Δευτέρα, 4 Μαρ.
15oC Αθήνα

Μαραθώνιος Αθήνας 2023: Στο νοσοκομείο μετά από ανακοπή νεαρός δρομέας – Πρώτες βοήθειες σε 300 αθλητές

Μαραθώνιος Αθήνας 2023: Στο νοσοκομείο μετά από ανακοπή νεαρός δρομέας – Πρώτες βοήθειες σε 300 αθλητές

Εκατοντάδες δρομείς χρειάσθηκαν επείγουσα βοήθεια στη διάρκεια των αγώνων του 40ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Κάνοντας τον απολογισμό του διημέρου 11-12 Νοεμβρίου 2023, το ΕΚΑΒ αναφέρει ότι στα Ιατρεία Παροχής Άμεσης Ιατρικής Φροντίδας, υπό τον συντονισμό των ιατρών και των νοσηλευτών του, παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες σε συνολικά 262 αθλητές. Ευτυχώς, κανένας τους δεν χρειάσθηκε να διακομισθεί στο νοσοκομείο.

Κατά μήκος όλων των διαδρομών των αγώνων, εξ άλλου, οι διασώστες του ΕΚΑΒ έδωσαν επί τόπου τις πρώτες βοήθειες σε περισσότερους από 300 αθλητές.

Επιπλέον, χρειάσθηκε να παράσχουν επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα σε συνολικώς 90 περιπτώσεις. Οι 36 από αυτούς τους δρομείς διακομίσθηκαν στη συνέχεια σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικό περιστατικό αποτελεί η ανάταξη καρδιακής ανακοπής νεαρού αθλητή. Το περιστατικό συνέβη χθες Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023, στην Λεωφόρο Μεσογείων. Το αντιμετώπισαν διασώστες της Ομάδας Μοτοσυκλετών Άμεσης Επέμβασης του ΕΚΑΒ. Το πλήρωμα έφτασε στο σημείο εντός 2 λεπτών από τη στιγμή που ενημερώθηκε το κέντρο.

Ο νεαρός δρομέας ανέκτησε ζωτικά σημεία και διακομίσθηκε με Κινητή Ιατρική Μονάδα του ΕΚΑΒ στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται.

Ποιοι συνέδραμαν

Καθ’ όλη την εξέλιξη των αγώνων δρόμων της διοργάνωσης του 40ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας οι ιατροί και οι νοσηλευτές του Κέντρου είχαν την αρωγή:

Εθελοντών ιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ
Υγειονομικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων
Στελεχών παροχής Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (τελειόφοιτων σπουδαστών του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΕΚΑΒ, εθελοντών Φυσικοθεραπευτών, εθελοντών Παροχής Πρώτων Βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού/ΕΕΣ)
Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) λειτουργούσε ανεξάρτητο Κέντρο Διαβίβασης Σημάτων του Κέντρου από το οποίο τα εξιδεικευμένα στελέχη του βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με:

Τα Ιατρεία Άμεσης Παροχής Ιατρικής Φροντίδας
Τους περιφερειακούς Αυτόνομους Ιατρικούς Σταθμούς Παροχής Πρώτων Βοηθειών του Μαραθώνιου
Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο
Το Συντονιστικό Κέντρο διαχείρισης Ασθενοφόρων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις