Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Μάριος Θεμιστοκλέους: «Παράθυρο» για λήξη πιστοποιητικού εμβολιασμού – Μάλλον δεν θα χρειαστεί τέταρτη δόση

εμβόλιο Θεμιστοκλέους

Ανοιχτό το ενδεχόμενο το πιστοποιητικό εμβολιασμού να έχει ημερομηνία λήξης – σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί κοινή απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο – άφησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους

Όπως εξήγησε, ο Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ συζήτηση για λήξη του πιστοποιητικού έχει ανοίξει και σε επιστημονικό σκέλος και σε διοικητικό σκέλος. Στη Γαλλία προχώρησαν σε λήξη πιστοποιητικού εμβολιασμού στους άνω των 65 ετών, γίνεται συζήτηση σε επίπεδο υπουργών ΕΕ, αν δεν υπάρξει κοινή απόφαση μπορεί κι η χώρα μας να προχωρήσει σε διαφορετική κατεύθυνση ανέφερε.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης πως «η πλατφόρμα για την τρίτη δόση θα ανοίγει στους 5,5 μήνες για να κάνεις εμβόλιο στους 6 μήνες».

Σχετικά με το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης ο Μάριος Θεμιστοκλέους εκτίμησε πως «μάλλον δεν θα χρειαστεί τέταρτη δόση» και όπως είπε λογικά δε θα χρειαστεί, καθώς τα μέχρι τώρα επιστημονικά στοιχεία λένε ότι με την τρίτη θα αποκτάς μόνιμο βαθμό ανοσίας.

Ωστόσο, σημείωσε πως αυτό: «Δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά λογικά μέχρι στιγμής μάλλον δε θα χρειαστεί τέταρτη». Για την πορεία του εμβολιασμού σημείωσε: «Έχουμε 225.000 με 230.000 ραντεβού πρώτης δόσης και περίπου 300.000 ραντεβού τρίτης δόσης τις τελευταίες 10 μέρες. Έχουμε φτάσει στους 55.000 εμβολιασμούς την ημέρα από 20.000 εμβολιασμούς την ημέρα».

«Αυτό είναι πολύ καλό, το ζητούμενο είναι αυτό να συνεχιστεί πέρα από αυτή την εβδομάδα και να το δούμε να αναπτύσσεται πέρα από τις 10 ή 20 μέρες, είναι πολύ σημαντικό» τόνισε. 

Όπως είπε το ένα κίνητρο είναι η ανακοίνωση των μέτρων, ενώ το δεύτερο είναι ότι λόγω των πολλαπλών κρουσμάτων έχουν τρέξει κάποιοι να εμβολιαστούν, καθώς συνειδητοποίησαν ότι ο ιός είναι εδώ και «δε θα φύγει με μαγικό ραβδί».

Το σημαντικότερο, τόνισε, είναι να εμβολιαστούν τα άτομα τρίτης ηλικίας να κάνουν και τρίτη δόση, φθίνει η ανοσία του εμβολίου, ειδικά στα άτομα άνω των 60 ετών και σημείωσε πως είναι επιτακτική η αναμνηστική δόση στους ανοσοκατεσταλμένους στον 1 μήνα μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου εμβολιασμού.

«Η πλατφόρμα για την τρίτη δόση θα ανοίγει στους 5,5 μήνες για να κάνεις εμβόλιο στους 6 μήνες, θα ανακοινώσουμε τη Δευτέρα την ακριβή ημερομηνία που ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, θέλει μικρή τεχνική προσαρμογή» σημείωσε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις