Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Μαγιορκίνης: Δεν υπάρχει «αθηναϊκή» μετάλλαξη – Τι είπε για τη μεταδοτικότητα του στελέχους (vid)

Μαγιορκίνης: Δεν υπάρχει «αθηναϊκή» μετάλλαξη – Τι είπε για τη μεταδοτικότητα του στελέχους (vid)
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Για την μετάλλαξη του κορονοϊού που έχει εντοπιστεί το τελευταίο καιρό στο κέντρο της Αθήνας μίλησε το πρωί της Τρίτης (18/5) στον ΣΚΑΪ ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Δεν υπάρχει αθηναϊκή μετάλλαξη, είναι νιγηριανή» είπε χαρακτηριστικά, βάζοντας «φρένο» στην ανεπίσημη ονομασία που χρησιμοποιείται. 

Ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για ελληνική μετάλλαξη και, όπως είπε, ενημερώθηκε για τον όρο «αθηναϊκή» από ΜΜΕ. Επισήμανε δε ότι η εν λόγω μετάλλαξη του κορονοϊού υπάρχει από τον Φεβρουάριο και έκανε μάλιστα λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία».

«Απομονώθηκε στην Νιγηρία, δεν απομονώθηκε στην Ελλάδα και μάλιστα τον Φεβρουάριο» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας ότι «Δεν είναι δόκιμο να λέμε τοποθεσίες». «Δεν ξέρω από πού ονομάστηκε αθηναϊκή μετάλλαξη, η επιστημονική κοινότητα δεν θα το υιοθετήσει» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στο ερώτημα πώς προέκυψε η ονομασία, ο επίκουρος καθηγητής απάντησε: «Εγώ το άκουσα από εσάς, από τα ΜΜΕ». Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, «είναι viral under invstegation αυτή τη στιγμή την μελετάμε, αυξάνεται, βλέπουμε περισσότερα κρούσματα από ό,τι συνήθως».

Click4more: Πόσο ανησυχητική είναι η «αθηναϊκή» μετάλλαξη του κορονοϊού; Ποια τα συμπτώματα, τι ισχύει με τα εμβόλια (vids)

Πόσα κρούσματα υπάρχουν; «Περισσότερα από 1.000» απάντησε, ωστόσο, υπογράμμισε πως «δεν είναι τυχαία η δειγματοληψία, είναι στοχευμένη». «Δεν χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της συχνότητας της μετάδοσης» εξήγησε ο καθηγητής.

«Δεν αποδεικνύεται αυξημένη μετάδοση» καθησύχασε ο ίδιος, και επισήμανε πως «θέλουμε λίγο χρόνο ακόμα για να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα».

Παρείχε, τέλος, περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας πως «δεν χρειάστηκε να πάνε σε νοσοκομείο και μιλάμε για γηραιό πληθυσμό». «Γενικά δεν μας πολυαπασχολεί σε αυτή τη φάση, αλλά δεν την υποτιμούμε κιόλας» ξεκαθάρισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις