Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Μαρινάκης για μισθούς των διοικητών των νοσοκομείων: «Δεν μιλάμε για golden boys» – Οι αμοιβές διευθυντών και επιμελητών του ΕΣΥ

Μαρινάκης για μισθούς των διοικητών των νοσοκομείων: «Δεν μιλάμε για golden boys» – Οι αμοιβές διευθυντών και επιμελητών του ΕΣΥ

Απάντηση στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και μέρους της κοινής γνώμης, ότι η κυβέρνηση με την αύξηση στους μισθούς των Διοικητών Νοσοκομείων, δίνει μισθούς  στα golden boys ενώ δεν ενισχύει το υγειονομικό προσωπικό, έδωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Δεν μιλάμε για golden boys καταρχάς. Και δεν καταλαβαίνω γιατί το να ενισχυθούν οι μισθοί των διοικητών των νοσοκομείων απαγορεύει να ενισχύονται και να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους μισθούς του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Εμείς θέλουμε λελογισμένα να κάνουμε και τα δύο, γιατί ξεκινήσαμε μία σημαντική μεταρρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου πλέον οι διοικητές -όχι μόνο των νοσοκομείων, αλλά συνολικά των ΝΠΔΔ, των οργανισμών του δημοσίου- θα επιλέγονται από μια αξιοκρατική διαδικασία με αυστηρά κριτήρια, αυστηρές προϋποθέσεις με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ. Τα έχουμε αναλύσει», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης για τους μισθούς των Διοικητών Νοσοκομείων. 

Στη συνέχεια τόνισε, πως η διαδικασία αυτή που ξεκινά να εφαρμόζεται στα νοσοκομεία έχει ως στόχο την προσέλκυση ανθρώπων από την αγορά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, οι μισθοί θα πρέπει να είναι πιο ανταγωνιστικοί. «Και έχουμε δει ότι σε άλλες περιπτώσεις που έχει γίνει αυτό, έχει αποδώσει με πολύ σημαντικά αποτελέσματα για το Κράτος, για τους Έλληνες φορολογούμενους», σημείωσε και πρόσθεσε πως είναι μια «συνειδητή κίνηση, για να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα βιογραφικά, ανθρώπους που είτε έχουν μείνει όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια στη χώρα, είτε έφυγαν στο εξωτερικό, για να διοικήσουν και τα νοσοκομεία μας και, γενικά, τους οργανισμούς».

Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης επισήμανε πως οι μισθοί γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ έπεσαν πολύ στα χρόνια της κρίσης και η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει σταδιακά τους μισθούς των ανθρώπων αυτών σε λογικά και σε μεγαλύτερα επίπεδα.

Π. Μαρινάκης: Συντονιστής διευθυντής ΕΣΥ, 4.350 ευρώ / Επιμελητής Α ΕΣΥ 4.097 ευρώ

Στη συνέχεια ανέφερε ορισμένα παραδείγματα:

Ένας συντονιστής διευθυντής κλάδου ΕΣΥ, εκτός ΜΕΘ, (γιατί όσοι είναι σε κλάδους εντός ΜΕΘ είναι πολύ μεγαλύτερες οι διαφορές), που ασκεί καθήκοντα προϊσταμένου τμήματος Ιατρικής υπηρεσίας, με δύο τέκνα, έπαιρνε με το προηγούμενο μισθολόγιο 2.954 ευρώ. Σήμερα παίρνει 3.228 ευρώ και από 01/01/2024, λόγω των αυξήσεων συνολικά, θα παίρνει, χωρίς εφημερίες, 3.387 ευρώ. Δηλαδή, θα έχει αύξηση σε σχέση με πριν, με τις δύο ενέργειες που κάναμε, 15%. Και με εφημερίες οι απολαβές του θα φτάσουν τα 4.355 ευρώ.

Σε μια κατώτερης κλίμακας κατηγορία, ένας επιμελητής Α ΕΣΥ με ένα παιδί σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έπαιρνε 2.359 ευρώ. Τώρα παίρνει 2.983 ευρώ. Και από 01/01/2024 θα παίρνει χωρίς εφημερίες 3.073 ευρώ. Θα έχει, δηλαδή, συνολική αύξηση περίπου 30%. Και με εφημερίες, προφανώς, αυτό θα φτάσει στις 4.097 ευρώ.

«Υπάρχουν αναλυτικά και είναι στη διάθεσή σας όλες οι επιμέρους κατηγορίες, από επιμελητή Β μέχρι και διευθυντή κλινικής», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης και τόνισε πως είναι δεδομένο πως θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια στην κατεύθυνση της αύξησης των αποδοχών και των ιατρών και των νοσηλευτών.

«Έχουν δοθεί επιδόματα, ειδικά επιδόματα για τις ΜΕΘ. Κι ακολουθείται μια τέτοια πολιτική, γιατί πολύ απλά βλέπουμε ότι χρειάζονται αυτές οι αυξήσεις, γιατί τις αξίζουν οι γιατροί, τις αξίζουν οι νοσηλευτές. Είναι οι πρωταγωνίστριες και οι πρωταγωνιστές του αγώνα που δόθηκε για να κρατηθεί όρθιο το ΕΣΥ στην πανδημία. Είναι αναγκαίο, και ειδικά σε περιοχές απομακρυσμένες, να είναι και πιο έντονες αυτές οι παρεμβάσεις για να προσελκύουμε κόσμο στο ΕΣΥ, αλλά, ταυτόχρονα, θέλουμε να προσελκύσουμε και δυνατά βιογραφικά για τις διοικήσεις των νοσοκομείων», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις