Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Μαίνονται οι αντιδράσεις για τις συλλήψεις Παπαδάκη – Καμπαγιάννη

Μαίνονται οι αντιδράσεις για τις συλλήψεις Παπαδάκη – Καμπαγιάννη
ΦΩΤΟ Αρχείου

Οι συλλήψεις από την αστυνομία των δικηγόρων Κώστα Παπαδάκη και Θανάση Καμπαγιάννη κατά τη χθεσινή επέτειο δώδεκα ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου εξακολουθούν να προκαλούν αντιδράσεις.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει την αντίθεσή του στις συλλήψεις των δύο δικηγόρων τονίζοντας: “Με αφορμή την προσαγωγή των δύο συναδέλφων θέλουμε να τονίσουμε ότι η άσκηση των καθηκόντων του δικηγόρου υπό την απειλή μίας προσαγωγής και ενδεχόμενης σύλληψης, θίγει τον πυρήνα του δικαιώματος υπεράσπισης, όπως ο νόμος ρητά το ορίζει, και συνακόλουθα της ανεξαρτησίας, αλλά και της αξιοπρέπειας του κλάδου, στην κατεύθυνση του κράτους δικαίου. Είναι προφανές ότι τέτοιες πρακτικές θα μας βρουν, όποτε και εάν συμβαίνουν, πλήρως αντίθετους, αλλά και παρόντες στην αντιμετώπισή τους “.

Για “πρωτοφανή” ενέργεια έκανε λόγο από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Μαντάς, δικηγόρος και επικεφαλής του συνδυασμού “Παρίσταμαι Υπέρ” τονίζοντας “με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθήσαμε την πρωτοφανή ενέργεια των αστυνομικών αρχών να προσαγάγουν Δικηγόρους, οι οποίοι βρέθηκαν στο σημείο όπου δολοφονήθηκε το 2008 ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στα Εξάρχεια. Η παρεμπόδιση Δικηγόρων να ασκήσουν το υπερασπιστικό τους καθήκον και οι συλλήψεις των συναδέλφων από την ΕΛ.ΑΣ. αποτελούν απαράδεκτη πρακτική, δεδομένου ότι οι συνάδελφοι βρέθηκαν εκεί με τη θεσμική τους ιδιότητα.

Τέτοιου είδους ενέργειες στρεβλώνουν την ουσία του δικηγορικού λειτουργήματος, παραβιάζοντας ευθέως το άρθρο 34 του Κώδικα περί Δικηγόρων, δημιουργούν ρωγμή στο κράτος δικαίου και προσβάλλουν βάναυσα το δημοκρατικό μας πολίτευμα.”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις