Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Από τους Τερμίτες έως το “πάνθεον” της ελληνικής μουσικής

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Από τους Τερμίτες έως το “πάνθεον” της ελληνικής μουσικής

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας υπέγραψε μερικά από τα πιο γνωστά και πολυτραγουδισμένα κομμάτια της ελληνικής μουσικής. Με τα τραγούδια του μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά και από τη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες της ελληνικής ροκ σκηνής.

Στα σχεδόν 40 χρόνια της μουσικής του σταδιοδρομίας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας «υπέγραψε» τραγούδια – διαμάντια. Συνεργάστηκε με σπουδαίους, όπως ήταν άλλωστε κι εκείνος. Και χάρισε ακούσματα που δεν θα ξεχαστούν ποτέ.

Γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 1956 στη Νέα Ιωνία Βόλου. Στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας είχε εξοχικό, ποτέ δεν έχασε τους δεσμούς του. Και η μοίρα το έφερε έτσι που να αφήσει εκεί την τελευταία του πνοή.

Η αποθήκη και οι P.L.J. Band που έγιναν… Τερμίτες

Από πολύ μικρή ηλικία, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήξερε πως αυτό που ήθελε να κάνει ήταν η μουσική. Και κυνήγησε την τύχη του εκεί. Ακόμη κι αν πρώτα έπρεπε να περάσει από την… αποθήκη μιας δισκογραφικής εταιρίας. Της ίδιας εταιρίας που αργότερα, το 1978, κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ. Ήταν ένας δίσκος extended play 45’ στροφών.

Έκανε διάφορες δουλειές στη συνέχεια και μετά πήγε φαντάρος. Μετά τη στρατιωτική του θητεία αρχίζει να τραγουδάει αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Στα 20 του χρόνια έφτιαξε, μαζί με τους Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη, το συγκρότημα P.L.J.

Το 1983 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος. Η απόφαση να μετονομαστεί το συγκρότημα σε «Τερμίτες», ένα όνομα που παραπέμπει στους Beatles (σ.σ. σκαθάρια) ήταν απόφαση που… άλλαξε την ιστορία.

Από το 1989 ξεκινά η… «μοναχική» του πορεία. Γράφει κι ερμηνεύει τραγούδια. Και κυρίως συνεργάζεται με τα πιο σπουδαία ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Τραγούδια που έγραψε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έχουν τραγουδήσει οι: Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Στανίση, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, “Émigré“, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αντώνης Μιτζέλος, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Μπάσης, Φλέρυ Νταντωνάκη, Δημήτρης Σταρόβας, Διονύσης Τσακνής. Και πολλοί πολλοί άλλοι.

Τα τραγούδια του έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία. Ο Μαγαπάς και η Σαγαπώ, Διδυμότειχο Blues, Ρίξε Κόκκινο Στη Νύχτα, Και τι ζητάω, Ένας “Τούρκος” στο Παρίσι, Μου λες τα μάτια σου να μην τα αγαπώ, Μελαγχόλησες (Φλασάκι), Ο Σουλτάνος της Βαβυλώνας και η Γυναίκα, Ο μικρός Τιτανικός, Πεθαίνω για Σένα.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μέσα από τη δισκογραφία του

Ο Μαγαπάς και η Σαγαπώ (1989)
Διδυμότειχο Blues (1991)
Ρίξε Κόκκινο Στην Νύχτα (1993)
Η Νύχτα Θα Το Πει (1994)
Παράθυρα Που Κούρασε Η Θέα (1995)
Παυσίλυπον (1997)
Έτσι Δραπετεύω Από Τις Παρέες (1999)
Ένας κι Ένας (2000)
Το Διάλειμμα Κρατάει Δυο Ζωές (2001)
Στο Αφιερώνω (2003)
Χρειάζεται ένα θαύμα εδώ (2004)
Αλκυονίδες Μέρες (2005)
Ήρωες με Καρμπόν (2006)
Τόσα χρόνια μια ανάσα (2007)
Η Ενοχή των Αμνών (2010)
Οι άγγελοι ζουν ακόμα στη Μεσόγειο (2012)
Μία τρύπα στον καιρό … κύριε Μάνο (2014)
Άλλαξαν πολλά (2017)

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις