Μανιαδάκης: Οι Αμερικανοί με πίεζαν να δώσω τον Λοβέρδο

Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνάντηση με κλιμάκιο του ΕΒΙ σε κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βιέννη, όταν στην Ελλάδα μαινόταν ο πόλεμος με την παραπομπή πολιτικών προσώπων για την υπόθεση της Novartis, είχε τον Φεβρουάριο του 2018 ο Νίκος Μανιαδάκης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Realnews λίγους μήνες μετά ο άλλοτε προστατευόμενος στην Ελλάδα μάρτυρας και κατόπιν κατηγορούμενος συναντήθηκε και πάλι με την ίδια ομάδα ατόμων στο Νιου Τζέρσει των ΗΠΑ, στο ομοσπονδιακό κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το τελευταίο «τετ α τετ» κράτησε 8 ώρες και, σύμφωνα με όσα περιγράφει ο κ. Μανιαδάκης στην κατάθεση που έδωσε στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, εκεί του ασκήθηκαν πιέσεις (έως και εκβιασμός) από τους Αμερικανούς ανάλογες με εκείνες των δικών μας εισαγγελέων, για να «δώσει» Έλληνες πολιτικούς. Και βασικά τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Αυτές οι επαφές, υποστηρίζει ο καθηγητής Οικονομικών Υγείας, καθώς και ενδιάμεσες προπαρασκευαστικές, έγιναν κατόπιν προτροπής των εισαγγελέων Διαφθοράς.

Έχω συναντηθεί με τις αμερικανικές αρχές σε δυο περιπτώσεις, κατόπιν προτροπής των εισαγγελέων Διαφθοράς. Συγκεκριμένα η κ. Τουλουπάκη με προέτρεψε να ενταχθώ στο πρόγραμμα, καθώς υπήρχε συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες. Δεύτερον ο κ. Ντζούρας (σ.σ επίκουρος εισαγγελέας κατά της διαφθοράς) μου οργάνωσε συνέντευξη με υπάλληλο του ΕΒΙ κατά την υπαγωγή μου στο ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου οι αμερικανικές αρχές να αξιολογήσουν αν θα ήθελαν να με εντάξουν στο δικό τους πρόγραμμα προστασίας. Μετά τη συνέντευξη, επικοινώνησαν μαζί μου οι Αμερικανοί απευθείας και συγκεκριμένα η δικηγόρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που συντόνιζε το αμερικανικό κλιμάκιο. Στη συνέχεια οργανώθηκε συνάντηση στην Αθήνα, η οποία ωστόσο ακυρώθηκε εξαιτίας των γεγονότων και της πολιτικής διάστασης που έλαβε η υπόθεση όταν ήρθε στη Βουλή των Ελλήνων. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε τελικώς τον Φεβρουάριο του 2018 στη Βιέννη, σε κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας.

Στη συνάντηση πήγα μόνος μου. Συμμετείχαν η δικηγόρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δύο εισαγγελείς και δύο στελέχη του FBI. Στη συνάντηση αυτή, που διήρκεσε τρεις ημέρες υπό τη μορφή σεμιναρίου, τους εξήγησα το ελληνικό σύστημα υγείας και τους παρέδωσα όλα τα στοιχεία που είχα δώσει και στις ελληνικές Αρχές καθ’ όλη τη διάρκεια συνεργασίας μου μαζί τους.

Ακολούθως, στις 29 Αυγούστου 2018 συναντήθηκα με τους Αμερικανούς στο Νιου Τζέρσεί με πρωτοβουλία δική τους στο ομοσπονδιακό κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης με την ίδια ομάδα ατόμων. Πριν από τη συνάντηση αυτή, στις 14 Αυγούστου 2018, με παρότρυναν οι Αμερικανοί να υποβάλω ηλεκτρονικά αίτηση περί προστασίας ανωνυμίας και μεταγενέστερα υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας εφόσον το επιθυμούσα…

Στη συνάντηση με τους Αμερικανούς που κράτησε 8 ώρες μου ασκήθηκαν έντονες πιέσεις και εκβιάστηκα προκειμένου να δώσω στοιχεία για πολιτικούς και συγκεκριμένα για τον κ. Λοβέρδο. Επαναλάμβαναν τα ίδια ακριβώς λόγια με τους εισαγγελείς Διαφθοράς λέγοντάς μου ότι έχουν στοιχεία για έναν πολιτικό, καθώς και δική μου εμπλοκή σε δωροδοκία του, χωρίς να μου αποκαλύπτουν το όνομα αυτού, και ότι, αν δεν ομολογήσω, θα στραφούν και αυτοί εναντίον μου και θα μου ασκήσουν δίωξη. Παρά την κατατρομοκράτησή μου αυτή, τους δήλωσα ότι δεν έχω τέτοια στοιχεία και ότι δεν πρόκειται να καταθέσω τίποτα για κανέναν, οτιδήποτε κι αν μου συμβεί. Μετά από πολύωρες πιέσεις μου είπαν ότι το πολιτικό πρόσωπο στο οποίο αναφέρονταν ήταν ο κύριος Λοβέρδος. Εκείνη τη στιγμή ένοιωσα μια ανακούφιση διότι κατάλαβα ότι όλα αυτά ήταν ψέμματα, δεδομένου ότι με τον κύριο Λοβέρδο ουδεμία σχέση είχα ποτέ”.

Πηγή: Realnews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Επιδόματα, δώρο Χριστουγέννων, εργασιακά: 15 απαντήσεις από τον εργατολόγο Κώστα Τσουκαλά

Επιδόματα, δώρο Χριστουγέννων, εργασιακά: 15 απαντήσεις από τον εργατολόγο Κώστα Τσουκαλά

O δικηγόρος – εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, μιλάει στο newsit.gr και την Μάγδα Τσέγκου και απαντάει σε 15  κρίσιμες ερωτήσεις που αφορούν στα εργασιακά και στην ... Διαβάστε περισσότερα
Βατόπουλος: Ελαττώνονται αλλά παραμένουν πολλά τα κρούσματα – Έχουμε καιρό ακόμα για άρση των μέτρων

Βατόπουλος: Ελαττώνονται αλλά παραμένουν πολλά τα κρούσματα – Έχουμε καιρό ακόμα για άρση των μέτρων

Δύσκολα θα τελειώσει το lockdown ακόμη και στις 7 Δεκεμβρίου (έως τότε έχει παραταθεί) επανέλαβε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Δεν έκρυψε ... Διαβάστε περισσότερα
Lockdown: Η χαλάρωση ίσως… αργήσει – Τι σκέψεις υπάρχουν για τα σχολεία

Lockdown: Η χαλάρωση ίσως… αργήσει – Τι σκέψεις υπάρχουν για τα σχολεία

Αναμονή στην κυβέρνηση για τα νεότερα στοιχεία και τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών. "Ο δρόμος ίσως είναι αργός αλλά πιο ασφαλής" το μήνυμα του Μητσοτάκη. Ο προβληματισμός για το άνοιγμα της αγοράς.
Lockdown: Το… τοπίο ξεκαθαρίζει στο τέλος της εβδομάδας – “Κλειδώνει” το άνοιγμα στο λιανεμπόριο

Lockdown: Το… τοπίο ξεκαθαρίζει στο τέλος της εβδομάδας – “Κλειδώνει” το άνοιγμα στο λιανεμπόριο

«Τικ- τοκ» για την χαλάρωση του lockdown. Τι θα γίνει με τα σχολεία. Μεγάλος ο προβληματισμός για την εστίαση, δύσκολο να ανοίξει στις γιορτές. Οι ημερομηνίες που έχουν «πέσει» στο τραπέζι και οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν το «άνοιγμα» της χώρας.
ΕΛΤΑ: Τα κόκκινα γραμματοκιβώτια περιμένουν τα γράμματα στον Άγιο Βασίλη

ΕΛΤΑ: Τα κόκκινα γραμματοκιβώτια περιμένουν τα γράμματα στον Άγιο Βασίλη

Έτοιμα να δεχτούν και φέτος τα γράμματα στον ‘Αγιο Βασίλη είναι τα κόκκινα γραμματοκιβώτια των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Μετά την κυκλοφορία των γιορτινών γραμματοσήμων που έχουν ... Διαβάστε περισσότερα
Παπαευαγγέλου: Κάτω από το 1 ο δείκτης RT σε όλες τις περιφέρειες

Παπαευαγγέλου: Κάτω από το 1 ο δείκτης RT σε όλες τις περιφέρειες

Κάνοντας χρήση της λέξης «επιτέλους» η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, μίλησε σήμερα για μείωση των κρουσμάτων και της θετικότητας. ... Διαβάστε περισσότερα