Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

“Λάθος κατάλαβε ο δημοσιογράφος”, λέει τώρα ο Γιλμάζ! – “Οι έλληνες έκαιγαν τουρκικά δάση”

– Καλεί για εξηγήσεις τον Τούρκο Πρέσβη ο υπουργός Εξωτερικών Στ.Δήμας
– Κανείς δεν τον πίεσε να κάνει τις πρώτες δηλώσεις
– Δείτε ποια είναι τα ύποπτα χτυπήματα στο Αιγαίο

Με γραπτή ανακοίνωση του ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας ανασκεύασε τις δηλώσεις του σχετικά με τα μυστικά κονδύλια της Τουρκίας «που κατευθύνονταν για εμπρησμούς στην Ελλάδα». Tώρα ο Γιλμάζ μιλά για εμπρησμούς τουρκικών δασών από την Ελλάδα!!

Ο Γιλμάζ τόνισε πως ολο το θέμα προέκυψε από μια «λανθασμένη ερμηνεία των δηλώσεων του» από τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Birgün.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ www.onalert.gr

Δεν είναι όμως οποιοσδήποτε άνθρωπος, πρόκειται για 0πρώην Πρωθυπουργό στο οποίο τέτοια “λάθη” δεν συγχωρούνται. Κάπως έτσι εύλογη είναι η αντίδραση της Ελληνικής πλευράς με τον υπουργό Εξωτερικών να καλεί τώρα τον Τούρκο Πρέσβη για εξηγήσεις, ενώ και ο Έλληνας πρέσβης θα μεταβεί στο Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να ζητήσει εξηγήσεις από την Άγκυρα.

Τα ύποπτα χτυπήματα των Τούρκων στο Αιγαίο

Στην καρδιά του Αιγαίου για να το “κόψουν” στη μέση, αλλά και στα Δωδεκάνησα για να αποκόψουν τη σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου φαίνεται ότι τα Τουρκικά σχέδια περιλαμβάνουν διάφορα “χτυπήματα”. Όλα αυτά βέβαια σε περίοδο πολέμου. Ωστόσο μετά τις δηλώσεις Γιλμαζ (παρά την ανασκευή τους) ήρθε ξανά στην επιφάνεια ένας ακήρυχτος πόλεμος, αυτός που και θύματα έχει (πιλότους και από τις δύο πλευρές) και μαίνεται δεκαετίες τώρα. Ο γνωστός είναι αυτός που διεξάγεται σε αέρα και θάλασσα, τώρα ήρθε και η επιβεβαίωση ότι γίνεται, τουλάχιστον υπήρξε περίοδος που γινόταν, και στη στεριά.
Οι στόχοι οι ίδιοι. Κεντρικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα.
Τουρκικός δάκτυλος πίσω από κάποιες πυρκαγιές είπε ο Γιλμάζ και το ιστορικό δείχνει κάτι … περίεργο.
Την περίοδο στην οποία αναφέρεται ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας συνέβησαν κάποια γεγονότα πρωτοφανή.
Όσα στρέμματα δεν έχουν καεί επί δεκαετίες στα νησιά του Αιγαίου, κάηκαν μέσα σε δυο καλοκαίρια.
1992 ήταν η Ρόδος, 1993 πήραν σειρά Σάμος και Ικαρία.
Στη Ρόδο κάηκαν 80.000 στρέμματα, ο Στρατός επί μέρες ήταν επί ποδός, οι πιο σημαντικές βάσεις του ενόπλων δυνάμεων του νησιού βρέθηκαν σε κλοιό φωτιάς, και λίγες μέρες μετά η αμυντική γραμμή σε ένα μεγάλο μέρος της ήταν… αποψιλωμένη.
Ταυτόχρονα μέσα στην πόλη έγιναν κάποιες εκρήξεις αυτοσχέδιων μηχανισμών. Η τουριστική βιομηχανία της περιοχής δέχθηκε πρωτοφανές πλήγμα.
Ένα χρόνο μετά κάηκαν δυο ακόμη νησιά. Ο βραχίονας Σάμου-Ικαρίας. Θρηνήσαμε 13 ανθρώπινες ζωές. Ξανά το “χτύπημα” ήταν ύποπτο, τα δυο νησιά είναι στα σχέδια των Τούρκων π[ου σε περίπτωση κατάληψης κόβουν το Αιγαίο στη μέση, περιορίζοντας την Ελλάδα στα όρια των Κυκλάδων!
Τυχαίο; Σχέδια επί χάρτου που μπήκαν ως ένα μέρος σε εφαρμογή;
Την ίδια περίοδο ο Τουρκικός στρατός ακολουθούσε τη στρατηγική της αποψίλωσης ολόκληρων περιοχών στο Κουρδιστάν.
Παράλληλα οι Κούρδοι αντάρτες έβαζαν φωτιές και βόμβες στα παράλια.
Η Τουρκία κατηγορούσε την Ελλάδα για έμμεση και άμεση στήριξη, μιλούσαν ακόμη και για εκπαίδευση Κούρδων ανταρτών σε ελληνικά στρατόπεδα.
Τυχαία ο Μ. Γιλμάζ μίλησε για αντίποινα…

Από τη μια η Τανσού Τσιλέρ δήλωνε ότι θαυμάζει τον Ανδρέα Παπανδρέου και από την άλλη έκαιγε την Ελλάδα

Κάποιοι πάγωσαν με τις αποκαλύψεις, σχεδόν δυο δεκαετίες μετά, από τον πρώην πρωθυπουργό Μ. Γιλμάζ, άλλοι είπαν πως αυτή είναι η επιβεβαίωση του μυστικού πολέμου της περιόδου εκείνης.
Ο Α. Παπανδρέου ασθενής, η χώρα, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, άλλαζε ηγεσία, κάποιοι λένε ότι οι αποκαλύψεις του Μ. Γιλμάζ μοιάζουν να επιβεβαιώνουν την υπόγεια επίθεση που είχε εξαπολύσει το καθεστώς της Άγκυρας για μήνες και τελικά κορυφώθηκε στα Ίμια.

Τι είπε ο Μ. Γιλμάζ;

“Μέρος από τα μυστικά κονδύλια της γειτονικής χώρας είχαν διατεθεί, μεταξύ άλλων, και για πυρκαϊές στα ελληνικά δάση”

Ως και ο Τούρκος δημοσιογράφος της εφημερίδας Birgun φάνηκε να αιφνιδιάζεται, δεν ρώτησε παρακάτω, όμως ο πρώην πρωθυπουργός συνέχισε μόνος του.

Χρήματα από τα μυστικά κονδύλια των Τούρκων είχαν δοθεί και για την απόπειρα πραξικοπήματος με σκοπό την ανατροπή του προέδρου Αλίεφ στο Αζερμπαϊτζάν, τα ελληνικά δάση δεν ήταν τα μόνα.

Αυτή η συνέντευξη μετά από άλλα δημοσιεύματα που έδιναν ακόμη και ονόματα πρακτόρων της ΜΙΤ που αναλάμβαναν την τοποθέτηση βομβών σε νησιά του Αιγαίου με μεγάλη τουριστική κίνηση, έρχονται για πολλούς να επιβεβαιώσουν τη φήμη ότι κάποια γεγονότα δεν ήταν τυχαία.

Ωστόσο ο Μ. Γιλμάζ δήλωσε άγνοια για τις λεπτομέρειες: “όλοι οι πρωθυπουργοί, στο τέλος της θητείας τους, ενημερώνουν τον νέο πρωθυπουργό σχετικά με το που και πως χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα κονδύλια. Και εγώ ενημέρωσα σχετικά, και οι προηγούμενοι από εμένα με είχαν ενημερώσει. Έτσι έκαναν ο Ερμπακάν, ο Ετσεβίτ και ο Ντεμιρέλ. Μόνο η κυρία Τσιλέρ δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες για την περίοδο της. Μάλιστα είχε πει πως “Αν το συνεχίσετε θα διαλύσω τον συνασπισμό”. Και εγώ είπα “ας τελειώσει”. Αυτό ήταν το τέλος”.

Παρ’ όλα αυτά οι δηλώσεις άναψαν και νέες “φωτιές” η ελληνική πλευρά σήμερα και επίσημα θα ζητήσει εξηγήσεις.

Διαβάστε επίσης:
Εξηγήσεις ζητά η Αθήνα για τους εμπρησμούς δασών από τούρκους πράκτορες

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε