Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Μάτι έξι μήνες μετά τη φωτιά: Video των κατοίκων ραγίζει καρδιές

Μάτι φωτιά

Έξι μήνες συμπληρώνονται σήμερα, 23 Ιανουαρίου, από το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018. Από το απόγευμα που η φωτιά στην ανατολική Αττική κόστισε 100 ζωές στο Μάτι.

Με αφορμή την επέτειο των έξι μηνών από την εθνική τραγωδία με τους 100 νεκρούς, οι κάτοικοι στο Μάτι, εκείνοι που έχασαν τους ανθρώπους και τα σπίτια τους, έφτιαξαν ένα video επτά λεπτών. Ένα video γροθιά στο στομάχι, που κάνει καρδιές να ραγίζουν.

Το video ξεκινά με δυο μικρά παιδιά, ντυμένα στα λευκά, σε μια κατεστραμμένη από τη φωτιά το Μάτι παιδική χαρά. «Γιατί είναι όλα τόσο άσχημα;» ρωτά το μικρό αγόρι. Και το κορίτσι του απαντά: «Μα δεν ξέρεις; Δεν έχεις δει στην τηλεόραση; Αφού φταίμε».

«Καήκαμε επειδή αφήσαμε τη φωτιά;» είναι το μήνυμα που ακολουθεί, πριν από τη μαρτυρία ενός επιζώντα, του εγκαυματία Κωνσταντίνου Ζορμαλιά, που περιγράφει τις δραματικές στιγμές που έζησε το απόγευμα της 23ης Ιουλίου. Πως πέρασε δυο φωτιές για να φύγει από το σπίτι του, πως δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από την πυροσβεστική, ούτε από την αστυνομία.

Ο Νίκος Γιαννόπουλος έχασε τη μητέρα του στη φωτιά στο Μάτι. Τον ενημέρωσε η γυναίκα του πως καίγεται η Πεντέλη, λέει. Πως σε μισή ώρα έφτασε στο Μάτι από το Μοναστηράκι. «Δεν άκουσα ούτε είδα ούτε Πυροσβεστική ούτε Αστυνομία. Καμία καμπάνα δεν χτύπησε για να ενημερώσει κανέναν και μέχρι να προλάβω να φτάσω εδώ που βρίσκομαι τώρα, η μητέρα μου είχε καεί».

«Χάσαμε 100 ανθρώπους εδώ όλα έγιναν όπως έπρεπε» είναι το επόμενο μήνυμα. Και στο video παρουσιάζεται απόσπασμα από την έκθεση του εμπειρογνώμονα, σύμφωνα με την οποία η εκκένωση θα μπορούσε να είναι γίνει μέσα σε 15 – 20 λεπτά με άνετο βάδισμα.

Ο Μανώλης Χατζηχρήστος, που κατάφερε να σωθεί, περιγράφει πως η φωτιά τον εγκλώβισε μέσα στο σπίτι του επί μιάμιση ώρα. Τηλεφώνησε, λέει, στην αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο δήμο, στην Πολιτική Προστασία αλλά «ευτυχώς δεν μου απάντησε κανείς γιατί θα με οδηγούσαν κι εμένα εκεί που οδήγησαν τους άλλους 100, μέσα στην καρδιά της φωτιάς».

Στο επόμενο πλάνο, δυο κορίτσια με λευκά μπλουζάκια και τις λέξεις «δεν θα ήταν 100» γραμμές πάνω, στέκονται στον κυκλικό κόμβο του Αγίου Ανδρέα. «Αν ένας άνθρωπος είχε σταθεί εδώ να κλείσει τον παραλιακό, σίγουρα δεν θα ήταν 100».

Η Αθηνά και η Βάλια Μουτάφη είναι δυο από τους κατοίκους που έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν. Εκείνες έζησαν αλλά ο Βίκτωράς τους, δεν κατάφερε να ζήσει. Η μητέρα του Αθηνά περιγράφει πως είδε τη φίλη της και τον γιό της να χάνονται στη θάλασσα. Είδε τον γιο της να επιπλέει μπρούμυτα. Εκείνη και η κόρη της συνέχισαν να παλεύουν με τα κύματα για σχεδόν άλλες δυο ώρες. «Μου έλεγε η κόρη μου “μαμά θα πεθάνουμε;”. Της έλεγα “όχι”, ψέματα βέβαια της έλεγα, κι εγώ πίστευα ότι “εδώ τελείωσε”».

Ακολουθεί ένας μονόλογος που κλείνει με τη φράση «δεν ξεχνώ» και το πλάνο «επιστρέφει» εκεί απ’ όπου ξεκίνησε: στην παιδική χαρά. Ένα κορίτσι ντυμένο στα λευκά κι αυτό να λέει: «Το Μάτι κάηκε από τη φωτιά, εμείς επειδή ήμασταν μόνοι».

Το video τελειώνει με την εικόνα της κατεστραμμένης παιδικής χαράς κι ένα ακόμη μήνυμα: «Δεν ξεχνώ και τώρα ξεκινώ!».

Δείτε το

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις