Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ξεκίνησαν οι απολογίες στην δίκη της Siemens – Άγνοια δηλώνει ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού “κολοσσού”

Ξεκίνησαν οι απολογίες στην δίκη της Siemens – Άγνοια δηλώνει ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού “κολοσσού”

Στο στάδιο των απολογιών των κατηγορουμένων στην δίκη για το σκάνδαλο Siemens έφτασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας μετά από μακρά ακροαματική διαδικασία.

Δια μέσου της συνηγόρου του, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος, επικαλείται  «δεδικασμένο», υποστηρίζοντας πως έχει δικαστεί από το Ειρηνοδικείο Μονάχου για τη υπόθεση των «μαύρων ταμείων» και συγκεκριμένα για τη σύμβαση για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ.

Ο κ. Χριστοφοράκος βρίσκεται από το 2009 στο Μόναχο και δεν έχει παρουσιαστεί στη δίκη. Υποστήριξε δια μέσου της συνηγόρου πως τα περιβόητα ημερολόγια της γραμματέως του Αικατερίνης Τσακάλου, όπου έχουν καταχωρηθεί όλα τα ραντεβού με πολιτικά η μη πρόσωπα, δεν έχουν ερμηνευθεί σωστά.

Πρόεδρος Siemens: Δεν ήξερα για τα “μαύρα ταμεία”

Ενώπιον του δικαστηρίου ωστόσο  παρουσιάστηκε ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ Siemens, Heinrich von Pierer. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως δεν είχε γνώση για την ύπαρξη των «μαύρων ταμείων», καθώς και ότι συνέβαλε στο να δοθεί εντολή έρευνας στην Debevois&Plimpton. «Η γερμανική έρευνα απέδειξε πως υπήρχαν δραστηριότητες «μη σύννομες», τις οποίες δεν ήξερα. Τελεία. Δεν μου ειπε κανείς ποτέ τιποτα. Ήξεραν όλοι ότι κάτι τέτοιο εγώ δεν θα το αποδεχόμουν» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Από το 1992 που ήμουν στη θέση του προέδρου του ΔΣ Siemens μέχρι το 1999 που έγινε ποινικό αδίκημα (σ.σ. τα δώρα σε κρατικούς αξιωματούχος), εγώ δεν ήμουν σύμφωνος με τις παράνομες πληρωμές και προσπαθούσα να το εξαλείψω. Στο δικό μου πεδίο επιρροής δεν επέτρεπα να συμβούν τέτοιες πληρωμές».

“Δεν ήξερα για τους λογαριασμούς “

Σχετικά με το ότι  στο ημερολόγιο του Χριστοφοράκου υπάρχει στις 21.1.97 σημείωση με το όνομά σας και του Γιάννου Παπαντωνίου, ερωτήθηκε “ποιός ήταν ο Παπαντωνίου; Λυπάμαι δεν θυμάμαι. Έχω βρεθεί με πολλούς υπουργούς στη ζωή μου. Θυμάμαι σίγουρα ότι είχα ζητήσει από το Χριστοφοράκο να πάμε στο Σούνιο”

Σχετικά με το αν γνώριζε τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Αυστρία και την Ελβετία που δεν εμφανίζονταν επίσημα στα λογιστικά της εταιρίας,  απάντησε “κατηγορηματικά όχι”.

Γεωργίου: Δεν δωροδόκησα κανέναν

Από την άλλη, το πρώην στέλεχος της Siemens Hellas, Ηλίας Γεωργίου, στον οποίο έχει επιβληθεί ήδη έχει επιβληθεί ποινή 12ετούς καθείρξης για την δωροδοκία του πρώην υπουργού, Τάσου Μαντέλη, αρνήθηκε την κατηγορία, χαρακτήρισε τη συμφωνία Siemens-ΟΤΕ επωφελή και υποστήριξε πως ο λογαριασμός που διαχειριζόταν αφορούσε χρήματα που δίνονταν από την μητρική εταιρία «για κατασκοπεία των ανταγωνιστών και για φιλοξενία προσώπων που δεν ήθελε η μητρική να φαίνεται ότι φιλοξενήθηκαν».

Σε ερώτηση για τις δωροδοκίες, κάτι για το οποίο έχουν μιλήσει γερμανικά στελέχη, απάντησε πως “εγώ δεν συμμετείχα σε καμία δωροδοκία”, ενώ και για την περίπτωση Μαντέλη ανέφερε πως τα χρήματα που του έδωσε δεν ήξερε πως προορίζονταν για αυτόν τον σκοπό.

Μάλιστα διαψεύδει και Γερμανό Niedl,  στέλεχος της εταιρείας που επικαλέστηκε το όνομά του για την υπόθεση δωροδοκίας, λέγοντας πως λέει ψέμματα και πως τα χρήματα ήταν για τις ανάγκες της εταιρείας.

Η δίκη θα συνεχιστεί.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις