Τετάρτη, 29 Μαΐ
21oC Αθήνα

ΛΑΡΚΟ: Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης (15/6) η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή – Η δέσμευση Σταϊκούρα

ΛΑΡΚΟ: Στις 12 το μεσημέρι   της Τετάρτης (15/6) η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή – Η δέσμευση Σταϊκούρα

Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης (15.06.2022) θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, επί της τροπολογίας για τη ΛΑΡΚΟ. «Θέλουμε τη ΛΑΡΚΟ να μείνει όρθια, προστατεύονται όλοι οι εργαζόμενοι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Λίγες ώρες πριν την ονομαστική ψηφοφορία για τη ΛΑΡΚΟ, ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, διαβεβαίωσε: «Θέλουμε να μείνει όρθια η ΛΑΡΚΟ, όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις… Oι εργαζόμενοι προστατεύονται άμεσα και αποτελεσματικά, ενόψει της ολοκλήρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Τα μέτρα που θεσπίζονται δεν αφήνουν κανέναν απέξω, δίνουν προστασία σε όλους τους εργαζόμενους».

«Εργαζόμαστε για το σύνολο των εργαζομένων και επιδιώκουμε το καλύτερο, με πράξεις και όχι με λόγια», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Όχι μόνο δεν έχουμε καμία πρόθεση να κλείσει η ΛΑΡΚΟ, αλλά αντίθετα, θέλουμε να ενδυναμωθεί η ΛΑΡΚΟ και να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες, μελλοντικά, θέσεις απασχόλησης».

«Επίκειται άμεσα ο καθορισμός ημερομηνίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών των υποψηφίων επενδυτών και συνακόλουθα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της διαδικασίας κατακύρωσης στον πλειοδότη, που θα προκύψει στο πλαίσιο των δύο παράλληλων διαγωνιστικών διαδικασιών, με βάση τη ρήτρα της εκατέρωθεν πλειοδοσίας, που διενεργούνται από την ειδική διαχείριση για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και από το ΤΑΙΠΕΔ, για τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Η κυβέρνηση, διαβεβαίωσε, λαμβάνει μέτρα για τη διασφάλιση των εργαζομένων, εξασφαλίζοντας για όλους, εργασιακό μέλλον. Στην κατεύθυνση αυτή, τόσο για το μεταβατικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών και την εγκατάσταση του επενδυτή, αλλά και μετά την εγκατάστασή του, κατοχυρώνονται τα εργασιακά δικαιώματα και εξειδικεύονται δέσμες μέτρων για την εργασιακή τους προστασία.

ΛΑΡΚΟ – Σταϊκούρας για τους 1.060 εργαζόμενους

«Εργαζόμαστε για να υπάρξει επενδυτής, ο οποίος θα προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις εκσυγχρονισμού. Μόνο τότε θα καταστεί δυνατό να υπάρξει μια ανταγωνιστική, σε διεθνές επίπεδο, βιομηχανία, σημαντική τόσο για την βιομηχανία της ηλεκτροκίνησης, όσο και για πολλές άλλες βιομηχανίες και εφαρμογές. Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο μέλλον, με σεβασμό στους εργαζόμενους, με σεβασμό στους κόπους και τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας αλλά και στην προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών, που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της μεταλλευτική και μεταλλουργικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, λαμβάνονται πρόνοιες για το σύνολο των 1.060 εργαζομένων, σε τέτοιο βαθμό εξειδίκευσης και ετοιμότητας, όπως προβλέπεται μέσα στην τροπολογία», είπε ο υπουργός Οικονομικών και εξήγησε ότι με τις διατάξεις που εισάγονται σήμερα για ψήφιση:

Προβλέπεται άμεση και εφάπαξ καταβολή των νομίμων αποζημιώσεων απόλυσης, ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καταβληθεί από το αποθεματικό του κρατικού Προϋπολογισμού. «Άρα έχουμε δώσει 53 εκατομμύρια, συν 24 εκατομμύρια, για το σύνολο των εργαζομένων. Και αυτών που είναι συνταξιούχοι και δουλεύουν», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Δημιουργείται ασφαλής εργασιακή γέφυρα, με τη θέσπιση δυνατότητας σύναψης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, μηνιαίας ή διμηνιαίας διάρκειας, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων, από την ειδική διαχείριση για το σύνολο των εργαζομένων, ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που επίσης θα καταβληθεί από το αποθεματικό του κρατικού Προϋπολογισμού.

ΛΑΡΚΟ – Σταϊκούρας: Απαντήσεις στα πυρά της Αντιπολίτευσης

Σχολιάζοντας την βασική κατηγορία που διατυπώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για «σχέδιο απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ, έμπνευσης Μαξίμου», ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι έγιναν διαχρονικά λάθη από πολλές κυβερνήσεις, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο, γιατί τα στοιχεία είναι αμείλικτα και για την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε εξάλλου στην επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την περίοδο της υπουργίας του, όπου γινόταν λόγος και για αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ:

«Λέτε ότι η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, θέλουμε να κλείσουμε τη ΛΑΡΚΟ. Πολλοί από εσάς όμως δεν γνωρίζετε την ιστορία της ΛΑΡΚΟ. Αν θέλαμε να κλείσουμε τη ΛΑΡΚΟ, θα την είχαμε κλείσει το 2012», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σχετικά, επικαλέστηκε ανακοίνωση των εργαζομένων της 11.6.2012, σύμφωνα με την οποία, αποφεύχθηκε τότε το κλείσιμο της εταιρείας, «με πρωτοβουλία της ΝΔ και του βουλευτή Φθιώτιδας, Χρήστου Σταϊκούρα».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις