Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ματίνα Παγώνη – Μετάλλαξη Όμικρον: Ίσως χρειαστούμε επιπλέον δόση εμβολίου, λάθος ένα γενικό lockdown

Ματίνα Παγώνη – Μετάλλαξη Όμικρον: Ίσως χρειαστούμε επιπλέον δόση εμβολίου, λάθος ένα γενικό lockdown

Δεν είναι σαφές αν η νέα μετάλλαξη Όμικρον καλύπτεται από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού σημείωσε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη και δήλωσε πως αν χρειαστεί θα χορηγηθεί και επιπλέον δόση του εμβολίου.

Η Ματίνα Παγώνη μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ και αποκάλυψε πως ενδεχομένως να χρειαστεί επαναπροσαρμογή του εμβολίου για τη μετάλλαξη Όμικρον η οποία θα ολοκληρωθεί σε περίπου 100 ημέρες, εξήγησε.

Η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ συνέστησε ψυχραιμία, καθώς – όπως είπε – δεν έχουν απαντηθεί κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την μετάλλαξη Όμικρον λέγοντας πως: «Να είμαστε ψύχραιμοι, υπάρχει ένας πανικός. Ακόμα δεν έχουν απαντηθεί δυο βασικά ερωτήματα που είναι σημαντικά για τους επιστήμονες. Πρώτα από όλα δεν ξέρουμε άμα την πιάνει το εμβόλιο, πολύ πιθανόν να την καλύπτει και επίσης πόσο μεταδοτική είναι επειδή έχει 32 μεταλλάξεις σε σχέση με την Δέλτα που έχει 16».

Τόνισε πως η νέα μετάλλαξη Όμικρον δεν δείχνει να είναι πιο θανατηφόρα από άλλες μεταλλάξεις.

Σχετικά με το αν η νέα μετάλλαξη έρθει στην Ελλάδα, η ίδια εξήγησε πως αν γίνουν πλήρεις ταξιδιωτικοί έλεγχοι και τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί. 

 

Τι θα γίνει τα Χριστούγεννα

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, η κ. Παγώνη επισήμανε πως με αυτούς τους αριθμούς κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων «δεν θα κάνουμε ωραία Χριστούγεννα» και συνέχισε λέγοντας πως: «Τα Χριστούγεννα θα είναι με περιορισμούς. Πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα από τον καθέναν από εμάς».

Μίλησε και για τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα κρούσματα και παράλληλα να αποφύγει το γενικό lockdown. Η ίδια τόνισε ότι συμφωνεί τόσο με την αύξηση των rapid τεστ σε ανεμβολίαστους, από 2 σε 3, όσο και με την καθολική χρήση μάσκα σε εξωτερικούς χώρους,

Μάλιστα, επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη διενέργεια rapid test για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ: «Πολλοί μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί και να μην το καταλαβαίνουμε» σημείωσε.

Τέλος, υπογράμμισε πως αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε lockdown τότε θα κάνει μεγάλο λάθος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν υφίσταται τέτοιο σενάριο με 67% εμβολιασμούς.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις