Τρίτη, 30 Απρ.
21oC Αθήνα

Λευκό τιγράκι: Σφοδρές αντιδράσεις μετά την απόφαση για ευθανασία

Λευκό τιγράκι: Σφοδρές αντιδράσεις μετά την απόφαση για ευθανασία

Το λευκό τιγράκι – η πανέμορφη «Χασίγια» – που εγκαταλείφθηκε έξω από το Αττικό Πάρκο φαίνεται πως χάνει τη μάχη για τη ζωή, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι η ευθανασία είναι η μόνη λύση για τον Γολγοθά που περνά καθημερινά. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις φιλοζωικών σωματείων, αλλά και πολιτών, που ξεσπούν στα social media. 

Η ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας της πανέμορφης «Χασίγια» είναι μη αναστρέψιμη. Η Επιτροπή των 12 κτηνιάτρων, που είχαν αναλάβει να εξετάσουν το λευκό τιγράκι που εγκαταλείφθηκε έξω από το Αττικό Πάρκο, κατέληξαν ότι, δεν μπορεί να βελτιωθεί η πολύ επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του, ούτε και να ξαναπερπατήσει. Για αυτό και θεωρούν την ευθανασία μονόδρομο, καθώς – όπως αναφέρουν και στο πόρισμά τους – η «Χασίγια» υποφέρει σε κάθε της ανάσα. 

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα γίνει ευθανασία στο μικρό λευκό τιγράκι, που εγκαταλείφθηκε έξω από το Αττικό Πάρκο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κτηνίατροι πρώτα θα ναρκώσουν την πανέμορφη «Χασίγια» και στη συνέχεια θα της χορηγήσουν φάρμακο ευθανασίας.

Φιλοζωικές: «Βρέθηκε, ως αντικείμενο, στα σκουπίδια…»

Θέση για αυτό το θλιβερό περιστατικό της παράνομης κατοχής και εγκατάλειψης του ζώου πήρε η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος. Σε δελτίο Τύπου της, αναφέρεται – μεταξύ άλλων – στην διαφαινόμενη ευθανασία και τις διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας για την προστασία των ζώων.

«Στην χώρα μας, σε κυβερνητικό επίπεδο, απουσιάζει η κουλτούρα προστασίας των ζώων. Η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των κτηνιατρικών αρχών και των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών, έχει συμβάλει στον εκμηδενισμό των ελέγχων και στην απόλυτη αναποτελεσματικότητα αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων, είτε αφορούν την άγρια ζωή ή τα ζώα συντροφιάς» αναφέρει η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος.

«Όσο ευχάριστα και να είναι τα εύηχα συνθήματα ως μέρος μίας ανέξοδης και αποτυχημένης επικοινωνιακής διαχείρισης, τόσο άχρηστα είναι για την πραγματική προστασία των ζώων, όπως για ακόμα μια φορά μας απέδειξε η περίπτωση του άτυχου ζώου που βρέθηκε, ως αντικείμενο, σε έναν κάδο απορριμμάτων…

Αντίθετα η πραγματική προστασία των ζώων επιτυγχάνεται, με επιμονή στη νομιμότητα και σεβασμό στην ευρωπαϊκή πρακτική, την οποία, η εθνική κυβέρνηση που ζητάει εκ νέου την ψήφο μας, έχει ήδη προσυπογράψει», σημειώνει επίσης στο σχετικό δελτίο Τύπου. 

«Κάθε ανάσα της είναι ένας αφόρητος πόνος»

Η πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης «ΝΕΜΕΣΙΣ», Νατάσσα Μπομπολάκη, κάνει λόγο σε ανάρτησή της για μια δύσκολη στιγμή, αλλά το τιγράκι δεν γίνεται να υποφέρει άλλο.

«Όλοι μας είμαστε σοκαρισμένοι και βαθύτατα λυπημένοι. Επικοινωνήσαμε τώρα με τον Νίκο Μπόκαρη, το στέλεχος της Διεύθυνσης Δασών στον οποίο έχει ανατεθεί από μεριάς ΥΠΕΝ ο χειρισμός της υπόθεσης της “Χασίγια”. Έχουν ήδη ενημερωθεί με το πόρισμα των 12 κτηνιάτρων οι αρμόδιοι υπουργοί ΥΠΕΝ, ΥΠΕΣ και ΥΠΑΑΤ, όπως και η αρμόδια αντεισαγγελέας του ΑΠ. Μέλημα όλων αυτή τη δύσκολη στιγμή είναι να μην υποφέρει άλλο η “Χασίγια”. Χαρακτηριστικά ο κ. Μπόκαρης μας είπε: “Με 33 κατάγματα σε όλο της το κορμάκι, κάθε ανάσα της είναι ένας αφόρητος πόνος. Η λύτρωση της “Χασίγια” από το μαρτύριό της πρέπει να γίνει… χθες», αναφέρει στην ανάρτησή της η Νατάσσα Μπομπολάκη. 

Δείτε την ανάρτησή της:

Οργή στο twitter για το λευκό τιγράκι

Εκτός από τα φιλοζωικά σωματεία, δεν είναι λίγοι και οι πολίτες που με αναρτήσεις τους στα social media εκφράζουν την οργή τους για το θλιβερό περιστατικό και ζητούν να μην γίνει ευθανασία στο λευκό τιγράκι. Πολλοί ζητούν να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία κι οι εξετάσεις που έχουν γίνει στην «Χασίγια», αλλά και τα αποτελέσματα για την κατάσταση της υγείας της. Παράλληλα, κάποιοι αναφέρουν πως θα πρέπει το λευκό τιγράκι να μεταφερθεί και στο εξωτερικό για περαιτέρω εξετάσεις.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις