Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Λινού για μετάλλαξη Δέλτα: Βιώνουμε κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία – «Καμπανάκι» για τον Σεπτέμβριο (vid)

Λινού για μετάλλαξη Δέλτα: Βιώνουμε κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία – «Καμπανάκι» για τον Σεπτέμβριο (vid)
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας και την μετάλλαξη Δέλτα, μίλησε το πρωί της Δευτέρας (28/6) στον ΑΝΤ1 η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής με συνέπεια  και πάνω από όλα να εμβολιαστούμε.

Αναφερόμενη στην μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, η κ. Λινού υπογράμμισε ότι είναι ανησυχητική και βιώνουμε κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία. Πρόσθεσε όμως ότι αυτή τη φορά έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είναι το εμβόλιο, υπογραμμίζοντας ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε. 

Σε ότι αφορά την κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, η κ. Λινού είπε ότι το AstraZeneca προσφέρει σε όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις κάλυψη άνω του 65%, ενώ πάνω από 80% είναι η κάλυψη για όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις των εμβολίων, Pfizer και Moderna. Επίσης μεγάλη κάλυψη προσφέρει και το μοσνοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.

Από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορονοϊού, ένα 15% θα νοσήσει με ελαφρά συμπτώματα, από τη μετάλλαξη Δέλτα. Όπως είπε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, η εν λόγω παραλλαγή του ιού φαίνεται να στέλνει με μεγαλύτερη συχνότητα τους ανεμβολίαστους σε νοσοκομεία.

Click4more: Τζανάκης: «Διπλασιάζονται τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα – Υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα»

Η κ. Λινού επίσης χτύπησε «καμπανάκι» για τον προσεχή Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάζετε για μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάποια μέτρα για τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά και μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ είπε ότι η απόφαση για να βγάλουμε τις μάσκες είναι σωστή, αλλά είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να την ξαναδούμε στο άμεσο μέλλον.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΑΝΤ1

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις