Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Μάτι: “Έρχονται το κέρατό μου”! Εξοργιστικές απαντήσεις των Αρχών στους πολίτες που καίγονταν!

Μάτι
Φωτογραφίες αρχείου από: Intime

Πυροσβεστική και αστυνομία έδωσαν ρεσιτάλ αγένειας και θράσους την ώρα που άνθρωποι καίγονταν ζωντανοί στο Μάτι.
Σοκάρουν οι διάλογοι που έχουν καταγραφεί την ώρα της τραγωδίας.
Βωμολοχίες, ειρωνεία και… αντιπροτάσεις ενώ η πύρινη λαίλαπα έκαιγε ό, τι έβρισκε μπροστά της.
“Δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε όταν κινδυνεύει κάποιος” – “Μ@λ@κ@ είναι να πεθάνει ο παππούς”, κάποια από τα… μαργαριτάρια.

Την πλήρη κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι αποτυπώνουν οι διάλογοι που καταγράφηκαν με τους τηλεφωνητές – χειριστές του προγράμματος της πυροσβεστικής για τη διαχείριση των συμβάντων διάσωσης και πυρκαγιών σε σπίτια “199” – ΣΕΚΥΠΣ οι οποίοι αναφέρονται στη διάταξη των εισαγγελέων που χειρίστηκαν την υπόθεση και άσκησαν χθες ποινικές διώξεις σε βάρος 20 προσώπων.

Μάλιστα σοκάρει η απαράδεκτη συμπεριφορά σε βάρος πολιτών που κινδύνευε η ζωή τους των των τηλεφωνητών.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που ακολουθεί:

– «Έρχονται κυρία μου, έρχονται, το κέρατο μου, έρχονται».

– «Αυτό σας λέω κυρία μου ό, τι μπορούμε κάνουμε δέκα πέντε αυτοκίνητα είκοσι έρχονται, μακάρι να γεννήσουμε και άλλα».

– «Δεν κατάλαβα το ύφος σας κύριε….όχι, όχι τι είσαστε εσείς τι δεν καταλάβατε πολίτης είμαι έχετε υποχρέωση τι είσαστε μαγαζί σας είναι η Πυροσβεστική, δεν το κατάλαβα; ….Κι εγώ δεν το κατάλαβα».

– «Εντάξει δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε κινδυνεύει κάποιος, μπορεί να κινδυνεύει κάποιος άνθρωπος θα το δούμε έτσι; Θα ρθει».

– «Καπνό… την Αττική ο καπνός μην παραπονιέστε και φωνάζετε όλοι».

Απαράδεκτη αντιμετώπιση και προς τους φορείς

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, ανάλογη ήταν η συμπεριφορά και απέναντι σε εμπλεκόμενους φορείς. Αυτό προκύπτει , σύμφωνα με τους ειςαγγελείς και σε συνομιλία με την άμεση δράση: «Θέλω τροχαία στα φανάρια στη διασταύρωση στη Ραφήνα… Στη Ραφήνα έχω φωτιές από εκεί πέρα… Τι είναι αυτό στο Ν. Βουτζά, χε@@@καμε. Ο παππούς θα πεθάνει εκεί μέσα, μ@@@@@ είναι να πεθάνει ο παππούς… Θέλω τροχαία στη διασταύρωση για Ραφήνα».

Οι εισαγγελείς διαπιστώνουν πως ήταν μικρός ο αριθμός των χειριστών – τηλεφωνητών καθώς ήταν μόλις τρεις ενώ η λειτουργία του προγράμματος έφτασε στο 19:17 της 23ης Ιουλίου στο μέγιστο της απόδοσης και λειτουργίας του. Μετά από το χρονικό αυτό σημείο η υπηρεσία κατέστη ανενεργή καθώς δεν ήταν έτοιμη και ικανή να διαχειριστεί τα περιστατικά αποτελεσματικά αλλά ούτε καν στοιχειωδώς, όπως αναφέρεται στη διάταξη.

Δίχως τέλος οι σοκαριστικές συνομιλίες όσο έκαιγε η φωτιά στο Μάτι

Σε άλλη συνομιλία η οποία καταγράφηκε στις 18:13 μία οικογένεια που βρίσκεται στο σπίτι της στο Νέο Βουτζά επικοινωνεί με το “199” την ώρα που η αυλή τους φλέγεται και το αυτοκίνητο τους έχει καεί: «Γύρω γύρω τώρα καίγονται όλα, έχουν καεί όλα εμείς είμαστε μέσα, έχει πολύ καπνό… χάλασε το αυτοκίνηητό μας, κάηκε, τί λέτε τώρα;…».

Ο χειριστής – τηλεφωνητής απάντησε: «Σιγά – σιγά προς την παραλία δεν μπορείτε να πάτε; Έχετε αυτοκίνητο;» Και μία γυναίκα του απάντησε: «Όχι ρε παιδιά αφού έχω μωρό 13 μηνών και πόσο θα αναπνεύσει λίγο, δεν ξέρω κάντε κάτι».

Σύμφωνα με τη διάταξη, ο χειριστής – τηλεφωνητής δύο λεπτά αργότερα «αντί να προβεί στην αποστολή δυνάμεων για τη διάσωση των κινδυνευόντων στην ως άνω οικεία διαβιβάζει το συμβάν στο ΚΕΠΠ αναφέροντας του: «ο Δήμος δενμπορεί να βάλει ένα αυτοκίνητο για να βοηθήσει, τα δικά μας σβήνουν» και το ΚΕΠΠ απαντά: «ναι παιδιά όμως δεν γίνεται όλοι εσείς να παίρνετε μόνο το δικό μου τηλεφωνο, έχει και δίπλα τρία τέσσερα εδώ πέρα» και συνεχίζοντας αναφέρει: «αυτή η κυρία δεν γίνεται να πάρει τηλεφωνο το 100 να πάει ένα περιπολικό; Αυτά που είπε σε εσένα δεν μπορούσε να τα πει στο 100;».

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, σε άλλη περίπτωση, όπως αναφέρουν οι εισαγγελείς στις 18:57 μμ πολίτης από το Μάτι επικοινωνεί με το 199 ενημερώνοντας τους για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν τρεις γυναίκες καθώς έξω από το σπίτι τους καίγονταν δέντρα. Ο πολίτης ζήτησε βοήθεια για τη διάσωση και μεταφορά των γυναικών σε ασφαλή περιοχή και ο τηλεφωνητής του απάντησε: «Νταξει (αλ) πάρα πολλά περιστατικά όμως που είναι έτσι αντίστοιχα με τα δικά σας και κατασκηνώσεις προσπαθούμε να εκκενώσουμε και γίνεται χαμός» και «να σας πω, πάρτε και το 100 την αστυνομία αν μπορούν να κάνουν και αυτοί μεταφορά».

Δείτε και σχετικό ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις