Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ξενοδοχεία: «Βουλιάζουν» οι χειμερινοί προορισμοί – Πληρότητα ακόμα και 100%

Ξενοδοχεία: «Βουλιάζουν» οι χειμερινοί προορισμοί – Πληρότητα ακόμα και 100%

Δυναμικά επανέρχεται η τουριστική κίνηση στα ξενοδοχεία της χώρας, δύο χρόνια μετά την εμφάνιση του κορονοϊού και δύο εκτεταμένα lockdown. Φέτος οι χειμερινοί εκδρομείς δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα «ελληνικά Χριστούγεννα», πλημμυρίζοντας τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας στα τριήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με πληρότητες σε καταλύματα που ξεπερνούν το 85% και σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν το 100%.

Τα χαμόγελα “επέστρεψαν” στην Αράχωβα καθώς η πληρότητα φτάνει το 98% για τα Χριστούγεννα και σχεδόν 100% για την Πρωτοχρονιά, ενώ η ίδια εικόνα υπάρχει και για τα Καλάβρυτα, Ζαγοροχώρια, Πήλιο και Καρπενήσι. Στο σύνολο των χειμερινών προορισμών της χώρας οι προκρατήσεις βρίσκονται μεταξύ 85% και 90%.

Άκρως ικανοποιητική πληρότητα για τα δύο τριήμερα των φετινών εορτών, αλλά όχι και για το σύνολο του εορταστικού δεκαπενθημέρου, αναφέρουν οι χειμερινοί τουριστικοί προορισμοί. Η μέση πληρότητα για τα διήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αγγίζει το 90% ενώ για το τριήμερο των Φώτων η πληρότητα στα ξενοδοχεία κινείται αυτή την περίοδο στα επίπεδα του 60 με 70%.

«Στην Αράχωβα οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της περιοχής αγγίζουν έως και το 100% για τα δύο τριήμερα των εορτών» δήλωσε στο Newsit.gr η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αράχωβας, Ναυπακτίτη Καλούσα. Ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η χειμερινή περίοδος έχει διάρκεια 120 ημέρες και δεν αρκεί για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις μόνο ένα καλό 40ήμερο, ώστε να καταφέρουν να καλύψουν τεράστιες ζημίες 18 μηνών.

«Οι τιμές που θα βρουν οι εκδρομείς μας κυμαίνονται για ένα δίκλινο με πρωινό από 60-200€ ανάλογα τις υπηρεσίες του καταλύματος. Το κακό είναι ότι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά ‘’πέφτουν’’ Σάββατο οπότε μόνο για τα τριήμερα κάνουν κρατήσεις». Μάλιστα, η κ. Ναυπακτίτη αναφέρθηκε και στο σποτάκι που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού για τους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι θα βοηθήσει κάπως την κινητικότητα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων & Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων, Κώστας Δαφαλιάς δηλώνει στο newsit.gr ότι «Αυτά τα δύο τριήμερα η πληρότητα στα ξενοδοχεία έχει ξεπεράσει το 85%. Ενδιάμεσα παρουσιάζεται μία κάμψη (60% με 70%), όπως ισχύει και για τα Φώτα που υπάρχει όμως συνεχής ροή κρατήσεων, οπότε θεωρώ ότι σε λίγες μέρες, η πληρότητα θα φτάσει σε υψηλά επίπεδα». Ο κ. Δαφάλιας αναφέρθηκε και στο πόσο θα πρέπει να πληρώσουν οι εκδρομείς για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.

«Οι τιμές ξεκινάνε από τα 50 ευρώ και φτάνουν μέχρι 180 ευρώ αναλόγως το τύπο του δωματίου και την επιλογή του καταλύματος. Πρόκειται για τιμές προ-covid εποχής, παρόλο το ενεργειακό κόστος το οποίο έχει αυξηθεί και μας έχει επιβαρύνει, στην προσπάθεια να μην μετακυλήσουμε αυτό το κόστος στους πελάτες μας» αναφέρει.

Στα Ζαγοροχώρια οι πληρότητες διαφοροποιούνται από το ένα τριήμερο στο άλλο. Ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου, Λευτέρης Ζαρκάδας αναφέρει στο newsit.gr ότι «για τις ημέρες των Χριστουγέννων και λίγες μέρες μετά τα Χριστούγεννα η πληρότητα στα ξενοδοχεία στα Ζαγοροχώρια αγγίζει το 90%, για το τριήμερο της πρωτοχρονιάς φτάνει στο 70%, ενώ για τα Φώτα η κινητικότητα είναι στο 60%. Οι τιμές ξεκινάνε από 70ευρώ το δίκλινο δωμάτιο και φτάνουν έως και 250 ευρώ ανάλογα τα αστέρια του του κάθε καταλύματος και τις υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει».

Ο κ. Ζαρκάδας τόνισε την αναγκαιότητα να τηρούνται σωστά τα υγειονομικά μέτρα από τις επιχειρήσεις: «Τα μέτρα τηρούνται απόλυτα από όλα τα καταλύματα. Απόδειξη είναι ότι δεν παρατηρήθηκε κανένα κρούσμα τις προηγούμενες χρονιές. Οι επισκέπτες θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο για την ασφάλεια την δική τους και του προορισμού αλλά των επαγγελματιών του τόπου».

Άλλον ένα μαγικό χειμερινό προορισμό αποτελεί το Πήλιο και τα γύρω χωριά όπου παρατηρείται υψηλή κινητικότητα στις ημέρες των εορτών. «Αυτή τη στιγμή οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Μαγνησίας ξεπερνούν το 85% από εκδρομείς και τουρίστες που θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους στην περιοχή μας» αναφέρει στο newsit.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης.

Ο κ. Ζαφείρης επισήμανε ότι «οι πληρότητες για τα ξενοδοχεία σε όλο το Πήλιο κυμαίνονται ήδη από 85% ως 90%, και το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Οι τιμές κυμαίνονται στις τιμές του 2010, από 80€ έως και 140€ για δίκλινο με πρωινό». Ο κος Ζαφείρης εφιστά την προσοχή στους εκδρομείς για να ‘’κυνηγούν’’ τις προσφορές τελευταίας στιγμής.

«Στο Καρπενήσι υπάρχει μια καλή κινητικότητα» αναφέρει στο Newsit.gr η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας, Σοφία Φλέγκα. Σύμφωνα με την κ. Φλέγκα, σχεδόν στο 80% είναι η πληρότητα των ξενοδοχείων της περιοχής και υπάρχει εύρος τιμών και παροχών. «Οι τιμές ξεκινάνε από 60 και αναλόγως το κατάλυμα μπορεί να φτάσουν και τα 200€ το δίκλινο με πρωινό. Για μία οικογένεια είναι η διανυκτέρευση είναι στα 80€ με 90€». Η κα. Φλέγκα συμβουλεύει τους επισκέπτες του Καρπενησίου -και όχι μόνο- να τσεκάρουν και τελευταία στιγμή για κάποιο κατάλυμα γιατί όπως αναφέρει «πάντα υπάρχει κάποια ακύρωση της τελευταίας στιγμής». Επιπλέον εξηγεί ότι ο κορονοϊός και η αύξηση στο ρεύμα έχει μεγαλώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι που προσπαθούν μέσα σε λίγες ημέρες να «καλύψουν τρύπες».

Σε κάθε περίπτωση οι ξενοδόχοι της χώρας εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute) και κρίνουν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει μπει σε ένα καθεστώς τύπου lockdown.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με μελέτες, τα τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία εν γένει ανταγωνίζονται πλέον ευθέως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb, η πληρότητα των οποίων αναφέρεται ως ακόμα υψηλότερη των ξενοδοχείων για τις γιορτές. Επιπλέον, η συντριπτική πλειονότητα των κρατήσεων αφορά στον εσωτερικό τουρισμό, ενώ η παρουσία ξένων ταξιδιωτών στους χειμερινούς προορισμούς είναι πολύ μικρή, κάτι για το οποίο το Υπουργείο Τουρισμού κάνει ήδη στοχευμένες κινήσεις.

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις