Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Μάριος Θεμιστοκλέους – Κορονοϊός: 30.000 άτομα έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου – Στόχος να γίνει μια «βαριά γρίπη»

Μάριος Θεμιστοκλέους – Κορονοϊός: 30.000 άτομα έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου – Στόχος να γίνει μια «βαριά γρίπη»

 «Απώτερος στόχος μας είναι να εξελιχθεί ο κορονοϊός ως μια “βαριά γρίπη” που δε θα επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνική μας ζωή» ανέφερε ο γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Συντονιστής του Εμβολιαστικού Σχεδίου «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, εκτός από την πορεία του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, αναφέρθηκε και στον επόμενο στόχο που είναι ένα νέο ψηφιοποιημένο σύστημα Υγείας με τη συμμετοχή και τη συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας: «Η ψηφιοποίηση, αποτελεί βασικό βραχίονα των νέων αλλαγών» και «η Επιχείρηση “Ελευθερία” μας δείχνει το δρόμο για την επόμενη ημέρα».

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως στην Ελλάδα «Περισσότεροι από 6.440.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, το 61% δηλαδή του γενικού πληθυσμού και το 70% του ενήλικου πληθυσμού» και συμπλήρωσε πως στόχος είναι να γίνει ο ιός μια «βαριά γρίπη». Ωστόσο, σημείωσε πως «δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι με επιστημονικά δεδομένα, εάν δηλαδή πρέπει να φτάσουμε το 70%, το 75% ή το 80% εμβολιασμών, και μάλιστα φάνηκε ότι μπορεί να αλλάζει στην πορεία. Για παράδειγμα, λόγω της μετάλλαξης δέλτα οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά. Σύμφωνα με αυτά ο στόχος παραμένει να εμβολιαστούν όσοι περισσότεροι γίνεται και ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες που είναι πιο ευπαθείς και ευάλωτοι στον ιό».

Υπογράμμισε πως «Μέχρι στιγμής στους άνω των 50 ετών έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 80%, δηλαδή 8 στους 10 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί».

Να αποφύγουμε γενικευμένο lockdown

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown τόνισε πως «γίνεται κάθε προσπάθεια για να αποφύγουμε ένα γενικευμένο lock- down με τις πολύ σοβαρές συνέπειες του. Διανύοντας την τρίτη χρονιά της πανδημίας, δεν είμαστε πλέον απροστάτευτοι απέναντι στον ιό. Έχουμε στα χέρια μας το πιο δυνατό όπλο πρόληψης και προστασίας, το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος».

Σχετικά με τους αντιεμβολιαστές είπε: «Οι προεκτάσεις του φαινομένου των αντιεμβολιαστών είναι σαφώς ένα ανησυχητικό γεγονός και είναι αρκετά δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε. Η πλειοψηφία της κοινωνίας μας όμως και το 60% των συμπολιτών μας που έχει ήδη εμβολιαστεί μας δίνει την απάντηση και στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι ο εμβολιασμός είναι δώρο ζωής».

Αναφέρθηκε και στην τρίτη δόση λέγοντας πως: «Βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας της τρίτης δόσης και ήδη 30.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί», ενώ για τον εμβολιασμό των παιδιών σημείωσε: «Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 165.000 παιδιά 12-17 ετών, το 25% των ηλικιών αυτών. Τώρα σε σχέση με το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών παιδιάτρων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα διαδικαστικά, έχουν πραγματοποιηθεί και οι απαραίτητες εκπαιδεύσεις και το μόνο που μένει είναι όσοι ιδιώτες παιδίατροι επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα να το δηλώσουν και να προχωρήσουν τις διαδικασίες». 

Εκτίμησε πως «στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα έχουν ξεκινήσει οι πρώτοι εμβολιασμοί στα ιατρεία των παιδιάτρων».

Για τους εικονικούς εμβολιασμούς ανέφερε: « εικονικοί εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί είναι σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και είναι ελάχιστες μπροστά στο μέγεθος των εμβολιασμών. Χαρακτηριστικά η μεγαλύτερη περίπτωση που έχουμε αντιμετωπίσει με απόλυτη διαφάνεια και τηρώντας κάθε πρωτόκολλο για αυτές τις περιπτώσεις, είναι στο Κ.Υ Παλαμά. Οι έλεγχοι συνεχίζονται κανονικά και δεν υπάρχει η παραμικρή ανοχή σε τέτοιου είδους περιστατικά».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις