Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

«Μαύρο» καλοκαίρι για τους μουσικούς με την ακύρωση των συναυλιών – «Τραγικό αυτό που ζούμε», λένε στο newsit.gr

«Μαύρο» καλοκαίρι για τους μουσικούς με την ακύρωση των συναυλιών – «Τραγικό αυτό που ζούμε», λένε στο newsit.gr

Η κατάσταση αγγίζει τα όρια ανθρωπιστικής καταστροφής, δηλώνουν οι μουσικοί στο newsit.gr. Οι συνάδελφοι στα νησιά ξέρουν ότι το καλοκαίρι δεν θα δουλέψουν. Ελάχιστοι πήραν τα 800 ευρώ.

SOS εκπέμπει μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος, με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Βασίλη Παρασκευόπουλο να ζητά μέσω του newsit.gr διευκρινίσεις εδώ και τώρα, αφού οι απαγόρευση των συναθροίσεων ως προληπτικό μέτρο για τον κορονοϊό σημαίνει “φρένο” σε κάθε καλοκαιρινή καλλιτεχνική προσπάθεια.

Όπως εξηγεί ο Βασίλης Παρασκευόπουλος αυτό σημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος όλες οι συναυλίες να ακυρωθούν, καθώς και όλα τα μουσικά event του καλοκαιριού σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα έναν ολόκληρος κλάδος να εξακολουθεί να βρίσκεται στα όρια της ανθρωπιστικής κατάρρευσης:

«Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες που δεν θα υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις, άρα δεν θα υπάρχουν συναυλίες μέσα σ όλο το καλοκαίρι. Αν λάβουμε υπόψιν πως η πανδημία σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη θα επιστρέψουν ξανά το Φθινόπωρο, ποια μαγαζιά, ποιοι χώροι εργασίας μας θα ανοίξουν τη νέα σεζόν (;). Άρα κάποιος που είχε πάρει το τελευταίο του μεροκάματο τον Φεβρουάριο πιθανόν και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πάρει ξανά μεροκάματο το 2021. Μιλάμε για μια κατάσταση που αγγίζει τα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής, καθώς υπάρχει ήδη αδυναμία επιβίωσης αρκετών συναδέλφων. Είναι τραγικό αυτό που ζούμε», αναφέρει ο πρόεδρος του πανελλήνιου μουσικού συλλόγου.

«Κάποιος που είχε πάρει το τελευταίο του μεροκάματο τον Φεβρουάριο πιθανόν και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πάρει ξανά μεροκάματο το 2021»

Και προσθέτει «Φοβάμαι ότι δεν θα ανοίξει κανένας χώρος, αλλά και ν’ ανοίξει πόσος κόσμος θα είναι αυτός που θα πάει. Πόσοι θα είναι αυτοί που μετά τα όσα έχουμε ακούσει για την εξάπλωση του ιού θα τολμήσουν να συγκεντρωθούν σ’ έναν χώρο. Οι συνάδελφοι στα νησιά ξέρουν από τώρα πως το καλοκαίρι δεν θα δουλέψουν. Όλοι αυτοί περίμεναν την τουριστική περίοδο για να κάνουν κανένα μεροκάματο και όμως έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα θα το χάσουν κι αυτό».

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον μουσικό κλάδο και για το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ που σύμφωνα με τα κριτήρια είναι πολλοί λίγοι αυτοί που το δικαιούνται:

Click4More Οι νέοι κανόνες στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής – Πως θα δοκιμάζουμε ρούχα

«Κάποιοι εντάχθηκαν στις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα μπουν στην πλατφόρμα της “Εργάνη”, ώστε να το πάρουν. Οι προϋποθέσεις αφορούν όλους εκείνους που πήραν το εποχικό βοήθημα το 2019. Ένα βοήθημα που δίνεται σε εποχικά επαγγέλματα, όπως είναι και οι μουσικοί, οι οποίοι κατάφεραν το 2018 να έχουν από 50 με 210 ένσημα. Να πω μόνο πως στον κλάδο μας τα 50 ένσημα είναι άθλος, όταν οι περισσότεροι δουλεύουν Παρασκευή – Σάββατο που σημαίνει σε μια πεντάμηνη σεζόν περίπου 40 ένσημα. Υπάρχουν και εκείνοι που δουλεύουν για μια συναυλία, που θα πάρουν το πολύ ένα με δυο ένσημα, όταν για το τελικό αποτέλεσμα έχουν δουλέψει ένα μήνα και παραπάνω. Άρα το κριτήριο αυτό βγάζει απ έξω τους περισσότερους μουσικούς της χώρας. Ο κλάδος μας ήταν από τους πρώτους που κλονίστηκαν από την πανδημία, αφού οι περισσότεροι χώροι από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάρτιο άρχισαν σταδιακά να κλείνουν ο ένας μετά τον άλλο. Αυτό σημαίνει πως κάποιοι πήραν το τελευταίο τους μεροκάματο τον Φεβρουάριο και άλλοι λιγότεροι τον Μάρτιο”.

«Στον κλάδο μας τα 50 ένσημα είναι άθλος, όταν οι περισσότεροι δουλεύουν Παρασκευή – Σάββατο που σημαίνει σε μια πεντάμηνη σεζόν περίπου 40 ένσημα»

Ο πανελλήνιος μουσικός σύλλογος μαζί και με τα υπόλοιπα καλλιτεχνικά σωματεία ξεκινούν από αύριο κιόλας τις κινητοποιήσεις.

«Αύριο έξω από το υπουργείο Εργασίας θα κάνουμε μια κινητοποίηση με όλα σχεδόν τα καλλιτεχνικά σωματεία, ώστε να αυξήσουμε την πίεση στην κυβέρνηση για να πάρει κάποια μέτρα. Ετοιμάζουμε μια σημαντική ιντερνετική συναυλία με αρκετά μεγάλα ονόματα τραγουδιστών και ηθοποιών, που θα μεταδοθεί από το κανάλι του ΣΕΘΕΑ (Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα) και μέσα από τις σελίδες των σωματείων μας στο Facebook στις 21:00 την Πρωτομαγιά».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις