Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Λινού – Βασιλακόπουλος: Κόντρα on air για τη μετάλλαξη και τον εμβολιασμό

Λινού – Βασιλακόπουλος: Κόντρα on air για τη μετάλλαξη και τον εμβολιασμό

Ένταση επικράτησε την Πέμπτη σε εκπομπή του Open μεταξύ της καθηγήτριας επιδημιολογίας, Αθηνάς Λινού και του καθηγητή Πνευμονολογίας, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου.

Η μετάλλαξη Δέλτα και ο εμβολιασμός ενάντια στον κορονοϊό ήταν οι λόγοι που οι δύο καθηγητές διαφώνησαν παρουσιάζοντας τις διαφορετικές απόψεις τους.

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως μετά την άρση των μέτρων και μέσα σε λίγες μόνο ημέρες φτάσαμε από τα 600 κρούσματα στα 1800, λέγοντας χαρακτηριστικά «οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους».

Στο σημείο αυτό η κ. Λινού έσπευσε να τονίσει πως η παρατήρηση αυτή επιδημιολογικά είναι λάθος, καθώς όπως είπε μόλις δύο μέρες μετά την άρση των μέτρων είχαμε την επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων του στελέχους Δέλτα.

«Είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και με πάνω από το 50% των πολιτών να είναι ανεμβολίαστοι, είναι σαν μην είχαμε κανέναν εμβολιασμένο. Καθυστερήσαμε να καταλάβουμε ότι έρχεται νέο κύμα και δεν πρέπει να είχαμε άρει μέτρα. Εκείνη την περίοδο αποφασίστηκε να εμβολιάσουμε τα παιδιά, τους δώσαμε τα 150 ευρώ μετά την πρώτη δόση, όμως. Αυτό ήταν λάθος επιδημιολογικά. Έπρεπε να δοθεί το κίνητρο, αλλά 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση» είπε.

Ωστόσο, η άποψη αυτή δεν βρήκε σύμφωνο τον κ. Βασιλακόπουλο ο οποίος τόνισε πως τα όσα λέει η κ. Λινού «επιδημιολογικά δεν στηρίζονται πουθενά. Το στέλεχος Δέλτα δεν έχει επικρατήσει στη χώρα».

Η καθηγήτρια διατύπωσε τη βεβαίωση πως «θα επικρατήσει», με τον κ. Βασιλακόπουλο να απαντά: «Θα, θα. Αλλά, αυτό μου θυμίζει το θα, θα, θα των παλιών εποχών».

Η κ. Λινού έσπευσε να τονίσει πως «από τη στιγμή που η μετάλλαξη έχει διπλή μεταδοτικότητα από το αρχικό στέλεχος και από τη στιγμή που πάνω από το 50% δεν έχει κάνει το εμβόλιο είναι το ίδιο σαν να μην είχαμε καθόλου εμβολιασμένο πληθυσμό. Η πιθανότητα νόσησης είναι η ίδια. Περιμένουμε μεγάλη έκρηξη».

Τόνισε, δε, πως τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα είναι πολλά: «Αν γίνει κανονική μελέτη στα 1.800 κρούσματα είναι πολύ πιθανό να δούμε ότι είναι μετάλλαξη Δέλτα. Έχουμε έξαρση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα».

Λάθος ο διαχωρισμός των καταστημάτων εστίασης

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο συμφώνησαν πως είναι λάθος ο διαχωρισμός των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας. Η κ. Λινού σημείωσε: «Δεν συμφωνώ με τον διαχωρισμό των καταστημάτων. Το ίδιο έγινε και με τσιγάρο. Οι καταστηματάρχες μέσα στον πανικό να διατηρήσουν την επιχείρηση τους, είχαν ταμπελάκια κι ανάλογα με τη στιγμή τα μετέφεραν από τα τραπέζια. Το κάπνισμα πλήττει την ανθρωπότητα 40-50 χρόνια. Συμμετείχα και σε καμπάνιες στην Ελλάδα. Βλέπαμε ότι αν δεν είναι κάτι καθολικό που να επηρεάζει όλους, δεν μπορείς να μεταφέρεις την ευθύνη στον επιχειρηματία. Πιο εφαρμόσιμο μόνο οι εμβολιασμένοι στους εσωτερικούς χώρους. Δεν υπάρχει λόγος να λειτουργούν οι κλειστοί χώροι. Στους κλειστούς χώρους θα λειτουργήσουν τα κλιματιστικά, τα οποία υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι επιτείνουν τη μετάδοση του ιού».

«Συμφωνώ απόλυτα με το παράδειγμα με το κάπνισμα. Αυτή η κυβέρνηση επέβαλλε την καθολική απαγόρευση καπνίσματος, αλλά σε ένα ποσοστό δεν τηρείται. Νομίζω ότι πρέπει να πάμε σε καθολική απαγόρευση μεικτών μαγαζιών σε κλειστούς χώρους. Να γίνει από τώρα για να το εμπεδώσουμε» επεσήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι οι εσωτερικοί χώροι, με εξαίρεση ίσως τα μπουζούκια, για τα οποία ακούστηκαν απίστευτες αστειότητες από καλλιτέχνες υγιεινολόγους και γιατρούς στην τηλεόραση, είναι τα μαγαζιά που θέλουν να διασκεδάσουν. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να διασκεδάσουμε έτσι» πρόσθεσε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις