Τετάρτη, 29 Μαΐ
24oC Αθήνα

Μάριος Θεμιστοκλέους: Τρίτη δόση για όλους στους 4 μήνες – Το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Κορονοϊός: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας η τρίτη δόση του εμβολίου

Το απόγευμα της Παρασκευής (3.12.2021) αναμένονται οι ανακοινώσεις για την τρίτη δόση, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο ίδιος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ σημείωσε πως το πιθανότερο είναι να ανοίξει για όλους η τρίτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό στους τέσσερις μήνες.

«Υπάρχουν τα διαθέσιμα ραντεβού έχουμε το μηχανισμό. Όταν ανοίξει η πλατφόρμα. Όσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί, έχουμε το μηχανισμό, θα το στηρίξουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά για την τρίτη δόση κατά του κορονοϊού. 

Μάλιστα, ανέφερε πως την Πέμπτη κλείστηκαν 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης, τα 17.000 είναι ραντεβού για πρώτη δόση στους 60 ετών και άνω, ενώ σημείωσε πως συνολικά από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί 45 χιλιάδες ραντεβού μέχρι στιγμής.  

 

Σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον τόνισε πως «θα γνωρίζουμε σε περίπου 10 μέρες αν τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη Όμικρον». «Κανείς δεν συζητάει αυτή τη στιγμή για τέταρτη δόση εκτός από πολύ εξειδικευμένες κατηγορίες ελαχίστων εξαιρέσεων ανοσοκατεσταλμένοι κλπ» ξεκαθάρισε. 

«Έχουμε εμβολιάσει το 78% του ενήλικου πληθυσμού. Οι 60 και άνω είναι πιο ευπαθείς ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός, πάμε χωρία και σε πλατείες» συμπλήρωσε.

 

Οι εμβολιασμένοι του εξωτερικού

Διευκρίνισε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό με δύο δόσεις και θέλουν να κάνουν την τρίτη δόση στην Ελλάδα, αν πάνε σήμερα το απόγευμα στα ΚΕΠ και έχουν εμβολιαστεί σε τρίτη χώρα με ένα από τα τέσσερα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στη χώρα μας (ΑstraΖeneca, Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) «θα περαστούν οι δύο δόσεις στο δικό μας σύστημα και θα προγραμματιστεί το ραντεβού για την αναμνηστική εδώ και μόνο στην περίπτωση που την κάνουν εδώ θα πάρουν ελληνικό και κατ’ επέκταση και ευρωπαϊκό πιστοποιητικό».  

Σημείωσε πως για τα υπόλοιπα 5 εμβόλια που δεν χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα (Sinopharm, Sputnik κλπ) από τρίτες χώρες η διαδικασία θα ξεκινήσει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Τέλος για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό θα υπάρχει τεχνική λύση που θα αναπτυχθεί τις επόμενες 10 με 15 μέρες για να μην υποπέσουν στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σημείωσε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις