Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Κτήμα Τατοΐου: Στις 9 Μαρτίου ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του θερινού ανακτόρου σε μουσείο

Κτήμα Τατοΐου: Στις 9 Μαρτίου ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του θερινού ανακτόρου σε μουσείο

Με το θερινό ανάκτορο και τη μετατροπή του σε μουσείο ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου, ώστε να αναδειχθεί ως πολιτιστική κληρονομιά και να καταστεί επισκέψιμο από το κοινό. Οι προσφορές για το έργο, προϋπολογισμού 14,3 εκατ. ευρώ, καλούνται να κατατεθούν στις 9 Μαρτίου, ενώ στις 14 του ίδιου μήνα, θα γίνει η απο αποσφράγισή τους.

Στόχος είναι να καταστεί το εμβληματικό αυτό κτίριο, επισκέψιμο από το κοινό, έως το τέλος του 2025, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών, όπου αντίστοιχες βασιλικές κατοικίες, έχουν μετατραπεί σε πολιτιστικούς χώρους.

Το διαγωνισμό προκήρυξε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ αρμόδια είναι η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων και το έργο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως αναφέρεται στους όρους, το έργο αποτελεί τμήμα της δράσης «Ανάπτυξη υποδομών και αποκατάσταση κτιρίων στο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι» (ύψους 48.700.000 ευρώ), ανήκει στον Πυλώνα Ανάκαμψης «Πράσινη Μετάβαση» και στον άξονα «Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και χωροταξική μεταρρύθμιση».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες θα διαρκέσουν περί τα 2,5 έτη, ενώ το έργο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών.

Στην εποχή του Γεωργίου Α’

Στο πλαίσιο αναβίωσης των θερινών ανακτόρων, στους χώρους πρόκειται να εκτεθούν έπιπλα και αντικείμενα της πρώην βασιλικής οικογένειας, ενώ στο ισόγειο θα λειτουργούν αίθουσες προβολής, με έμφαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Επεμβάσεις προβλέπονται τόσο στους εσωτερικούς χώρους, όσο και στην εξωτερική τοιχοποιία, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο που περικλείει το ανάκτορο, καθώς πρόθεση είναι να ανακτηθεί η ταυτότητα του ως αντίγραφο του παλατιού στο Peterhof και της ιστορικότητας που σηματοδοτεί η εποχή του Γεωργίου του Α’ που χτίστηκε, όσο αυτό είναι εφικτό.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις