Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Μαργαρίτης Σχοινάς: Το κοινό πτυχίο στα Πανεπιστήμια της ΕΕ είναι ένα σημαντικό βήμα

Μαργαρίτης Σχοινάς: Το κοινό πτυχίο στα Πανεπιστήμια της ΕΕ είναι ένα σημαντικό βήμα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μίλησε για το ευρωπαϊκό πτυχίο που σε λίγα χρόνια, θα βρει τη θέση του πλάι στο καθεστώς Σένγκεν, το πρόγραμμα Erasmus+, την ενιαία αγορά και το ευρώ, ως ένα επίτευγμα της Ευρώπης.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι σε μερικά χρόνια από σήμερα το ευρωπαϊκό πτυχίο θα βρει τη θέση του πλάι στο καθεστώς Σένγκεν, το Erasmus+ την ενιαία αγορά, το ευρώ, ως ένα απτό ευρωπαϊκό επίτευγμα που καθιστά την Ευρώπη των πολιτών πιο κατανοητή και πιο παρούσα», είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, για την πρόταση της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ευρωπαϊκό πτυχίο θα είναι ένα νέο σημείο αναφοράς στην Ευρώπη και η απάντηση των Βρυξελλών στα αιτήματα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, των νέων, αλλά και της βιομηχανίας.

«Η εκπαίδευση αποτελεί φάρο του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και μια υπόσχεση προς τις νέες γενιές. Το ευρωπαϊκό πτυχίο που προτείνουμε σήμερα θα δημιουργήσει μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση για όλους, τους φοιτητές, τους διδάσκοντες, τους εργοδότες, αλλά και την ανταγωνιστικότητά μας», είπε.

Διευκρίνισε ότι για το πτυχίο προβλέπονται δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με ένα σήμα ευρωπαϊκού πτυχίου για κοινά προγράμματα σπουδών που πληρούν τα ευρωπαϊκά κριτήρια. Η δεύτερη κατεύθυνση «αφορά ένα πλήρως ευρωπαϊκό πτυχίο που απονέμεται από περισσότερα πανεπιστήμια ταυτόχρονα».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, το ευρωπαϊκό πτυχίο θα δώσει τη δυνατότητα συνεργασίας στα πανεπιστήμια, προς όφελος των φοιτητών, των καθηγητών, των εργοδοτών και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις