Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Μάτι Αττικής: Το πριν και το μετά της καταστροφής μέσα από συγκλονιστικά πλάνα – Η σύγκριση στα ίδια σημεία – video

Μάτι Αττικής: Το πριν και το μετά της καταστροφής μέσα από συγκλονιστικά πλάνα – Η σύγκριση στα ίδια σημεία – video

Το Μάτι Αττικής δεν είναι πλέον ένας ειδυλλιακός και καταπράσινος προορισμός. Οι συγκλονιστικές εικόνες προκαλούν θλίψη…

Στάχη και δάκρυα παντού στο Μάτι Αττικής. Ο άλλοτε καταπράσινος οικισμός της Ανατολικής Αττικής, έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα. Από τις περισσότερες εικόνες λείπει το χρώμα. Τα πάντα καμένα. Περιουσίες κατεστραμένες και άνθρωποι απελπισμένοι με τον φόβο τους να εναλάσσεται με την οργή που νιώθουν, για όλους εκείνους που τους άφησαν αβοήθητους.

Η πυρκαγιά στο Μάτι εισέβαλε με πρωτοφανή ταχύτητα και έκαψε δεκάδες σπίτια και οχήματα. Λόγω της γρήγορης εξάπλωσης, αλλά και της ώρας, ελάχιστοι αντέδρασαν όσο γρήγορα απαιτούσαν οι συγκυρίες με αποτέλεσμα δεκάδες να πεθάνουν μέσα στα σπίτια τους, ενώ επίσης πολλοί έχασαν τη ζωή τους στα αυτοκίνητά τους καθώς παγιδεύτηκαν λόγω του μποτιλιαρίσματος που προκλήθηκε, με αποτέλεσμα να αποτεφρωθούν. Η κρατική μηχανή δεν κατάφερε να αντιδράσει για να προστατέψει τους ανθρώπους.

Κάποιοι άλλοι πέθαναν και από την εισπνοή του καπνού που είχε κατακλείσει την περιοχή. Ουσιαστικά, λόγω της έκτασης του μετώπου της φωτιάς, μόνο όσοι κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή σώθηκαν, ωστόσο κάποιοι πνίγηκαν στην θάλασσα στην προσπάθεια τους να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα. Εντοπίστηκαν επίσης 26 νεκροί όπου βρέθηκαν αγκαλιασμένοι σε ένα σημείο μόλις λίγα μέτρα δίπλα στην παραλία, καθώς παγιδεύτηκαν πάνω από έναν γκρεμό που τους εμπόδισε να φτάσουν σε αυτήν.

Στο επόμενο βίντεο βλέπουμε τη δραματική αλλαγή στο Μάττι Αττικής μέσα σε ένα μήνα. Τα πάντα άλλαξαν με τρόπο δραματικό. Οι εικόνες της ομάδας “Up Drones” είναι αποκαλυπτικές και σαρώνουν το διαδίκτυο…

Το πριν και το μετά στο Μάτι Αττικής

Λέκκας: Αυτά είναι τα αίτια της τραγωδίας

«Μάνδρα και Ραφήνα συνολικά είναι οι ίδιες περιπτώσεις πολεοδομικής και χωροταξικής αυθαιρεσίας, οι οποίες επλήγησαν από δύο διαφορετικά φαινόμενα, από τις πλημμύρες η Μάνδρα και από τις φωτιές η Ανατολική Αττική» τόνισε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Είναι δεδομένο ότι είχαμε να κάνουμε με ένα ακραίο φαινόμενο. Το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζουμε και πώς από την άλλη πλευρά διαχρονικά έγιναν εγκληματικές ενέργειες και διαδικασίες σε ό,τι αφορά το στήσιμο των οικισμών μας, το στήσιμο των πόλεων, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με μία Μάνδρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας. (διαβάστε περισσότερα εδώ)

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις