Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Λαμία: Διοικητής νοσοκομείου «έκοψε» τον μισθό γιατρού που αρνήθηκε να συνοδεύσει διασωληνωμένο ασθενή

Λαμία: Διοικητής νοσοκομείου «έκοψε» τον μισθό γιατρού που αρνήθηκε να συνοδεύσει διασωληνωμένο ασθενή

Τον μισθό ενός μήνα «έκοψε» σε ορθοπαιδικό γιατρό, που αρνήθηκε να συνοδεύσει διασωληνωμένο ασθενή χωρίς γραπτή εντολή, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λαμίας.

«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί την ποινή στέρησης μισθού ενός μήνα, την οποία επέβαλλε ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας σε γιατρό του νοσοκομείου, που αρνήθηκε να εκτελέσει «παράνομη», όπως την χαρακτηρίζουν, προφορική εντολή για διακομιδή βαρέως πάσχοντος, διασωληνωμένου ασθενούς.

Συγκεκριμένα, ο ορθοπαιδικός ζήτησε να του υποβληθεί γραπτώς από τον Διοικητή το «εντέλλεσθε» για να εκτελέσει τη διακομιδή και δεν αρκέστηκε στο sms από το κινητό του. Ο γιατρός επέμενε, καθώς όπως υποστήριξε ο ίδιος, η νόμιμη οδός είναι να αναλάβει η Διοίκηση πλήρως την ευθύνη για την έκθεση σε κίνδυνο του ασθενούς.

Ωστόσο, ο Διοικητής προέβη σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) και επέβαλε στέρηση μισθού στον γιατρό.

Έξαλλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί – Κάνουν λόγο για «προσπάθεια τρομοκράτησης»

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καλύπτει πλήρως τον γιατρό του νοσοκομείου Λαμίας και καταγγέλλει την αυταρχική, όπως αναφέρεται, συμπεριφορά του Διοικητή:

«Αντί να απολογηθεί ο διοικητής, επιβάλλει ποινή στέρησης μισθού για κάτι που ο ίδιος δεν ανέλαβε την ευθύνη ως όφειλε. Δίνοντας γραπτή εντολή ήξερε, ότι αν συνέβαινε κάτι στον ασθενή  θα ήταν υπόλογος. Αντί αυτού έδωσε παράνομη προφορική εντολή επικαλούμενος το νόμο, που και οι εμπνευστές του τον πήραν πίσω άρον άρον (αναθεωρήθηκε με το Ν. 5041/2023), και επιβάλλει ποινή στέρησης μισθού 9 ημέρων στον συνάδελφο Θανάση Αδάμ επειδή έκανε αυτό που υπαγόρευε η συνείδησή του και ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας», σημειώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Προσθέτουν δε, πως η απόφαση αυτή δεν είναι μόνο τιμωρία προς τον γιατρό, αλλά και προσπάθεια τρομοκράτησης και «παραδειγματισμού» προς τους υπόλοιπους γιατρούς.

«Η λογική πάμε κι όπου βγει είναι κοινός τόπος πια. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δε θα δεχτούμε να γίνουμε αποδιοπομπαίοι τράγοι και να επωμιστούμε τις ευθύνες της πολιτείας που διαχρονικά υποχρηματοδοτώντας και υποστελεχώνοντας τα νοσοκομεία έχει δημιουργήσει επικίνδυνες συνθήκες για τους ασθενείς και τους υγειονομικούς», σχολιάζουν επιπροσθέτως.

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για στέρηση μισθού στον γιατρό, ενώ τονίζουν πως ο Διοικητής του Γ.Ν Λαμίας «είναι υπόλογος απέναντι σε υγειονομικούς και ασθενείς» και για τον λόγο αυτό η Ομοσπονδία θα προβεί σε όλα τα ένδικα μέσα και θα εξαντλήσει κάθε πρόσφορο μέσο προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση επιβολής ποινής.

Ρεπορτάζ: Της Γιάννας Σουλάκη/Πηγή: Iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις