Ελλάδα

Μάτι: Δήμοι και Περιφέρεια ασκούν εφέσεις παρά τη νομοθετική διάταξη καταγγέλλει ο Σύλλογος Θανόντων και Εγκαυματιών

«Αλήθεια, τελικώς οι νόμοι αυτού του κατά τα άλλα ευνομούμενου κράτους τι εφαρμοστική ικανότητα έχουν και ποιους αφορούν;», διερωτώνται οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Εξακολουθούν να καταθέτουν εφέσεις κατά αποφάσεων που αφορούν θύματα από τη φωτιά που κατέκαψε το Μάτι, η Περιφέρεια και οι Δήμοι Ραφήνας και Μαραθώνα, παρά τη νομοθετική διάταξη που ορίζει την παραίτηση του Δημοσίου ή των ΟΤΑ από ένδικα μέσα, τόσο για την τραγωδία στο Μάτι, όσο και για θύματα της πλημμύρας στη Μάνδρα.

Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη (20.05.2025) ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών της 23ης Ιουλίου 2018 και την τραγωδία με τη φονική φωτιά στο Μάτι στην Ανατολική Αττική.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

«Οι συγγενείς θανόντων και εγκαυματίες, 7 χρόνια τώρα σχεδόν προσπαθούμε να διακρίνουμε και αναδείξουμε την αλήθεια πίσω από όσα αφορούν στα γεγονότα της τραγωδίας που στιγμάτισε για πάντα με κάθε τρόπο τις ζωές όλων μας, παρακολουθώντας και τα όσα από τότε διαδραματίζονται στον απόηχό της.

Όπως εξαρχής έχουμε επανειλημμένως τονίσει, η τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018 και η από μέρους κράτους αντιμετώπιση αυτής δεν αφορά μόνο εμάς αλλά όλη την κοινωνία καθώς στην δική μας θέση μπορεί οποιοσδήποτε να βρεθεί.

Με το άρθρο 224 του Νόμου 5193/2025 που έχει δημοσιευθεί ήδη από τις 11/4/2025, ορίζεται ότι: το Ελληνικό Δημόσιο ή οι Ο.Τ.Α. α’ ή β’ βαθμού δεν ασκούν ένδικο μέσο ή παραιτούνται από το ασκηθέν, κατά οριστικών αποφάσεων πρωτοβαθμίων διοικητικών Δικαστηρίων, με τις οποίες σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ ή β’ βαθμού κατ’ εφαρμογή των διατάξεων περί αστικής ευθύνης, επιδικάζονται:

α) χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης υπέρ μελών οικογένειας προσώπου που απεβίωσε ή λόγω ηθικής βλάβης εξαιτίας τραυματισμού προσώπου και

β) νοσήλια, έξοδα κηδείας ή παροχή κατά το άρθρο 931 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984, Α’ 164) είτε κατά την πλημμύρα της 15ης.11.2017 στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας Αττικής είτε κατά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 23η.7.2018 στην Ανατολική Αττική.

Παρόλα αυτά, παρατηρείται ήδη το φαινόμενο οι εμπλεκόμενοι Δήμοι Ραφήνας και Μαραθώνος καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, εναντιούμενοι στην ανωτέρω ρητή νομοθετική διάταξη, μετά την έκδοση του νόμου, να καταθέτουν εφέσεις κατά οριστικών αποφάσεων, συνεχίζοντας τον εμπαιγμό και την ταλαιπωρία μας, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως τόσα χρόνια όχι απλά δεν υπήρξε σε αυτούς συναίσθηση και ενσυναίσθηση, αλλά αντίθετα φαίνεται πως οι ΟΤΑ έχουν απαξιώσει πλήρως τους θεσμούς, την αξία της ανθρώπινης ζωής και τον σεβασμό στους συγγενείς των θανόντων θυμάτων και τους εγκαυματίες θύματα.

Αλήθεια, τελικώς οι νόμοι αυτού του κατά τα άλλα ευνομούμενου κράτους τι εφαρμοστική ικανότητα έχουν και ποιους αφορούν;».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καιρός σήμερα: Συννεφιές, βροχές στα ανατολικά και ψύχρα – 7 μποφόρ στο Αιγαίο
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 και τοπικά στα νότια 7 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν από ανατολικές έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ, στην περιοχή των Κυθήρων έως 6 μποφόρ
Κρύο στην Αθήνα
«Είδα τη ζωή να περνά από μπροστά μου» λέει ο φοιτητής που τραυματίστηκε από τσεκούρι στα επεισόδια στου Ζωγράφου
«Ήταν μία μολότοφ που έπεσε πάνω στα κάγκελα και ένας φοιτητής ήταν μπροστά και άρπαξε ολόκληρος, από το πόδι μέχρι το κεφάλι είχε αρπάξει» λέει στο Mega και συγκλονίζει ο φοιτητής του ΕΚΠΑ
Ζωγράφου
8
Από 200 μέχρι 700 ευρώ τον μήνα έδινε το κύκλωμα της Θεσσαλονίκης στον γνωστό ηθοποιό που λειτουργούσε ως «αχυράνθρωπος»
Ο ηθοποιός και μοντέλο ομολόγησε ότι τον προσέγγισαν επειδή είχε οικονομικό πρόβλημα, γνωστός δικηγόρος ανάμεσα στους εμπλεκόμενους - Από βδομάδα οι απολογίες των 16 που παραμένουν υπό κράτηση, ελεύθεροι αφέθηκαν οι 2
Οι συλληφθέντες του κυκλώματος στην Θεσσαλονίκη, έξω από τα δικαστήρια
72