Ελλάδα

Μαγιορκίνης: «Κρούσματα μεταπνευμονοϊού έχουμε εδώ και χρόνια – Η γρίπη είναι πιο βαριά»

«Έχει αλληλοεπικάλυψη με τα συμπτώματα της γρίπης - Όλοι οι αναπνευστικοί ιοί έχουν την ίδια έκφραση»
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η νόσηση από μεταπνευμονοϊό ενός 71χρονου στην Θεσσαλονίκη προκάλεσε ανησυχία, αλλά οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί με το κρούσμα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη που μίλησε στον ΣΚΑΙ για τον μεταπνευμονοϊό μετά το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη, «κρούσματα του ιού αυτού έχουμε εδώ και πολλά χρόνια. Τον γνωρίζουμε από το 2001 και ενδέχεται να κυκλοφορεί από το 1950».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής… «Μπορεί να έχουμε όλοι νοσήσει από τα 5 μας. Αυτά που μας αναφέρουν είναι ότι πρόκειται για έναν ιό που κυκλοφορεί ανάμεσά μας εδώ και 10ετιες. Όλοι έχουμε αντισώματα έναντι του ιού αυτού. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικός καθώς οι ανοσοκατεσταλμένοι είναι σε κίνδυνο, όπως συμβαίνει και απέναντι στους περισσότερους αναπνευστικούς ιούς».

Αναφέρθηκε και στις διαφορές με την πανδημία του covid λέγοντας χαρακτηριστικά… «Ο κορονοϊός ανακοινώθηκε εντός των 10 ημερών του Ιανουαρίου του 2020 για τον οποίο δεν είχαμε αντισώματα και για τον οποίο η Κίνα είχε ξεκινήσει ήδη lockdown. Δεν έχει καμία σχέση αυτό που ζήσαμε πριν από 5 χρόνια με αυτό που αναφέρεται αυτή τη στιγμή».

Μίλησε και για τα συμπτώματα του μεταπνευμονοϊού επισημαίνοντας ότι «έχει αλληλοεπικάλυψη με τα συμπτώματα της γρίπης, όλοι οι αναπνευστικοί ιοί έχουν την ίδια έκφραση. Ο μεταπνευμονοϊός είναι η δεύτερη αιτία νοσηλείας στα παιδιά και στους άνω των 65 είναι σημαντικός λόγος για να μπουν στη ΜΕΘ, δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που ζούμε εδώ και πολλά χρόνια. Η γρίπη είναι πολύ πιο βαριά».

Επανέλαβε επίσης ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας αυτή τη στιγμή. «Δεν έχουμε ούτε θεραπεία, ούτε εμβόλιο κι αυτό γιατί δεν έχει θεωρηθεί σημαντικός για να υπάρξει μια ομπρέλα προστασίας στον κόσμο».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Live η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου: Κλέβουν τις εντυπώσεις τα πυραυλικά συστήματα της «Ασπίδας του Αχιλλέα»
Η παρέλαση πραγματοποιείται στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ 14
28η Οκτωβρίου: Η κακοκαιρία ματαιώνει παρελάσεις στην Αττική – Οι περιοχές που δεν θα πραγματοποιηθούν
Οι αρχές σε όλη την Ελλάδα, δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των μαθητών, των συμμετεχόντων και των πολιτών, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών
Μαθητική παρέλαση με βροχή
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
7