του Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος παρέμεινε στη θέση του. Δεν συνέβη το ίδιο, όμως, τον υποστράτηγο Ιωάννη Ράμφο και τον υπαρχηγό επιχειρήσεων Κωνσταντίνο Γρίβα. Αμφότεροι βρέθηκαν στο μέτωπο της φωτιάς που στοίχισε τη ζωή σε 100 ανθρώπους, τη “Μαύρη Δευτέρα” 23 Ιουλίου στο Μάτι.

Ο Ιωάννης Ράμφος είναι ο άνθρωπος που μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι είχε καταθέσει, όπως είχε αποκαλύψει τον περασμένο Οκτώβριο ο Ελεύθερος Τύπος, πως η ηγεσία της Πυροσβεστικής ήξερε ότι υπήρχαν νεκροί πριν ξεκινήσει, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα εκείνο, ο κ. Ράμφος είχε ενημερώσει πως στις 20:00 το βράδυ της 23ης Ιουλίου «προχωράει προς εμένα ένας άνθρωπος καμένος, ο οποίος κατέρρευσε μπροστά στο βενζινάδικο». Στις 23:00 ο ίδιος είχε αναφέρει: «Στα στενά είδα περίπου 7-8 νεκρούς. Όλα τα άτομα που είδα ήταν έξω από τα αυτοκίνητα, πλησίον οχημάτων μεταξύ τους και παιδιά». Στις 23:15, ένα τέταρτο πριν ο πρωθυπουργός φτάσει στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Ιωάννης Ράμφος είχε διαβιβάσει: «…αναφέρω ότι έχει τελειώσει το φαινόμενο και απλά μαζεύουμε νεκρούς».

Φωτογραφία Eurokinissi

Αποχαιρετισμός με αιχμές από τον Κωνσταντίνο Γρίβα

Εκτός Πυροσβεστικού Σώματος τέθηκε και ο Κωνσταντίνος Γρίβας. Του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος. Ωστόσο ο ίδιος, στην αποχαιρετιστήρια επιστολή του αφήνει αιχμές.

«Αποχωρώ με ήσυχη τη συνείδησή μου» αναφέρει, σημειώνοντας πως φεύγει περήφανος καθώς «δεν υπήρξα ποτέ υπηρέτης προσώπων και σκοπιμοτήτων, έχοντας πάντα πλήρη επίγνωση καθήκοντος και χρέους».

Όλη επιστολή του Κωνσταντίνου Γρίβα

Αποχαιρετιστήρια  Επιστολή του Αντιστρατήγου Π.Σ. Κωνσταντίνου Δημ. Γιόβα, Υπαρχηγού Επιχειρήσεων

Με  απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Κρίσεων του Πυροσβεστικού Σώματος αποστρατεύομαι με το βαθμό του Αντιστρατήγου  Π.Σ και αποχωρώ από τη θέση του Υπαρχηγού Επιχειρήσεων ύστερα από 32 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας.

Αισθάνομαι την ανάγκη, αυτή τη μέρα, να εκφράσω τις εγκάρδιες  ευχαριστίες μου στις Ελληνικές κυβερνήσεις που μου εμπιστεύτηκαν θέσεις ευθύνης, σε όλους τους συναδέλφους μου ανεξάρτητα θέσης, ιδιότητας και βαθμού, στους υπηρεσιακούς παράγοντες που συνεργάστηκα διαχρονικά, στα ΜΜΕ και σε όλους τους πολίτες για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο πρόσωπό μου όλα αυτά τα χρόνια.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τους άξιους συνεργάτες μου στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, στις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις Πελοποννήσου, Αττικής, Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου, Στ. Ελλάδας και Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της πορείας μου ως Αξιωματικός  παρέμεινα σταθερός στις αρχές, τις αξίες μου, στα ιδανικά του Σώματος και την προσφορά στην κοινωνία και τον άνθρωπο.

Αποχωρώ με ήσυχη τη συνείδησή μου και ικανοποιημένος,  διότι εκπληρώθηκαν οι στόχοι μου. Αποχωρώ περήφανος χωρίς καμία πικρία, έχοντας μόνο αγάπη για το Πυροσβεστικό Σώμα και τους συναδέλφους μου. Δεν υπήρξα ποτέ υπηρέτης προσώπων και σκοπιμοτήτων, έχοντας πάντα πλήρη επίγνωση καθήκοντος και χρέους.

Αποτίω φόρο τιμής στους ήρωες συναδέλφους μου που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος προκειμένου να προστατέψουν τη ζωή, την περιουσία των πολιτών αλλά και του κράτους.

Ευχαριστώ το Θεό και τους Αγίους Τρεις εν Καμίνω Παίδες που με προστάτευσαν, καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου και με αξίωσαν να φύγω υγιής σήμερα.

Θέλω για πρώτη φορά δημοσίως ως μια ελάχιστη αναγνώριση προσφοράς να ευχαριστήσω τη σύζυγό μου  και  τα παιδιά μου που μου συμπαραστάθηκαν και με στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια, όπως επίσης και τους γονείς μου για τις αρχές και τις αξίες που μου έδωσαν.

Εύχομαι στην Ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος δύναμη, υγεία, τύχη και κάθε επιτυχία στο έργο της.

Θα ήθελα να κλείσω αυτή την επιστολή μου με ένα απόφθεγμα του Μ. Λουντέμη:

«Να φύγεις με το κεφάλι ψηλά
Και να κλείνεις την πόρτα χαμογελώντας.
Γιατί εσύ ένιωσες, δεν κρύφτηκες.
Γιατί εσύ ότι είχες να δώσεις το έδωσες.
Και γιατί, πολύ απλά, σε περιμένουν άλλα καλύτερα
που μόνο όταν φύγεις θα τα συναντήσεις».

Κωνσταντίνος Δημ. Γιόβας
Αντιστράτηγος  Π.Σ
Υπαρχηγός Επιχειρήσεων

Φωτογραφία Eurokinissi

Οι κρίσεις

Το Πρωτοβάθμιο Ανώτατο Συμβούλιο του Πυροσβεστικού Σώματος που έκανε τις κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών έκρινε:

Α. Ευδοκίμως τερματίσαντες τους Αντιστράτηγους ΠΣ Δημοσθένη Αναγνωστάκη και Κωνσταντίνο Γιόβα και τους απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Β. Προαχθέντες στον βαθμό του Αντιστράτηγου ΠΣ τους Υποστράτηγους ΠΣ:

1. Στέφανο Κολοκούρη

2. Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο

Γ. Ευδοκίμως τερματίσαντες τους Υποστράτηγους ΠΣ:

1. Ιωάννη Φωστιέρη

2. Ιωάννη Ράμφο

3. Απόστολο Σκρέκα

4. Ανδρέα Ζαγκανά

5. Ναθαναήλ Ρήγα

Δ. Διατηρητέους τους Υποστράτηγους ΠΣ:

1. Αναστάσιο Σωτήρχο

2. Αχιλλέα Τζουβάρα

Ε. Προαχθέντες κατ’ επιλογήν για τις θέσεις των Υποστράτηγων ΠΣ τους Αρχιπύραρχους του Π.Σ.:

1. Ιάκωβο Κλεφτοσπύρο

2. Σπυρίδων Βαρσάμη

3. Νικόλαο Σπαή

4. Ιωάννη Πετρούτσο

Στη συνέχεια το Πρωτοβάθμιο Ανώτατο Συμβούλιο του Π.Σ. έκρινε:

Α. Ευδοκίμως τερματίσαντες τους Αρχιπύραρχους του Π.Σ.:

1. Κωνσταντίνο Πουλτίδη

2. Επαμεινώνδα Αγγελόπουλο

3. Φίλιππο Παντελεάκο

4. Αριστείδη Μαυρόπουλο

5. Κωνσταντίνο Σκούπρα

6. Ιωάννη Μαραγκάκη

7. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο

8. Δημήτριο Σιμιτσή

9. Εμμανουήλ Τσολάκη

Β. Διατηρητέους τους Αρχιπύραρχους του Π.Σ.:

1. Χαράλαμπο Χιώνη

2. Ευθύμιο Γεωργακόπουλο

3. Διονύσιο Κουτσούκο

4. Άγγελο Τριπολιτσιώτη

5. Μάριο Αποστολίδη

6. Σπυρίδων Πέτρου

7. Εμμανουήλ Δαμουλάκη

8. Χρήστο Γκολφίνο

9. Θεόδωρο Λαρέζο

10. Αλέξιο Ράπανο

11. Γεώργιο Πουρναρά

12. Κωνσταντίνο Παχίδη

13. Χρήστο Λάμπρη

14. Ιωάννη Σταμούλη

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις