Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ματίνα Παγώνη: Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν από τη μετάλλαξη Όμικρον – Δεν τη γλιτώνουν

Ματίνα Παγώνη: Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν από τη μετάλλαξη Όμικρον – Δεν τη γλιτώνουν

Στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ εμφανίστηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού. Η κ. Παγώνη απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο και τόνισε πως: «Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μπορεί να κινδυνέψουν από την Όμικρον».

«Οι άνω των 60 που έχουν υποκείμενα νοσήματα να τρέξουν να εμβολιαστούν, γιατί η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική. Οι ανεμβολίαστοι δε θα τη γλιτώσουν από την Όμικρον. Και κάποιοι από αυτούς μπορεί να νοσηλευτούν σε απλές κλίνες, μπορεί να έχουν επιπλοκές και να μπουν σε ΜΕΘ» δήλωσε η Ματίνα Παγώνη. Έσπευσε να τονίσει πως αυτοί που έχουν απλά συμπτώματα είναι εμβολιασμένοι. 

Σχετικά με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας υποστήριξε πως δικαιολογούνται εξαιτίας του υψηλού αριθμού κρουσμάτων: «Όταν έχεις τόσα περιστατικά, δεν είναι δυνατόν να μη νοσηλευτούν, να μην κάνουν επιπλοκές και να μην έχουμε θανάτους. Αν είχαμε μικρότερο αριθμό κρουσμάτων θα ήταν διαφορετικά». Μάλιστα, εξήγησε ότι οι σκληροί δείκτες θα αρχίσουν να μειώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα γίνει πιο εμφανής από τις 23-24 Ιανουαρίου. 

Τόνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι η πιο δύσκολη μετάλλαξη μέχρι στιγμής και είναι αυτή που έχει καλύψει όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ. 

Αναφέρθηκε και στη θεραπεία με τα αντιικά χάπια, τα οποία έχουν έρθει στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι δε θα είναι διαθέσιμα σε όλους, καθώς θα κατατίθεται αίτηση στη σχετική πλατφόρμα και ειδική επιτροπή θα εγκρίνει αυτούς που θα τα παίρνουν.

«Κάποιοι νομίζουν ότι τα παίρνουμε και γινόμαστε καλά όταν νοσήσουμε, ωστόσο θα ακολουθηθεί η αντίστοιχη διαδικασία με τα μονοκλωνικά. Δε θα τα πάρουν όλοι. Αυτό που προέχει είναι ο εμβολιασμός», ανέφερε. 

Τέλος, επανέλαβε πως Πάσχα θα κάνουμε κανονικά στα χωριά μας, όμως τις Απόκριες θα φοράμε ακόμα μάσκες και και κατέληξε λέγοντας πως: «Η μέρα που θα μειώσουμε στο ελάχιστο τις απλές κλίνες θα είναι η μεγαλύτερη ανάσα για τον ιατρικό κόσμο».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις