Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Η μάχη της πλατείας – Έβγαλαν μαχαίρια και… μεζούρες για τη συγκέντρωση

Συλλαλητήριο

– Από 140.000 (αστυνομία) ως 1.500.000 (διοργανωτές) ο κόσμος στο συλλαλητήριο
– Η σπουδή της Αστυνομίας να δώσει “νούμερα” από τις 12:00 το μεσημέρι
– Το ελικόπτερο και ο υπολογισμός για 1,5 άτομα ανά τετραγωνικό

Πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες σήμερα είναι το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα, μόνο που η ανάγνωση είναι… διαφορετική. Από την πρώτη στιγμή, όλοι άρχισαν να… μετράνε το μέγεθος. Πρώτη, έσπευσε να το κάνει, η Αστυνομία με επίσημη ανακοίνωση που βγήκε κοντά στις δύο το μεσημέρι και έδινε στοιχεία… για τις 12:00.

Η ΕΛ.ΑΣ. έσπευσε να δώσει μέγεθος για τον όγκο των συγκεντρωμένων δύο ώρες πριν την επίσημη έναρξη της εκδήλωσης και ενώ καθ’ ομολογία όλων ο κόσμος ακόμη δεν είχε συγκεντρωθεί καθώς τρεις από τους πλέον κοντινούς σταθμούς του μετρό σε Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια ήταν κλειστοί.

Στις 12:00 λοιπόν και δυο ώρες πριν την επίσημη έναρξη της εκδήλωσης η Αστυνομία μέτρησε με σπουδή 140.000 άτομα υπολογίζοντας περίπου ενάμισι άτομο ανά τετραγωνικό σε μια έκταση 50.000 τετραγωνικών μετρώντας και τα λεωφορεία σε 283.

Την ίδια σχεδόν ώρα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας πληροφορίες έδιναν πολύ μεγαλύτερη έκταση στη συγκέντρωση με όρια στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, την Όλγας, τη Ρηγίλλης, τους φραγμούς της Αστυνομίας σε Ακαδημίας, Πανεπιστημίου και Σταδίου στο ύψος της Ομήρου, ενώ ήταν μεγάλος ο όγκος των συγκεντρωμένων στις οδούς Καραγιώργη Σερβίας, Ερμού και Μητροπόλεως.

Στον αντίποδα στάθηκε και πάλι η ΕΛ.ΑΣ. που έσπευσε, αυτή τη φορά, να δώσει και πλάνα από ελικόπτερο. Χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει την ώρα καταγραφής των εικόνων από ψηλά.

Ο Νίκος Τσόκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως τα πλάνα από το ελικόπτερο έχουν καταγραφεί πέντε λεπτά πριν τις τρεις το μεσημέρι. Εξήγησε ότι επάνω αριστερά στην οθόνη έχει σβηστεί η ημερομηνία καθώς ήταν λάθος, έγραφε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά 1/1/2018.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε μάλιστα για ακριβή στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. καθώς όπως είπε η πλατεία Συντάγματος χωράει βία 35.000 άτομα και έτσι η συγκέντρωση δεν μπορεί να ξεπερνούσε μαζί με τους γύρω δρόμους τα 140.000 άτομα.

Άλλη… ανάγνωση κάνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος πάλι μέσω φίλων του τοπογράφων κάνει λόγο για περισσότερους από 500.000 ανθρώπους.

Την ίδια ώρα οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 1.500.000 κόσμο και περίπου 2.000 λεωφορεία.

Και αν αυτό είναι σύνηθες για τους διοργανωτές συγκεντρώσεων, είναι μόλις η δεύτερη φορά που η ΕΛ.ΑΣ. σπεύδει να δώσει αριθμό συγκεντρωμένων με επίσημο τρόπο. Η πρώτη φορά ήταν στη Θεσσαλονίκη, όπου “μέτρησε” τους συγκεντρωμένους στο εκεί συλλαλητήριο σε 90.000…

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Θεόφιλος Παπαδάκης, εκτίμησε πως ήταν πολύ περισσότεροι οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στο συλλαλητήριο, λέγοντας πως δεν συνηθίζεται η ΕΛ.ΑΣ. να δίνει εκτιμήσεις για τον όγκο των συγκεντρωμένων.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι 140.000 είναι οι άνθρωποι που χωράνε σε δύο γήπεδα του μεγέθους του ΟΑΚΑ. “Είναι αυτά δύο γήπεδα ΟΑΚΑ;” αναρωτήθηκε μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις