Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα: Ο μεγάλος έρωτας στα 17, το παιδί που δεν ήρθε και η Εθνική Πινακοθήκη

Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα: Ο μεγάλος έρωτας στα 17, το παιδί που δεν ήρθε και η Εθνική Πινακοθήκη

Την τελευταία της πνοή άφησε η σπουδαία διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, σε ηλικία 83 ετών. 

Η ίδια νοσηλεύτηκε πριν δύο ημέρες στο νοσοκομείο και έχασε τη μάχη με το θάνατο τα ξημερώματα της Δευτέρας. Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα διετέλεσε για 30 χρόνια διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

Γεννήθηκε το 1939 στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης. Ωστόσο σταμάτησε νωρίς την εκπαίδευσή της (τελείωσε μόνο τις δύο πρώτες τάξεις του Γυμνασίου), καθώς Γυμνάσιο δεν υπήρχε στο χωριό και έπρεπε να πηγαίνει στην Κρήτη.

Σε ηλικία 15 χρονών γνώρισε τον Δημήτρη Πλάκα, έναν αδιόριστο δάσκαλο που έμελλε να γίνει ο μέντοράς της. Από την πρώτη στιγμή τους ένωσε η αγάπη για τα βιβλία. 

Δύο χρόνια μετά το ζευγάρι παντρεύεται αλλά με την προϋπόθεση ότι η ίδια θα τελείωνε το Γυμνάσιο και θα σπούδαζε. Η ίδια μάλιστα σε συνέντευξή της είχε αποκαλύψει πως τα πρώτα χρόνια έμεναν μαζί με τους γονείς της, ώστε να μην ασχολείται με το νοικοκυριό και να μπορεί να διαβάζει.

Ακολούθησαν σπουδές σε Αθήνα και Σορβόννη με υποτροφίες από το ΙΚΥ, ενώ το ζευγάρι – όπως αποκάλυψε η ίδια – κατάφερε «να χτίσει σπιτικό» 15 χρόνια μετά τον γάμο του. Οι δυο τους τα έβγαζαν δύσκολα πέρα και όσα χρήματα κέρδιζαν τα δαπανούσαν σε βιβλία και παραστάσεις.

Το ζευγάρι δεν απέκτησε ποτέ παιδιά, όμως ο Δημήτρης Πλάκας είχε καταφέρει να μεταλαμπαδεύσει την αγάπη για τη μάθηση σε παρά πολλά παιδιά.

Ο σύζυγος της πέθανε τον Ιούνιο του 1992 και τάφηκε στον οικογενειακό τάφο της μητέρας του στη Σύρο. Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή της στα ΝΕΑ το 1998, ότι για χρόνια έβρισκε μηνύματα αγάπης από μαθήτριές του στον τάφο του.

Το 1992 διορίστηκε ως Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου. Υπό την αιγίδα της η Εθνική Πινακοθήκη φιλοξένησε σπουδαίες εκθέσεις αλλά και σημαντικά έργα, ενώ εκπονήθηκε μια απαιτητική ανακαίνιση και επέκταση.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Σεπτέμβριο του 2015 διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου. 

Η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 13 Ιουνίου του 2022.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις