Δευτέρα, 29 Απρ.
17oC Αθήνα

Λούτσα: Το δρομολόγιο των δολοφόνων και το «βαρύ» παρελθόν των έξι Τούρκων νεκρών

Λούτσα: Το δρομολόγιο των δολοφόνων και το «βαρύ» παρελθόν των έξι Τούρκων νεκρών

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο που έδρασαν οι εκτελεστές των Τούρκων στην Λούτσα, αλλά και πώς οι αναλυτές του Ανθρωποκτονιών κατάφεραν μέσα σε λίγες εβδομάδες να εξιχνιάσουν την υπόθεση, προκύπτουν μέσα από το διαβιβαστικό της δικογραφίας.

Στη δικογραφία υπάρχει λεπτό προς λεπτό το σκηνικό του θανάτου, ο ρόλος του κάθε εμπλεκόμενου, το δρομολόγιο των εκτελεστών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «η υπόθεση της εξαπλής ανθρωποκτονίας τέθηκε από την πρώτη στιγμή σε προτεραιότητα από την υπηρεσία μας με απώτερο σκοπό την ανακάλυψη και σύλληψη των αγνώστων δραστών και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών. Για το λόγο αυτό, συστάθηκε ειδική επιχειρησιακή ομάδα αποτελούμενη από έμπειρους αξιωματικούς, οι οποίοι απασχολούνταν με τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, καθώς και την επεξεργασία προανακριτικών και πληροφοριακών δεδομένων με σκοπό τη διερεύνηση και διαλεύκανση της ως άνω υπόθεσης, σκιαγραφώντας τα προφίλ των θυμάτων και χαρτογραφώντας τις τελευταίες τους κινήσεις».

Στη συνέχεια περιγράφεται με λεπτομέρειες το προφίλ των νεκρών.

«Από την προανάκριση προέκυψαν πως:
-Τα θύματα σχετίζονταν με την εγκληματική οργάνωση του επίσης υπηκόου Τουρκίας, Baris Boyun, η οποία εμπλέκεται σε διάφορες παράνομες δραστηριότητες και η οποία βρίσκεται σε αιματηρή διαμάχη με άλλες εγκληματικές οργανώσεις, με απώτερο σκοπό την «επικράτηση» στις παράνομες αυτές δραστηριότητες.
-Ο Baris Boyun, βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή στην Ιταλία, ο οποίος ήταν ο προορισμός των έξι θυμάτων.
-Την μεταφορά από την Τουρκία στην Ιταλία, μέσω της Ελλάδας, ανέλαβε ο 32χρονος που συνελήφθη S.D, ο οποίος ανήκε και αυτός στο περιβάλλον του BARIS BOYUN.
-Τα θύματα αφού εισήλθαν στην Ελληνική επικράτεια μετέβηκαν στην Αθήνα, όπου διέμεναν σε διάφορα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
-Ο 32χρονος δράστης με την πρόφαση πως θα μεταφέρει τα θύματα αεροπορικώς στην Ιταλία και αφού τα προμήθευσε με πλαστά δελτία ταυτότητας, τα οδήγησε σε κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αρτέμιδα, ώστε να βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο.
-Επιπρόσθετα, απέστειλε στα θύματα και πλαστές κάρτες επιβίβασης (boarding passes) γνωστής αεροπορικής εταιρίας, στις οποίες αναγράφονταν τα στοιχεία των πλαστών ταυτοτήτων των Αρχών Γαλλίας, οι οποίες αφορούσαν ταξίδι προς το Μιλάνο, μεσημβρινές ώρες της 11-9-2023 (ημέρα διάπραξης της ανθρωποκτονίας).
-Τέλος, ο δράστης με πρόσχημα τη μεταφορά των θυμάτων στο αεροδρόμιο, προκειμένου να ταξιδέψουν με αεροπλάνο προς το Μιλάνο, τα οδήγησε με το όχημά του στο τόπο τέλεσης της ανθρωποκτονίας».

Οι κάμερες και το δρομολόγιο

Σημαντικό ρόλο στην εξιχνίαση έπαιξε η αποκρυπτογράφηση του δρομολογίου των δολοφόνων. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Στο πλαίσιο της έρευνας, από ειδική ομάδα της Υπηρεσίας μας συλλέχθηκε οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας (οικιών, επιχειρήσεων, οδικής κυκλοφορίας) οι οποίες βρίσκονται, τόσο στον τόπο του εγκλήματος, όσο και στις όμορες περιοχές, προκειμένου να εντοπιστεί το δρομολόγιο που ακολούθησαν οι δράστες τόσο κατά την προσέγγιση όσο και κατά τη διαφυγή τους. Από την επισταμένη – συνδυαστική παρατήρηση και ανάλυση του συνόλου του οπτικού υλικού, προέκυψε ότι, ο μετέβηκε με το υπ’ αριθ. ΑRR6666 I.X.E. αυτοκίνητο στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, όπου σε αυτό επιβιβάστηκε ο 28χρονος δεύτερος κατηγορούμενος). Ακολούθως, προσέγγισαν την περιοχή της Αρτέμιδος και την 15:05΄ ώρα της 11-9-2023 στάθμευσαν το όχημα στο σημείο όπου τελέστηκε η δολοφονία (κατόπτευση χώρου). Ο β΄ δράστης παρέμεινε στο σημείο ενώ ο α΄ δράστης οδηγώντας το ανωτέρω όχημα, μετέβη στην οικία όπου διέμεναν τα θύματα. Την 18:15΄ ώρα περίπου, τα θύματα επιβιβάστηκαν στο ανωτέρω όχημα, το οποίο οδηγούσε ο α΄ δράστης, με προορισμό το αεροδρόμιο. Πλην όμως, ο α΄ δράστης ακολούθησε αντίθετη κατεύθυνση και οδήγησε τα θύματα στον τόπο τέλεσης της ανθρωποκτονίας.

Μετά τη διάπραξη της δολοφονίας, ο α΄ δράστης επιβιβάστηκε σε όχημα ταξί και μετέβηκε σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Πειραιά, όπου διέμενε. Τέλος, επιβιβάστηκε σε έτερο όχημα ταξί, το οποίο τον μετέφερε στο αεροδρόμιο. Την 20:30΄ ώρα της 11-9-2023, ο α΄ δράστης συνελήφθη από Αστυνομικούς του Αερολιμένα Αθηνών, καθώς την 20:20΄ ώρα της ίδιας ημέρας μετέβη εκεί, προκειμένου να ταξιδέψει με προορισμό την Μυτιλήνη.

Ωστόσο, κατά τον ακτινοσκοπικό έλεγχο (X-RAY) εντοπίσθηκαν, σε σακούλα που έφερε, τέσσερα φυσίγγια των 9χ19 mm και δύο πλαστά δελτία ταυτότητας, εκδοθέντα από Αρχές Πορτογαλίας. Στη κατοχή του βρέθηκαν τα ρούχα και παπούτσια που φορούσε κατά την τέλεση της ανθρωποκτονίας. Κατόπιν εκτεταμένων αναζητήσεων ο β΄ δράστης εντοπίστηκε στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου και οδηγήθηκε στην έδρα της Υπηρεσίας μας, προκειμένου να εξεταστεί.

Απολογούμενος αρνήθηκε τις σε βάρος τους κατηγορίες. Πρωινές ώρες της 3-10-2023 διενεργήθηκε νομότυπη κατ’ οίκον έρευνα, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού στην οικία του β΄ δράστης , κατά την οποία βρέθηκε και κατασχέθηκε, μεταξύ άλλων, μία αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία που περιείχε φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού μεικτού βάρους 4,3 γραμμαρίων, καθώς και τα ρούχα που φορούσε κατά την μετάβασή του στο σημείο διάπραξης της ανθρωποκτονίας».

Η αυτοψία

Τι έδειξε όμως η έρευνα στο σημείο της δολοφονίας; «Κατά την αυτοψία που διενεργήθηκε στον τόπο του εγκλήματος προέκυψαν τα ακόλουθα: Στο οδόστρωμα περιμετρικά του υπ’ αριθ. ΑRR6666 I.X.E. αυτοκινήτου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 55 κάλυκες πυροβόλου όπλου, διαμετρήματος 9×19 mm, 2 φυσίγγια πυροβόλου όπλου, ιδίου διαμετρήματος και 5 παραμορφωμένες βολίδες πυροβόλου όπλου. Το όχημα έφερε οπές από βολίδες πυροβόλου όπλου στο καπό, στην πόρτα του συνοδηγού και στο παρμπρίζ. Σημειώνεται ότι στην πόρτα του οδηγού δεν παρατηρήθηκε καμία οπή. Οι εμπρόσθιοι τροχοί βρισκόταν σε ευθεία κατεύθυνση ενώ δεν παρατηρήθηκαν ίχνη πεδήσεως στο χωμάτινο οδόστρωμα. Τα θύματα έφεραν στην κατοχή τους πλαστά δελτία ταυτοτήτων Αρχών Γαλλίας. Σύμφωνα με την ιατροδικαστή που προσήλθε στο σημείο, τα πτώματα έφεραν πολλαπλά τραύματα σε όλο τους το σώμα, προκληθέντα από βολίδες πυροβόλου όπλου. Σημειώνεται ότι όλα τα θύματα δέχθηκαν τουλάχιστον έναν πυροβολισμό στο κεφάλι (χαριστική βολή)».

Το σκηνικό του θανάτου στήθηκε ως εξής: «Την 18:20΄ ώρα της 11-9-2023, στην οδό Ακροπόλεως άνευ αριθμητικού, στην Αρτέμιδα, τα έξι θύματα, δέχθηκαν αλλεπάλληλους πυροβολισμούς με πυροβόλο όπλο, από τουλάχιστον τρεις άνδρες, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό τους. Τέσσερα θύματα βρέθηκαν εντός του υπ’ αριθ. ΑRR6666 (πινακίδες Γερμανίας) I.X.E. αυτοκινήτου, μάρκας FORD, μπλε χρώματος, ενώ τα έτερα δύο βρέθηκαν στο έδαφος δίπλα από αυτό.

Από την έρευνα στο αρχείο της Υπηρεσίας μας προέκυψαν τα ακόλουθα:

Ø Ο 32χρονος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για παράβαση του ν. 2168/1993 «περί όπλων»,όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με ν. 4678/2020 και του ν. 4251/2014 «κώδικας μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης και λοιπές διατάξεις».

Ο 28χρονος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για παράβαση του ν. 3386/2005 «Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια» και του ν. 4251/2014 «κώδικας μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης και λοιπές διατάξεις».

Βαρύ παρελθόν των 6 Τούρκων

Τα θύματα δεν έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν στην Ελλάδα. Όμως οι Αρχές Τουρκίας, ενημέρωσαν την ΕΛ.ΑΣ πως τα θύματα καταζητούνταν για τα εξής αδικήματα:

– Ο B.D για παράβαση του νόμου περί Όπλων, ανθρωποκτονία με δόλο (προσχεδιασμένη), εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη αδικημάτων και πλαστογραφία πιστοποιητικών.

– Ο T.A για εγκληματική οργάνωση (μέλος), παράνομη κατακράτηση προσώπου, απειλή με χρήση όπλου, ανθρωποκτονία με δόλο, απρεπή χρήση τραπεζικής κάρτας, κλοπή με τη χρήση εφαρμογών πληροφορικής, απάτη και παράβαση του νόμου περί όπλων.

– Ο C.B για καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων.

– Ο O.T για εγκληματική οργάνωση (μέλος) και παράβαση του νόμου περί όπλων.

– Ο K.O για ανθρωποκτονία με δόλο, τραυματισμό προσώπου με δόλο και απάτη.

– Ο T.B για ανθρωποκτονία με δόλο (προσχεδιασμένη), απάτη, τραυματισμό προσώπου με δόλο και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις