Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Οι θάνατοι που τον συγκλόνισαν – video

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Οι θάνατοι που τον συγκλόνισαν – video

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήθελε να μιλά μόνο με τα τραγούδια και τη μουσική του. Σπάνια αναφερόταν στην προσωπική του ζωή. Μια ζωή δύσκολη, με πίκρες και απώλειες.

Κανείς δεν μπορεί, ακόμα, να πιστέψει ότι ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας “έφυγε” από τη ζωή. Το βράδυ της Δευτέρας, με τον κόσμο τις μουσικής ακόμα «μουδιασμένο» από το τραγικό νέο, στο Καλλιμάρμαρο, οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη συναυλία του «Όλοι Μαζί Μπορούμε», συγκλόνισαν με το αντίο τους στον μεγάλο τραγουδοποιό.

Σχεδόν την ίδια ώρα, στο ΡΙΚ έπαιζε, από το αρχείο της δημόσιας τηλεόρασης της Κύπρου, μια συνέντευξη που είχε δώσει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας στον Τάσο Τρύφωνος τον Ιανουάριο του 2013. Ήταν μια εκ βαθέων εξομολόγηση για τις δυσκολίες που έζησε, τις πίκρες που του επιφύλασσε η ζωή.

«Η ζωή είχε τοκογλύφος» είχε πεί τότε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Γιατί την περίοδο που η καριέρα του απογειωνόταν με το «Διδυμότειχο Blues» και το «Ρίξε Κόκκινο στη Νύχτα», σκοτωνόταν σε τροχαίο ο αδερφός του. Ήταν η δεύτερη από τις απώλειες που τον συγκλόνισαν.

Ο πατέρας του είχε φύγει από τη ζωή σε ηλικία 36 ετών, όταν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν μόλις 12 ετών παιδάκι. Λίγο αφού είχε γνωρίσει την επιτυχία με το «Διδυμότειχο Blues» και το «Ρίξε Κόκκινο στη Νύχτα», έφυγε από τη ζωή, στα 46 του, ο μεγαλύτερος αδερφός του. «Τον λάτρευα, του είχα μεγάλη αδυναμία γιατί ήταν σπουδαίος άνθρωπος. Ήπιε ένα βράδυ…» είχε πει.

Την περίοδο εκεί, όταν έχασε τον αδερφό του, είχε κάνει και την εγχείρηση bypass. Η ζωή όμως του επιφύλασσε κι άλλη μια πίκρα: το θάνατο της μητέρας του από εγκεφαλικό, λίγο μετά το δυστύχημα που είχε ο αδερφός του.

«Ήταν μια εποχή που πήγαινα καβάλα. Πάνω στα καλύτερά μου. Είχα βγάλει το “Διδυμότειχο”, μετά το “Ρίξε Κόκκινο στη Νύχτα”, οι δίσκοι γίνονταν πλατινένιοι», είχε πει.

Ένας άλλος θάνατος που τον σημάδεψε ήταν κι εκείνος της κόρης της γυναίκας του από τον πρώτο της γάμο. Το κορίτσι είχε σκοτωθεί σε δυστύχημα.

«Δεν ήξερε κανείς ότι παντρεύτηκα»

Δεν ήθελε να μιλάει για τη ζωή του. Όπως είχε πει στη συνέντευξη στο ΡΙΚ «δεν θέλω ούτε να λυπούνται, ούτε να με μισούν, ούτε να με χαίρονται».

Γι’ αυτό, όπως είχε περιγράψει, όταν παντρεύτηκε δεν το ήξερε κανείς. «Εγώ, ο παπάς και ο Τσακνής που μας πάντρεψε», είχε αποκαλύψει.

Δυο χρόνια μετά το θάνατο που συγκλόνισε το ζευγάρι, ήρθε η ζωή η μοναχοκόρη τους. Το κορίτσι που η μοίρα ήθελε να είναι εκείνη που βρήκε τον πατέρα της χωρίς τις αισθήσεις του τα ξημερώματα της Δευτέρας στο εξοχικό τους σπίτι στον Πτελεό.

«Και με την κόρη μου περάσαμε δύσκολα πολύ. Γεννήθηκε δύσκολα και λογικό είναι, γεννήθηκε δυο χρόνια μετά το άλλο παιδί και η γυναίκα μου ήταν σε κατάσταση… καταλαβαίνεις. Ταλαιπωρήθηκε με καισαρική…», είχε πει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Είχε μάλιστα θυμηθεί πως την ημέρα που γεννήθηκε η κόρη του, είχε κλείσε (από καιρό) συναυλία στην Κέρκυρα αλλά την τελευταία στιγμή σκέφτηκε “που πάω ρε;“. Όταν πήγε στο μαιευτήριο, η νοσοκόμα του είχε πει “έχει φωνή βροντερή «σαν κι εσάς κ. Μαχαιρίτσα“.

Τα αγαπημένα του τραγούδια

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είχε αποκαλύψει τότε και το ποια ήταν τα πιο αγαπημένα του τραγούδια από τα εκατοντάδες που είχε γράψει. Πρώτα, το “Πόσο σε θέλω” και μάλιστα είχε αποκαλύψει μια συνήθειά του. Το είχε παίξει για πρώτη φορά σε μια συναυλία με τους Τερμίτες στο Λυκαβηττό. Αν και δεν συνηθίζεται, είχε αποφασίσει να κλείσει τη συναυλία με το “Πόσο σε Θέλω” που ήταν ακόμα καινούργιο τραγούδι.

«Ήταν εντυπωσιακή η ανταπόκριση του κόσμου, το παίξαμε πρώτη φορά στο Λυκαβηττό κι έγινε πανικός. Επειδή έκλεισα τότε τη συναυλία με αυτό το τραγούδι, από τότε το έχω σαν γούρι και κλείνω όλες τις συναυλίες με αυτό το τραγούδι», είπε πει.

Και φυσικά, αγαπημένο του ήταν και το “Μάτια Δίχως Λογική” γιατί το είχε γράψει για την κόρη του.

Δείτε όλη τη συνέντευξη (από το 46:30 το απόσπασμα για τους θανάτους που τον συγκλόνισαν)

https://youtu.be/BdvQIHqMVKo

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις